Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με επίκεντρο τον Μπρεχτ οι τελευταίες εκδηλώσεις του Γενάρη

Με τη βιβλιοπαρουσίαση των Πρακτικών του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπρεχτ θα «κλείσουν» οι εκδηλώσεις του Γενάρη
Με τη βιβλιοπαρουσίαση των Πρακτικών του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπρεχτ θα «κλείσουν» οι εκδηλώσεις του Γενάρη
Με πολλές αναφορές στο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ κύλησε ο μήνας Γενάρης στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, οι εκδηλώσεις του οποίου ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες, έχοντας και πάλι τον Μπρεχτ στο επίκεντρο.

Ετσι, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., θα γίνει συναυλία με τίτλο «Η μουσική διάσταση του Μπρεχτ Ι».

Θα ακουστούν τραγούδια με θέμα την επανάσταση, το φασισμό, τον πόλεμο, όπως «Τραγούδι της Ενότητας» (Kurt Weill), «Το τραγούδι της Αλληλεγγύης», «Το τραγούδι του Μολδάβα» (Hans Eisler), «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» (Θάνος Μικρούτσικος), «Η μπαλάντα του έμπορα» (Θάνος Μικρούτσικος) κ.ά.

Παίζουν οι μουσικοί: Ανδρονιάδης Δημήτρης (πιάνο), Βρυνιώτης Φαίφωνας (βιολί), Καράκογλου Πολυξένη (φωνή), Μαλακατές Περικλής (κιθάρα - φωνή).

Την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 7 μ.μ., θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση των Πρακτικών του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Μπέρτολτ Μπρεχτ: για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν» και θα ακολουθήσει συζήτηση γύρω από το έργο του Μπρεχτ.

Τα Πρακτικά του Συνεδρίου συγκροτούνται σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά στο πρώιμο έργο του Μπρεχτ, στα χρόνια από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, την κατάπνιξη του επαναστατικού προλεταριακού κινήματος στη Γερμανία με τη συμβολή της σοσιαλδημοκρατίας, μέχρι την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Τότε, που ενώ άλλοι δείλιαζαν και οπισθοδρομούσαν, ο Μπρεχτ δεν ταλαντευόταν στα δύσκολα, τραβούσε μπροστά. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις φιλοσοφικές, αισθητικές, διαπαιδαγωγητικές αντιλήψεις του Μπρεχτ, βάσει όχι μόνο του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, αλλά και της θεωρίας της επανάστασης, όπως την επεξεργάστηκε ο Λένιν, καθώς το έργο του δεν μας δείχνει απλά τη δυσάρεστη καπιταλιστική πραγματικότητα, αλλά αναπτύσσει και την ικανότητά μας για την αλλαγή της. Η τρίτη ενότητα αναδεικνύει τα άλλα είδη της τέχνης του Μπρεχτ (ποίηση, εφηβική και παιδική λογοτεχνία, διδακτικά έργα, θεατρικές διασκευές, θεωρητικά - μεθοδολογικά έργα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ