Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Ο Πάουελ δε θα πάει στο Ντέρμπαν...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΕΡΜΠΑΝ.-

Τα έγγραφα και κείμενα της επικείμενης διάσκεψης του ΟΗΕ για το ρατσισμό στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής που ταύτιζαν το σιωνισμό με το ρατσισμό ήταν το πρόσχημα των ΗΠΑ προκειμένου να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο που αρχίζει τις εργασίες της την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, οι πραγματικοί λόγοι βρίσκονται πολύ πιο πέρα και δεν είναι ασύνδετοι με την πεποίθηση - πρόβλεψη οργανώσεων, κυβερνήσεων και πολιτικών παρατηρητών πως η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το ρατσισμό θα εξελιχθεί σε μία - διεθνούς επιπέδου... - κραυγή διαμαρτυρίας για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ετσι, μετά από ένα πολυήμερο μαραθώνιο πυρετωδών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ομάδων εργασιών που είχαν συγκροτήσει αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες - μέλη του ΟΗΕ για το ρατσισμό και τις επίμονες προσπάθειες των ΗΠΑ να απαλειφθεί κάθε ρητή ή έμμεση αναφορά σε βάρος του Ισραήλ και και της πρακτικής σφαγών που ακολουθεί σε βάρος των Παλαιστινίων, ήρθε η χτεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δε θα παραστεί στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το ρατσισμό. Ο δε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αρνήθηκε επίμονα να αποκαλύψει εάν τελικώς οι ΗΠΑ θα στείλουν έστω και μία υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία στις εργασίες της διάσκεψης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ουάσιγκτον «δυσανασχετεί με την αντιισραηλινή "ρητορεία" της διάσκεψης αυτής, αλλά και "με άλλα στοιχεία της" που έχουν περιέλθουν σε γνώση της αμερικανικής κυβέρνησης» και πως «το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζεται με αποκλεισμό».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί το γεγονός πως ελάχιστη ώρα πριν τις δηλώσεις Μπάουτσερ, η Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, είχε αναγγείλει μιλώντας στο Γιοχάνεσμπουργκ πως απαλείφτηκε από τα επίσημα έγραφα της διάσκεψης η ταύτιση του «σιωνισμού με το ρατσισμό». Η ίδια είχε πει πως «ενθαρρύνθηκε από τις εποικοδομητικές στάσεις των ξένων αντιπροσωπειών όσον αφορά τις συμβιβαστικές προσπάθειες» για εκτόνωση των αμερικανικών αντιδράσεων, προσθέτοντας πως «είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των χωρών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για να καταγραφεί η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας στη μάχη κατά του ρατσισμού».

Τουλάχιστον 7.000 εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο συμμετείχαν χτες στην έναρξη εργασιών του φόρουμ τέτοιων οργανώσεων κατά του ρατσισμού. Οι επίσημες εργασίες της διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες από δεκάδες χώρες - μέλη του ΟΗΕ, αρχίζουν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται στις 7 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ