Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωσυνοριοφυλακής

Mε ενίσχυση της παρουσίας της στα σύνορα της Ελλάδας με ΠΓΔΜ και Αλβανία απαντά η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, ώστε να παραμείνει κλειστός ο βαλκανικός διάδρομος στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εξαθλίωσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ενισχύσει την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή ενισχύει με επιπλέον υπαλλήλους την παρουσία της στην Ελλάδα. Πρόκειται για τμήμα του κοινού σχεδίου δράσης, που έχουν συμφωνήσει ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση. Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται να αυξηθεί το αστυνομικό προσωπικό στα κέντρα υποδοχής, καταγραφής και ελέγχου, ενώ θα υπάρξει λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου που θα περιέχει τα ατομικά δεδομένα των μεταναστών, ώστε να επιβληθεί πιο αυστηρά ο γεωγραφικός περιορισμός τους στα νησιά. Παράλληλα, θα γίνει επέκταση των υποδομών υποδοχής, αλλά και κράτησης, ενώ η Ευρωσυνοριοφυλακή και τα κράτη - μέλη θα συμβάλλουν με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα μεταφοράς στην αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων επιστροφών και του αριθμού των επιστρεφομένων ξεριζωμένων στην Τουρκία. Επίσης, προβλέπονται οικογενειακή επανένωση βάσει της Συνθήκης του Δουβλίνου στην Τουρκία, επιστροφές και ευάλωτων προσφύγων στη χώρα αυτή.

Προβλέπεται, επίσης, στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της στάσης των αρχών απέναντι στον «μη συνεργάσιμο» αιτούντα με τις διαδικασίες ασύλου, να πρέπει να είναι γνωστός ο τόπος διαμονής του πρόσφυγα για όσο εκκρεμεί η αίτηση ασύλου του «συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής χρήσης κλειστών κέντρων», δηλαδή κέντρων κράτησης, και σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στη διαδικασία ο πρόσφυγας να τερματίζεται αμέσως η διαδικασία ασύλου.

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Ευρωσυνοριοφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας επιθεώρησαν την περασμένη βδομάδα την περιοχή. Οι υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται επιτόπου με δύο ομάδες, ενώ ένα κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους. Επίσημα, η Ευρωσυνοριοφυλακή δεν θέλησε, πάντως, να επιβεβαιώσει την αποστολή. Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Αστυνομίας, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δυνάμεις της Ευρωσυνοριοφυλακής ενδέχεται να επεκτείνουν την αποστολή τους και στα σύνορα με την Αλβανία, όπου μέχρι σήμερα κατέγραφαν μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ