Τρίτη 3 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αβέβαιη παράταση για τις κοινωνικές δομές

Την πρόθεση της κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το χρονικό διάστημα της παράτασης, ούτε τους πόρους και την πηγή χρηματοδότησής του. Το γεγονός ενισχύει την ανησυχία των 118.000 ωφελούμενων των δομών, αλλά και των 1.112 εργαζομένων σε αυτές, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν στις 13 Δεκέμβρη 2016, όπως και το πρόγραμμα. Πέρα από την προφορική αυτή ανακοίνωση, δεν υπάρχει κάποια άλλη δέσμευση που να εγγυάται τη συνέχιση των εν λόγω δομών, διατηρώντας έτσι την ομηρία εργαζομένων και ωφελούμενων.

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα των δομών αυτών (κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία, Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, υπνωτήρια, Τράπεζες Χρόνου κ.λπ.) έληξε, μετά από παράταση που είχε δοθεί, στα τέλη του 2016. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι σχεδιάζει να δημιουργηθούν, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020, 225 δομές σε 115 δήμους και 254 κέντρα κοινότητας σε ισάριθμους δήμους, ώστε σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, να ωφεληθούν περίπου ένα εκατομμύριο άτομα σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, προκειμένου για τη συνέχιση του προγράμματος, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης των δομών στο ΕΣΠΑ μέσω των αντίστοιχων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), όπου, όπως προειδοποιεί η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και ΚΕΔΕ συνηγορούν στη διαχείριση της φτώχειας μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων που έχουν ημερομηνία λήξης και αβέβαιη χρηματοδότηση και αφήνουν χώρο για τη δράση σε αυτές τις δομές διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), σε συνάντηση που είχε η ΚΕΔΕ με την Θ. Φωτίου επιβεβαιώθηκε η κατεύθυνση για τη λειτουργία τους στα σχολικά κτίρια. Για δε τα ΚΔΑΠ-μΕΑ (άτομα με αναπηρία), συμφωνήθηκε η προσπάθεια επέκτασής τους, με την ΚΕΔΕ να αναλαμβάνει την καταγραφή των ατόμων με αναπηρία για τη λειτουργία των αντίστοιχων δομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ