Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο κύμα κακοκαιρίας έπληξε τη Ζάκυνθο

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε πληγείσες περιοχές

Τα σκουπίδια «βλέπουν» τη θάλασσα
Τα σκουπίδια «βλέπουν» τη θάλασσα
Νέο κύμα κακοκαιρίας έπληξε την Κυριακή, για άλλη μια φορά, τη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και ζημιές σε πολλά σημεία του νησιού. Η Πυροσβεστική προχώρησε στην απομάκρυνση οκτώ οχημάτων που εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους. Σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πλημμύρες και οι ζημιές εντοπίζονταν στα χωριά Βανάτο, Σαρακινάδο και Αγιο Δημήτριο. Προκλήθηκαν προβλήματα τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο πλημμύρες σε κατοικίες, πτώσεις δέντρων και πρανών.

Πτώση πεύκου στη στροφή του Τερεζάκη, στο εκκλησάκι της Παναγίας της Λαουρέντενας, ήταν η αιτία της διακοπής ρεύματος που επήλθε σε μεγάλο μέρος της πόλης, αλλά και στην περιοχή Ψήλωμα - Μπόχαλη. Η Τροχαία Ζακύνθου και η Πολιτική Προστασία έδωσαν οδηγίες να μη μετακινείται κανείς άσκοπα και ο κόσμος να παραμείνει στα σπίτια του. Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά, και τη σύμφωνη γνώμη της Αντιπεριφέρειας, τα σχολεία χτες παρέμειναν κλειστά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η δημοτική αρχή κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, δεδομένου ότι πολλοί δρόμοι είχαν πλημμυρίσει και «τόνοι νερού έχουν κάνει ένα το δρόμο με τα χαντάκια».

Επίσης, το δρομολόγιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας ματαιώθηκε, καθώς αν και το αεροσκάφος έφτασε πολύ κοντά στη Ζάκυνθο, δεν κατάφερε να προσεδαφιστεί, με αποτέλεσμα η πτήση να επιστρέψει στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη Ζάκυνθο πριν από περίπου μία βδομάδα, έχασε τη ζωή του ο 33χρονος Γιώργος Ζουπάνος, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο Βανάτο. Επίσης, σημειώθηκαν ζημιές από πλημμύρες σε 51 κατοικίες.

Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο βρισκόταν στη Ζάκυνθο ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θόδωρος Γουλής, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και περιόδευσε σε χωριά και εγκαταστάσεις του νησιού, ύστερα από τις καταστροφικές πλημμύρες της προηγούμενης βδομάδας, αλλά και του οξύτατου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια στο νησί, τα οποία παραμένουν στους δρόμους για περισσότερο από ένα μήνα. Μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Ζακύνθου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Γιώργο Κωνσταντίνου, είχαν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη του νησιού, ώστε να ενημερωθούν ακριβώς για τη συνολική κατάσταση αλλά και για τις προθέσεις τους. Το πρωί του Σαββάτου έγινε περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ στα χωριά Καταστάρι, Πηγαδάκια και συνάντηση με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων.

Στα συγκεκριμένα χωριά, οι καταστροφές ήταν μεγάλες, την ώρα μάλιστα που είχαν αποπερατωθεί εργασίες βελτίωσης στο οδόστρωμα και χάραξης πεζοδρομίων. Η αντιπλημμυρική πρόβλεψη στο συγκεκριμένο έργο ήταν ανύπαρκτη, κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα και από τους τοπικούς φορείς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την περιοδεία, στα γραφεία της ΤΕ Ζακύνθου, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να γίνει άμεση και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών. Αποζημίωση που να καλύπτει το 100% του κόστους των ζημιών. Εκτακτο βοήθημα 600 ευρώ ανεξάρτητα από το κόστος της ζημιάς. Αμεσες παρεμβάσεις υπό την τεχνική επίβλεψη της Περιφέρειας και του Δήμου, ώστε να ανοίξουν συγκεκριμένα σημεία υψηλής επικινδυνότητας (χείμαρροι, ρυάκια, καθαρισμοί). Τονίστηκε ότι την ευθύνη για άμεση αλλά και για μακροπρόθεσμη λύση έχει η κυβέρνηση, αλλά και ο δήμος με την Περιφέρεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ