Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ

ΤΟΚΙΟ.--

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ θα φτάσουν οι στρατιωτικές δαπάνες της Ιαπωνίας και το επόμενο έτος, όπως αποτυπώθηκε στο σχέδιο προϋπολογισμού που υπέγραψε χτες ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε και πήρε το δρόμο για την έγκρισή της από τη Βουλή.

Η ποσοστιαία αύξηση, σε σχέση με τη χρόνια που τελειώνει, είναι 1,4%, ωστόσο τα ποσά που θα διατεθούν για την υπεράσπιση - και στρατιωτικά - των αναγκών του ιαπωνικού κεφαλαίου είναι αστρονομικά. Συνολικά, σχεδιάζεται αυτά να φτάσουν τα 5,13 τρισ. γεν ή 43,6 δισ. δολάρια. Μεγάλο μέρος των σχεδίων αφορά την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και υποβρυχίων, αλλά και την ενίσχυση της ακτοφυλακής.

Το σχέδιο κατατέθηκε σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί σε Ασία - Ειρηνικό, μεταξύ άλλων και ανάμεσα σε Κίνα - Ιαπωνία (που διατηρούν διαφορές στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα). Η ευρύτερη κούρσα εξοπλισμών (βλ. εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο) γίνεται και με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της απειλής της Βόρειας Κορέας». Βεβαίως, το ιαπωνικό κεφάλαιο επιδιώκει συνολικά να ενισχύσει τη δράση του στην περιοχή και παγκοσμίως, γι' αυτό και παίρνει μέτρα, αναπροσαρμόζοντας γοργά και τις νομοθετικές διατάξεις που μέχρι πρότινος έβαζαν ορισμένα εμπόδια στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ