Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εγκλωβισμός και άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Η πολιτική που διαμορφώνει συνθήκες εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, επιβεβαιώθηκε από τις ανακοινώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, περί δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης - «φυλακών» στα νησιά. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι θα προχωρήσει η κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης, δηλαδή φυλακών, όχι μόνο για πρόσφυγες και μετανάστες που χαρακτηρίζονται ως «παραβάτες», αλλά και για εκείνους που κρίνονται ότι μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου, πρέπει να κρατούνται φυλακισμένοι. Τα περί «ηλεκτρονικής κάρτας», που θα έχει στοιχεία ταυτοποίησης και βιομετρικά δεδομένα, αντί για την άδεια διαμονής των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, αλλά και η διακοπή του συσσιτίου και η αντικατάστασή του με ένα χρηματικό βοήθημα, αφορούν το ζήτημα της διαχείρισης μιας πραγματικότητας που λέγεται μόνιμος εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων, παρά τη θέλησή τους.

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι ο υπουργός αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς και ομολόγησε ότι είναι άθλιες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», μάλιστα, αυτές τις μέρες στη Σούδα της Χίου, μικρά παιδάκια και οι γονείς τους ζουν κυριολεκτικά μέσα στις λάσπες, δεν μπορούν να σταθούν και να κοιμηθούν πουθενά. Κυριολεκτικά οι εικόνες που μεταφέρουν στον «Ρ» άνθρωποι του νησιού, που ζουν από κοντά όσα συμβαίνουν, είναι τραγικές.

Τέλος, για τη Συνθήκη του Δουβλίνο, ο υπουργός ανέφερε πως «έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και είμαστε αντίθετοι με το Δουβλίνο το οποίο προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρ' όλα αυτά, εμείς σαν χώρα λειτουργούμε μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο» και συγκεκριμένα για τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας είπε πως «η ΕΕ είπε ότι για όποιον περάσει από την Τουρκία, ή από οπουδήποτε στην Ελλάδα μετά τις 15 Μάρτη και μετά περάσει στην Ευρώπη, αυτός υπό προϋποθέσεις επιστρέφεται. Αυτό έχει μια ισορροπία μέσα του. Είναι ένα κίνητρο να ανταποκριθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε στις υποχρεώσεις μας και εφόσον η Συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας ισχύει, νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και μας δίνει τη δυνατότητα να αποκρούσουμε τις προσπάθειες που κάνουν κράτη - μέλη να επιστρέψουν πρόσφυγες και μετανάστες από αυτούς που περάσανε στις χώρες τους μέσα από τον άτυπο, αλλά τυπικό δρόμο της Ειδομένης και των Δυτικών Βαλκανίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ