Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

(ΦΩΤΟ)

Αυτές τις ημέρες κλείνει ένας χρόνος από τότε που μας έφυγε για πάντα, ο αγαπημένος μας αδελφός και σύντροφος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Στέλιος Διλιντάς.

Από τα νεανικά του χρόνια, εντάχθηκε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης, ξεκινώντας από τη γενέτειρά του, Κρήτη. Με την απελευθέρωση, φοιτητής στην Αθήνα, αντιμετώπισε τα κυνηγητά και τις διώξεις που τον ανάγκασαν να βρεθεί στο άλλο μέτωπο του αγώνα, στον ΔΣΕ. Αγωνίστηκε με αυτοθυσία σε κάθε πόστο που του είχε αναθέσει το κόμμα του, το ΚΚΕ.

Δημοσιογράφος στην αναγκαστική προσφυγιά, συντάκτης του «Ριζοσπάστη» μετά τον επαναπατρισμό του, διαφωτιστής των ιδεών και των ιδανικών του αγώνα, για μια καλύτερη ζωή στον τόπο μας, μέχρι το τέλος της ζωής του

Στη μνήμη του Στέλιου Διλιντά, που θα τον θυμόμαστε πάντα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

Αθηνά Καλούδη και τα παιδιά της

***

φωτ.

Σαν σήμερα, επτά χρόνια πέρασαν από τότε που έφυγε για το μεγάλο του ταξίδι, ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ, οπαδός του τιμημένου ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η αδελφή του Ζαφειρία και ο γαμπρός του Διονύσης, προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Δεν τον ξεχνάμε.

***

Στις 19 Αυγούστου 2001 έφυγε για πάντα από τη ζωή ο φίλος και σύντροφος Χρήστος (Κρέκο). Γνωριστήκαμε σε ένα ταξίδι στη Σοβ. Ενωση το 1977. Από τότε μείναμε φίλοι και σύντροφοι, γιατί συμφωνούσαμε στην κομμουνιστική Ιδεολογία. Θα σε θυμόμαστε πάντα αγαπητέ μας Κρέκο.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ., αντί για στεφάνι. Αιώνια η μνήμη σου φίλε και σύντροφε.

Λίζα - Σταύρος Ψωμιάδης

***

Στη μνήμη των θυμάτων του ηρωικού χωριού Σουδενά προσφέρω 5.000 δρχ.

Αθηνά Τσιγκάρη

***

Στη μνήμη του συζύγου μου Γιάννη Μητραντζά προσφέρω στο Παράρτημα που ανήκε 5.000 δρχ.


Σοφία Μητραντζά

***

Ο Παναγιώτης Μαυρογιώργος έφυγε από κοντά μας στις 17 Αυγούστου και ετάφηκε στο χωριό που παραθέριζε, Ζίτσα Ιωαννίνων.

Παιδί αγροτικής, φτωχής οικογένειας, ορφανός, δούλεψε στη ζωή του πολύ σκληρά. Μπήκε στο Κόμμα νωρίς. Βασανίστηκε σκληρά και απάνθρωπα, εξορίες, φυλακές και τόσα άλλα. Δούλεψε σκληρά ως οικοδόμος. Εκανε οικογένεια και ήταν το υπόδειγμα συντρόφου μας.

Στη μνήμη του, αντί για λίγα λουλούδια, προσφέρω 5.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης.

Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Αθηνά Τσιγκάρη

***

Στη μνήμη του συντρόφου μας Πρόδρομου Αποστολά, μέλους της ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων και συνδικαλιστικού στελέχους του Παραρτήματος οικοδόμων Κάτω και Ανω Πετραλώνων, που κηδεύτηκε στις 24/8 και ώρα 11 π.μ. στο Τρίτο Νεκροταφείο απευθύνουμε τα συλλυπητήρια στους οικείους του και αντί στεφάνου προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ντίνα και Γιώργος Αναγνωστόπουλος

***

Ο σ. Σωκράτης Τσιοτινός από το χωριό Ζάρκο Τρικάλων προσφέρει στη μνήμη των αδελφών του, Σπύρου, Γιάννη, Μυρσίνης, Στέργιου, Θωμά και Ελένης, 5.000 δρχ. στη ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και 5.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

***

Η Δέσποινα Ιωακείμ πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού, το ποσό των 80.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών της, Αλέκου και Αναστασίας και του ξαδέλφου της Τάσου Κουγιώνη, προέδρου της ΠΕΑΕΑ Σερβίων.


***

Η Δημητρακόγιαννη Κατίνα προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ στη μνήμη του συζύγου της Στέφανου Δημητρακόγιαννου μέσω ΚΟΒ Τζακιού - Νέας Ζωής Περιστερίου.

***

Στη μνήμη των γονιών μου αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ο οποίος δολοφονήθηκε από χίτες της περιοχής στις 29 Αυγούστου 1945 και της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ που πέθανε στις 28 Φλεβάρη 1964. Στη μνήμη της αδελφής μου ΓΙΩΤΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ που πέθανε στις 26 Μάη 1998, καθώς και στη μνήμη των εξαδέλφων μου ΤΑΣΗ και ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ, ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΟΖΙΝΑΚΗ, των επιτελαρχών ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΓΚΟΤΣΗ, των γιατρών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ και ΣΤΑΘΗ ΚΑΝΑΒΟΥ, των φίλων μου ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ, ΑΡΙΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΕΛΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ, ΤΕΛΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ, ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΚΑΦΙΡΗ, ΜΙΧΑΛΗ, ΒΛΑΣΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠΗΛΙΟΥ και ΙΟΥΛΙΑΣ ΣΠΗΛΙΩΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΤΣΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΟΥΡΝΑ, ΓΙΩΡΓΗ και ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΤΡΑΓΚΑ, ΑΓΓΕΛΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ, ΠΕΡΙΚΛΗ και ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΗΛΙΑ ΓΑΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, καθώς και στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του Σοσιαλισμού, Κομμουνισμού και σαν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς προσφέρω στο ΚΚΕ 50.000 δρχ. μέσω ΚΟΑ.

Γιάννης Τζαβέλλας

***

(φωτ. 3)

Προσφορά στη μνήμη 6 αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης Πλάκας - Κουκακίου.

Τρίτη 29 Αυγούστου 1944: Μια ακόμη ομαδική θανατική εκτέλεση, ένα ακόμα θυσιαστήριο στα αμέτρητα της Ελλάδας και μάλιστα στην καρδιά της Αθήνας: ΣΤΟ ΚΟΥΚΑΚΙ. Το ιστορικό που ακολουθεί είναι από χρονικά της εποχής σε βιβλία της Ελλης Αλεξίου και Μέλπως Αξιώτη.


-Στο βιβλίο ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ - διηγήματα σελ. 42, η Ελλη Αλεξίου, αφού πρώτα αναφέρεται σε άλλα γεγονότα, που προηγήθηκαν του ματοβαμμένου Αυγούστου του 1944 στις γύρω από το Κουκάκι περιοχές γράφει:

-«Μόνο η Κούλα κι οι φίλοι της ακολουθούσαν τη συνηθισμένη τους τακτική ανεπηρέαστοι από τα γεγονότα...» και συνεχίζει «Οι άνθρωποι βουβοί και τρεμάμενοι παραφύλαγαν πίσω από τα κλεισμένα σπίτια, και μόνο η Κούλα κι οχτώ άλλα παιδιά, μαζεμένα δίπλα στα καμένα σπίτια, οδός Γεν. Κολοκοτρώνη σ' ένα μαγαζί, συζητούσαν, λάβαιναν μέτρα για το από τώρα κι έπειτα. Προτού τελειώσουν τους κύκλωσαν τσολιάδες και Γερμανοί με προτεταμένα τα όπλα. Τρία παιδιά πήδηξαν απ' τα παράθυρα και τρέχοντας, αλλάζοντας δρόμους, ώσπου κατάφεραν να γλιτώσουν.

-Τους πέντε που μείνανε, τους οδήγησαν προς τη γέφυρα, τους κατέβασαν στο ποτάμι του Ιλισού όπου και τους εκτελέσανε οι τσολιάδες. Κανένας τους δε δέχτηκε να μαρτυρήσει ό,τι τους ζητούσαν».

Η δε Μέλπω στο βιβλίο της ΑΠΑΝΤΑ Γ` ΤΟΜΟΣ - ΧΡΟΝΙΚΑ Αθήνα 1941-45, σελ. 242 προσθέτει:

«... Αρνούνται τα παιδιά να προδώσουν, φωνάζουν ζήτω η λευτεριά και τους εκτελούν οι τσολιάδες. Η Ξανθούλα αρνήθηκε να κατέβει στο ρέμα. "Εδώ να με εκτελέσετε, τους λέει, για να βλέπει ο κόσμος τα εγκλήματά σας". Εκεί και την εκτέλεσαν. Πάνω στο χείλος του γκρεμού...

Τα ηρωικά αυτά νιάτα που αψήφησαν το θάνατο είναι:

-ΑΓΓΕΛΗ ΚΟΥΛΑ (Ξανθούλα) στέλεχος του ΚΚΕ, γραμματέας της ΚΟΒ Κουκακίου 28 χρόνων. (φωτογραφία)

-ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (Πέτρος) στέλεχος του ΚΚΕ. Πρόεδρος των φοιτητών Νομ. Πανεπ. Αθηνών, 22 χρόνων (φωτογραφία).

-ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΤΑΣΣΟΣ (φωτογραφία).

-ΓΑΒΑΛΑΣ ΜΑΡΚΟΣ φοιτητής. Υπαλ. στην Τράπεζα Ελλάδας.

- ΚΑΠΟΤΑΣ ΠΕΤΡΟΣ. ΕΠΟΝίτης, μαθητής Γυμνασίου 17 χρόνων.

-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΥΛΟΣ. Υπαξ. πολεμιστής Αλβανίας, στον πόλεμο του 1940.

Στη μνήμη τους, ο αδελφός του Κώστα Δημητριάδη, Γιάννης προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 30.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ