Κυριακή 26 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προκαλούν κυνικά την ειρήνη

Οχι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν προειδοποιήσει την οικουμένη και δεν είχαν καταστήσει σαφές ότι προσεχώς όλοι θα είμαστε αιχμάλωτοι του τρόμου, αλλά σίγουρα αποκτά άλλη διάσταση η ειλημμένη πια απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συνθήκη ABM, να ανακοινώνεται από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η βιάση είναι τέτοια που από το Κρόφορντ του Τέξας όπου παραθερίζει το βρέφος «Μπους», δήλωνε την Πέμπτη. «Θα αποσυρθούμε από τη Συνθήκη ABM με βάση το δικό μας χρονοδιάγραμμα σε μια στιγμή που θα είναι βολική για την Αμερική, αλλά δεν έχω κατά νου συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Μπους απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και συνέχισε απτόητος... «αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι η Συνθήκη ABM μας εμποδίζει να κάνουμε αυτό που θέλουμε και ξέρω εξάλλου ότι ο Πούτιν γνωρίζει τη βούλησή μας να ξεπεράσουμε αυτή τη συνθήκη, κι αυτό θα κάνουμε». Ως αιτία και λόγος της αποχώρησης ο Μπους διευκρίνισε ότι η συνθήκη ABM «ζημιώνει την ικανότητα των ΗΠΑ να διατηρούν την ειρήνη και να τελειοποιούν αμυντικά όπλα για να υπερασπίσουν την Αμερική από τις πραγματικές απειλές του 21ου αιώνα».

Την ίδια ώρα στη Μόσχα συνεχίζονταν οι διμερείς επαφές, μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, όσον αφορά την επανεξέταση της Συνθήκης ΑΒΜ, αυτής που υπογράφηκε το 1972 μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, και απαγορεύει ρητά την ανάπτυξη όχι μόνο βαλλιστικών πυραύλων αλλά και την ανάπτυξη και υλοποίηση του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος» των ΗΠΑ, που έχει γίνει πια γνωστό και ως «υιός του πολέμου των άστρων». Μέχρι στιγμής, η πρόοδος είναι μηδαμινή, ενώ το γόρδιο δεσμό θα αναλάβουν να λύσουν οι δύο Πρόεδροι, με τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Σανγκάη και το Τέξας τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τζον Μπόλτον.

Ανάλογο το κλίμα όσον αφορά και τις σινοαμερικανικές συνομιλίες για τους βαλλιστικούς πυραύλους, που όπως τόνισαν Κινέζοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, κατέληξαν σε αδιέξοδο, ενώ επανέλαβαν για άλλη μια φορά τις εντονότατες αντιρρήσεις της Κίνας όσον αφορά την ανάπτυξη της αντιβαλλιστικής ασπίδας.

Σε μία ακόμη πολύ σημαντική εξέλιξη ο Τζορτζ Μπους όρισε τον πτέραρχο Ρίτσαρντ Μάγιερς, εμπειρογνώμονα στα θέματα του «Πολέμου των Αστρων» και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές προηγμένης τεχνολογίας, νέο αρχηγό των αμερικανικών Ενοπλων Δυνάμεων. Ο πτέραρχος Μάγιερς, 59 χρόνων, τοποθετούμενος με τα ειδικά προσόντα του στην ηγεσία των αμερικανικών Ενοπλων Δυνάμεων δείχνει ταυτόχρονα πόσο αποφασιστικής σημασίας είναι για τον Πρόεδρο Μπους το αντιπυραυλικό σύστημα, το οποίο ο Πρόεδρος θέλει πάση θυσία να προωθηθεί άμεσα και έχει συνάρτηση με το Διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ