Κυριακή 26 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Με την ταυτότητα του αποπροσανατολισμού

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ότι εντός των επομένων ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα ο αριθμός των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν στο άτυπο «δημοψήφισμα» για το θέμα των ταυτοτήτων άνοιξε ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και της κυβέρνησης. Ο αρχιεπίσκοπος «ξιφούλκησε» κατά του πρωθυπουργού και με μια αναφορά του στον Ανδρέα Παπανδρέου επιχείρησε να παρέμβει ακόμη και στις συνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης δόθηκε διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος κάλεσε τον κ. Χριστόδουλο, αν θέλει, να ασχοληθεί με την πολιτική να το πράξει ευθέως.

Η ανακίνηση του θέματος των ταυτοτήτων έφερε στην επιφάνεια και τους πραγματικούς λόγους της ψευδεπίγραφης και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης- ιεραρχίας. Από τη μια πλευρά, ο αρχιεπίσκοπος και η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου επιχειρούν να αξιοποιήσουν το θέμα για να επικυρώσουν το ρόλο της Εκκλησίας στη διαμόρφωση των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουν να ορίσουν, μέσω αυτής της αντιπαράθεσης μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ «προόδου» και «σκοταδισμού», για να εμφανιστούν σημαιοφόροι των προοδευτικών δυνάμεων.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι καλούνται και πάλι να γυρίσουν την πλάτη σε ένα κατασκευασμένο δίλημμα. Να δώσουν την απάντησή τους στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και στο σκοταδισμό, ο οποίος με ράσα, ή χωρίς ράσα, καταδυναστεύει τη λαϊκή συνείδηση. Να δώσουν απάντηση σε ένα από τα αντιδραστικότερα κατασκευάσματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τη διαπλοκή κράτους και εκκλησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ