Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Απάντηση σε μισά και ολόκληρα ψέματα

Ενδεικτική της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει τους αγρότες, αλλά και να δημιουργήσει αμφιβολίες για τα δίκαια αιτήματά τους στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι η συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ - ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Είπε, ανάμεσα στα άλλα, ο Β. Αποστόλου:

-- «Εμφανίζονται ορισμένες ομάδες να οργανώνουν κινητοποιήσεις». Ο υπουργός προσπαθεί μάταια να απαξιώσει την οργανωμένη έκφραση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συγκροτήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα από 68 μπλόκα και στη συνέχεια ενισχύθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και Επιτροπών Αγώνα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

-- «Δεν έχω συγκεκριμένα αιτήματα από την πλευρά των αγροτών». Τα αιτήματα είναι τα ίδια μ' αυτά που πρόβαλαν οι αγρότες στα μπλόκα του περασμένου χειμώνα (με την προσθήκη δυο - τριών ακόμα), τα οποία γνωστοποιήθηκαν και στον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε μαζί του η Επιτροπή των Μπλόκων, αλλά απορρίφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους. Τότε οι αγρότες ζητούσαν να μην παρθούν τα εξοντωτικά μέτρα, τώρα ζουν στην πλάτη τους τις συνέπειες από την εφαρμογή τους και γι' αυτό κλιμακώνουν την πάλη τους.

-- «Η γεωργία είναι η μόνη επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει αφορολόγητο, το οποίο καλύπτει το 95% των αγροτών που δεν θα πληρώσουν φόρο». Η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να καθιερώσει το αφορολόγητο, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων. Βεβαίως, πρόκειται για αφορολόγητο κουτσουρεμένο, το οποίο, επί της ουσίας, καταργείται με τη φορολόγηση μέσω των τεκμηρίων που «πιάνουν» το σύνολο των αγροτών, ανεξαρτήτως αν έχουν εισόδημα ή όχι.

-- «Με την "Κάρτα του Αγρότη" θα μειωθεί από 10% έως και 70% το κόστος παραγωγής». Η «Κάρτα του Αγρότη» θα είναι συνδεδεμένη με τη Βασική Ενίσχυση, από την οποία οι αγρότες θα μπορούν ν' αντλούν ένα ποσοστό για την αγορά αγροεφοδίων, αλλά και για να πληρώνουν διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ασφάλιστρα ΟΓΑ - ΕΛΓΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.ά.). Κερδισμένοι θα είναι οι τραπεζίτες που θα τσεπώνουν προκαταβολικά τα υψηλά επιτόκια, οι εμποροβιομήχανοι που θα πληρώνονται «ντούκου» για τα αγροεφόδια και το κράτος που θα εισπράττει έγκαιρα τα χαράτσια.

-- «Να αντιληφθούν οι αγρότες ότι, αφού βρισκόμαστε στην ΕΕ, όλες οι κινήσεις μας θα διέπονται από τους κοινοτικούς κανονισμούς». Αυτοί, ακριβώς, οι κοινοτικοί κανονισμοί και, γενικότερα, η ΚΑΠ της ΕΕ - μαζί με τα μνημόνια και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα - είναι που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, βυθίζοντας χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά της υπαίθρου στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Επομένως, να μην προσδοκά ο υπουργός ότι οι αγρότες θα αποδεχτούν τη μοίρα τους, λέγοντας «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω» και θα σταματήσουν τον αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ