Τρίτη 17 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγκρίθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές σε πρώτη ανάγνωση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με 343 ψήφους υπέρ εγκρίθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής οι αλλαγές στο σύνταγμα της Τουρκίας που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, στο πλαίσιο αναζήτησης ενός πιο ευέλικτου κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών του τουρκικού κεφαλαίου. Θυμίζουμε ότι το ΑΚΡ σήμερα διαθέτει 316 έδρες στο κοινοβούλιο και οι αλλαγές εγκρίθηκαν με τη στήριξη σημαντικού μέρους των βουλευτών του εθνικιστικού MHP (39 έδρες), που τον τελευταίο καιρό εκφράζει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την κυβέρνηση σε πολλά «μέτωπα» (όπως και αυτό της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»).

Αν οι αλλαγές εγκριθούν και στη δεύτερη ανάγνωση, σε λίγες μέρες, θα δρομολογηθεί η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, μάλλον στις αρχές της άνοιξης.

Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές προβλέπουν δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της χώρας, που θα έχει αρμοδιότητα να διορίζει και να παύει υπουργούς. Η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί. Η προεδρική θητεία θα είναι πενταετής και το ίδιο πρόσωπο θα μπορεί να ασκήσει μέχρι δύο θητείες.

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για τις επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας μεγαλώνουν, ενώ η τουρκική λίρα συνεχίζει την «ελεύθερη πτώση» έναντι δολαρίου και ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι χτες ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αναμενόταν να έχει συνάντηση με ανώτατους οικονομικούς αξιωματούχους (υπουργούς, τον διοικητή της Τράπεζας της Τουρκίας κ.τ.λ.)

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ στα νοτιοανατολικά, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς αστυνομικούς και άλλους τρεις τραυματίες. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» ενεργοποιήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ενώ όχημα της αστυνομίας διερχόταν κοντά από πανεπιστήμιο, στην περιοχή Σουρ.

Κι ενώ η κυβέρνηση εντείνει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» συνεχίζοντας και τις έρευνες για τον εντοπισμό όσων συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη, έγινε γνωστό ότι στα Κατεχόμενα της Κύπρου (σε Κερύνεια και Αμμόχωστο) συνελήφθησαν εννιά Τούρκοι ανώτατοι στρατιωτικοί με την κατηγορία ότι ανήκουν στο δίκτυο του Γκιουλέν, του ισλαμιστή επιχειρηματία που θεωρείται πρωτεργάτης των γεγονότων του Ιούλη. Ενδιαφέρον έχει πως ευρωπαϊκά ΜΜΕ (π.χ. ιστοσελίδα «Bruxelles2») επαναφέρουν ειδήσεις για «πογκρόμ» συλλήψεων κατά Τούρκων αξιωματικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και κατηγορούνται ότι ανήκουν στο δίκτυο του Γκιουλέν.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, επανέλαβε χτες ότι το μακελειό στο νυκτερινό κέντρο «Ρέινα» «ήταν εξαιρετικά προετοιμασμένη και οργανωμένη ενέργεια» και πως «δεν ήταν απλώς η ενέργεια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά (σε αυτήν) είχε αναμιχθεί και μια υπηρεσία πληροφοριών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ