Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Εκατοντάδες χιλιάδες λαού τον συντροφεύουν

Associated Press

Η πομπή με την τέφρα του Φιντέλ Κάστρο συγκλονίζει όλη την Κούβα, με εκατοντάδες χιλιάδες λαού να βρίσκονται δεξιά και αριστερά στους δρόμους που περνάει και να ξεπροβοδίζουν τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 25 Νοέμβρη, σε ηλικία 90 χρόνων, αλλά μένει ζωντανός μέσα από το τεράστιο έργο στο οποίο συνέβαλε ως πρωταγωνιστής, τις κατακτήσεις που έφερε στο λαό η σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Τα εκατομμύρια των ανθρώπων, και ειδικά οι νέοι που υποδέχονται τον κομαντάντε τους, ρίχνουν στα σκουπίδια την προπαγάνδα που βλέπουμε και στη χώρα μας περί ...αιμοσταγούς δικτατορίας και τυράννου.

Χτες η αυτοκινητοπομπή είχε φτάσει στην επαρχία Καμαγκουέι έχοντας ήδη διασχίσει τις επαρχίες Ματάνσας, Σιενφουέγκος, Βίγια Κλάρα, Σάνκτι Σπιρίτους, Σιέγο ντα Αβιλά. Επόμενοι σταθμοί οι επαρχίες Λας Τούνας, Ολγκίν, Γκράνμα και η κατάληξη το Σαντιάγκο ντε Κούβα. Σήμερα στην Πλατεία της Επανάστασης «Αντόνιο Μασέο» θα γίνει η τελευταία λαϊκή συγκέντρωση αποχαιρετισμού, όπου θα μιλήσει ο Πρόεδρος της χώρας και Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο. Αύριο το πρωί θα γίνει η επίσημη κηδεία, με την εναπόθεση της τέφρας του Φιντέλ στο κοιμητήριο της Σάντα Ιφιγένια, όπου έχουν ταφεί οι εθνικοί ήρωες Χοσέ Μαρτί και Αντόνιο Μασέο και βρίσκονται τα οστά των 32 επαναστατών που έπεσαν στις 26 Ιούλη του 1953 στην επίθεση ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο. Επίθεση της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ και η οποία σηματοδότησε την αντίσταση ενάντια στη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα και από εκεί προέκυψε το Κίνημα της 26ης Ιούλη. Το κίνημα αυτό, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, όπως ονομάστηκε το ΚΚ Κούβας, και το Επαναστατικό Διευθυντήριο που απαρτιζόταν από επαναστάτες φοιτητές, η παράνομη δουλειά που ανέπτυσσαν οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στην αγροτιά και τη νεολαία οδήγησαν στη νίκη της επανάστασης. Αυτές ήταν και οι κύριες δυνάμεις που προχώρησαν στην ενοποίησή τους στις Ενωμένες Επαναστατικές Δυνάμεις, οι οποίες οδήγησαν στην επανασύσταση του ΚΚ Κούβας το 1965 και ξεκίνησε η σοσιαλιστική οικοδόμηση με την πολύμορφη στήριξη της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών.

Χιλιάδες κόσμου υποδέχονται τον Φιντέλ στο Καμαγκουέι

JUVENAL BALAN 2016

Χιλιάδες κόσμου υποδέχονται τον Φιντέλ στο Καμαγκουέι
Η όλη πομπή της επιστροφής του Φιντέλ στο Σαντιάγκο, που ολοκληρώνεται αύριο, γίνεται σε ανάμνηση του «Καραβανιού της Ελευθερίας» που έκανε ο επαναστατικός στρατός με επικεφαλής τον Φιντέλ το Γενάρη του 1959 από το Σαντιάγκο έως την Αβάνα.

Επέτειος της «Γκράνμα»

Χτες επίσης η Κούβα τίμησε και την 60ή επέτειο του ερχομού του πλοιάριου «Γκράνμα» στις 2 Δεκέμβρη του 1956 (φυλάσσεται στο Μουσείο της Επανάστασης στην Αβάνα), που μετέφερε από το Μεξικό 82 αγωνιστές σε μια ελώδη περιοχή στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Μαέστρα στα ανατολικά της χώρας, που σήμερα έχει πάρει το όνομα του πλοιάριου. Από αυτούς κατάφεραν να γλιτώσουν από την ενέδρα του δικτατορικού στρατού μόνο 12 αντάρτες, ανάμεσά τους οι ηγέτες της Επανάστασης, ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο, ο Αργεντίνος Ερνέστο Γκεβάρα Ντε λα Σέρνα (ο θρυλικός Τσε), ο Καμίλο Σιενφουέγκος, ο Χουάν Αλμέιδα. Ετσι, χτες, μέσα στη φόρτιση του αποχαιρετισμού του Φιντέλ, «ξύπνησαν» και οι μνήμες των παλιότερων για τα πρώτα χρόνια του επαναστατικού αγώνα, όπως η χαρακτηριστική δήλωση, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Γκράνμα», του 80χρονου σήμερα Αρσένιο Γκαρσία ντα Αβιλα, που περιγράφει πώς έφηβος γνώρισε τον Φιντέλ και σημειώνει ότι «η Κούβα σήμερα είναι ολόκληρη μια "Γκράνμα", με τη νεολαία της να είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της Επανάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ