Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ακροάσεις και «διαπιστευτήρια» στα μονοπώλια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο τον εντεινόμενο πόλεμο μεταξύ μυστικών υπηρεσιών και τις θέσεις που εξέφρασε προχτές στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίστηκαν στη Γερουσία οι ακροάσεις υποψήφιων νέων υπουργών. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν οι περιπτώσεις των προτεινόμενων υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις και του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέιο.

Ο Τίλερσον, απαντώντας στις συχνά επιθετικές ερωτήσεις γερουσιαστών, προσπάθησε να κατευνάσει τις «ανησυχίες» τους κυρίως αναφορικά με τη Ρωσία, αποδεχόμενος πως είναι «στρατηγικός αντίπαλος». Υποστήριξε ότι είναι «απαραβίαστη» η κοινή άμυνα του ΝΑΤΟ και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίζουν τους εταίρους τους. Διατήρησε υψηλούς τόνους ξεκάθαρα απέναντι στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να της διαμηνύσουν πως «πρέπει να σταματήσει η κατάσταση στα τεχνητά νησιά που έχει δημιουργήσει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ότι δεν θα πρέπει να της επιτραπεί η εκεί πρόσβαση». Παρομοίασε, μάλιστα, την κατάσταση με «την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία». Αναφερόμενος στις σχέσεις με το Μεξικό, είπε πως θα πρέπει να ενισχυθούν «οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας», ενώ αντίθετα για τις σχέσεις με την Κούβα είπε πως θα συμβούλευε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο να ασκήσει βέτο ακόμη και σε αποφάσεις του Κογκρέσου που την αφορούν.

Ο υποψήφιος υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Τζέιμς Μάτις, στήριξε τη μόνιμη ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις Βαλτικές Χώρες και απάντησε αρνητικά στην ερώτηση του γερουσιαστή Τζον Μακέιν εάν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες στρατιωτικά να αντιμετωπίσουν Κίνα και Ρωσία. Σε κάθε αφορμή, υπογράμμισε ότι θα εστιάσει τις προσπάθειές του ώστε να «αυξήσει την ισχύ του αμερικανικού στρατού». Ισχυρίστηκε ότι συμμαχίες - κλειδιά των ΗΠΑ δέχονται «τη μεγαλύτερη επίθεση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε.

Ο υποψήφιος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέιο, είπε ότι οι κυβερνο-επιθέσεις Ρώσων χάκερς στις αμερικανικές εκλογές ήταν ενέργειες που είχαν την έγκριση υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής ενημέρωσης και επαφών με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα κυβερνο-ασφάλειας. Δεν διευκρινίστηκε εάν θα αποχωρήσει από την εταιρεία υπηρεσιών και εκτίμησης κινδύνων που διατηρεί ο ίδιος τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, στη Γερουσία ξεκίνησε χτες και η «αποκαθήλωση» των μεταρρυθμίσεων για το σύστημα Υγείας και περίθαλψης του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (Οbamacare), ψηφίζοντας οδηγία προς τις αρμόδιες επιτροπές να καταρτίσουν νομοσχέδιο που καταργεί τη μεταρρύθμιση, με 51 ψήφους υπέρ, έναντι 48 κατά. Το νομοσχέδιο τώρα προωθείται προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η ψηφοφορία αναμένεται τις επόμενες μέρες. Ο ισχυρισμός που κυριαρχεί είναι ότι το μέτρο αυτό είναι πολύ ακριβό. Βεβαίως, μονοπωλιακά συγκροτήματα του κλάδου ευνοήθηκαν από την πολιτική Ομπάμα που πλασαρίστηκε ως δήθεν βοήθεια στους ασθενέστερους και η πρόθεση του Τραμπ είναι αυτό να συνεχιστεί με άλλη τακτική.

  • Ο Γενικός Επιθεωρητής του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε εσωτερική έρευνα για τυχόν ευθύνες στις ενέργειες που έκανε ο απερχόμενος διευθυντής του FBI Τζέιμς Κομέι, σε σχέση με την υπόθεση υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις εκλογές, Χ. Κλίντον, στο τέλος της προεκλογικής περιόδου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ