Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Τηλεόραση
Κάρμεν του Γκοντάρ

Σκηνή από την ταινία «Ονομα: Κάρμεν» του Ζαν - Λικ Γκοντάρ.
Σκηνή από την ταινία «Ονομα: Κάρμεν» του Ζαν - Λικ Γκοντάρ.
Ταινίες για σινεφίλ και για νοσταλγούς του παλιού αμερικάνικου κινηματογράφου, έχουν να μας προτείνουν τα κανάλια για απόψε το βράδυ. Εμείς δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε.

«Ονομα: Κάρμεν», σκηνοθεσία Ζαν - Λικ Γκοντάρ

Σ' αυτή τη σύγχρονη έκδοση της μοιραίας «Κάρμεν» από τον Γκοντάρ, η ηρωίδα είναι μια μοιραία γυναίκα φιλόδοξη παραγωγός ταινιών και μέλος μιας τρομοκρατικής ομάδας. Ενώ παίρνει μέρος στη ληστεία μιας τράπεζας, ένας νεαρός αστυνομικός, ο Ζοζέφ, την ερωτεύεται και φεύγουν μαζί για μερικές μέρες δίπλα στη θάλασσα. Η επιστροφή τους στην πόλη θα είναι μοιραία για τη σχέση και τη ζωή τους. Η Κάρμεν γίνεται το πρόσωπο της ελευθερίας, που ξεφεύγει ανάμεσα στους τρομοκράτες, τη σύγχρονη πόλη, τους αστυνομικούς, τους αδύνατους εραστές. Η ταινία είναι μια μελέτη γύρω από τις δυσκολίες της νεολαίας του 1980, τη σχέση ανάμεσα στο σινεμά και το κεφάλαιο και το πώς μπορεί να γίνει ταινία ένα ανθρώπινο σώμα. Γεμάτη από προσεκτικά τοποθετημένες σκηνές με σώματα που παίζουν μουσική, αγαπιόνται ή δρουν βίαια. Η πειραματική αυτή δημιουργία επιχειρεί μια επιστροφή στη γλώσσα της μουσικής και των εικόνων. Η πανέμορφη Μαρούσκα Ντέτμερς κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Ο Ζαν - Λικ Γκοντάρ τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ των Καννών το 1983. Πρωταγωνιστούν: Μαρούσκα Ντέτμερς, Ζακ Μποναφέ, Μιριάμ Ρουσέλ, Κριστόφ Οντέν, Ζαν - Λικ Γκοντάρ, Βαλερί Ντρεβίλ, κ.α.. (ΕΤ3, 22.00)

«Το κυνήγι της μεγάλης περιπέτειας», Ρίτσαρντ Ντόνερ.

Ο Βρετανός Ρίτσαρντ Ντόνερ σκηνοθετεί ένα γοητευτικό παραμύθι, πιστό στα πρότυπα του κλασικού θεάματος του Χόλιγουντ, όπου το χιούμορ εναλλάσσεται με την αγωνία και την περιπέτεια. Δύο αδέλφια, ο Μίκι και ο Μπραντ αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους όταν μια κατασκευαστική εταιρία αποφασίζει να αγοράσει την περιοχή και να την αξιοποιήσει προς όφελός της. Τα δύο παιδιά μαζί με τους φίλους τους, το μανιώδη φαγά Τσανκ και τον πολυλογά Μάουθ, αποφασίζουν να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό ενός πειρατή και να μπορέσουν να αγοράσουν αυτοί την περιοχή. Πρωταγωνιστούν: Σον Οστιν, Τζος Μπρόλιν, Κόρεϊ Φέλντμαν. (STAR, 22.30)

«Η γυναίκα του καμπαρέ», σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουέλμαν.

Μια χορεύτρια του καμπαρέ προσπαθεί να εξιχνιάσει τις περίεργες δολοφονίες συναδέλφων της στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται. Σασπένς, μυστήριο αλλά και συχνές δόσεις έξυπνου χιούμορ χαρακτηρίζουν την ταινία του Γουίλιαμ Γουέλμαν, ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα στο Χόλιγουντ με το παρατσούκλι «ο άγριος». Ανάμεσα στις σκηνοθετικές του επιτυχίες θυμίζουμε τα φιλμ, «Σπασμένα φτερά», «Οταν σημάνει η ώρα». Το σενάριο του φιλμ βασίζεται στο πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Τζίπσι Ρόουζ Λι. Στο ρόλο της γυναίκας του καμπαρέ μια φλογερή σταρ του αμερικάνικου κινηματογράφου, η Μπάρμπαρα Στάνγουικ, που έγινε διάσημη, ερμηνεύοντας πάντα ρόλους δυναμικών γυναικών. Η ταινία είχε προταθεί για Οσκαρ Μουσικής. Πρωταγωνιστούν: Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Μάικλ Ο' Σι, Εντουαρντ Μπρόμπεργκ, Τσαρλς Ντιγκλ. (ΑΝΤ1, 02.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ