Κυριακή 5 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κινήσεις ενόψει νέων παζαριών στη Γενεύη

Η πρόσφατη αναβολή του νέου γύρου ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στις 20 Φλεβάρη, αντί για τις 8 του μήνα, στη Γενεύη της Ελβετίας αντανακλά τις έντονες διπλωματικές και άλλες διεργασίες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες σε Μόσχα, Αγκυρα, Αστάνα και Ουάσιγκτον, με στόχο τη συνέχιση του παζαριού ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές και τη μοιρασιά σφαιρών επιρροής.

Η συγκρότηση μηχανισμού επιτήρησης και ενίσχυσης της παύσης των εχθροπραξιών στα μέτωπα των συγκρούσεων, με εξαίρεση το «Ισλαμικό Κράτος» και την «Αλ Νούσρα», θεωρείται ως βασική προϋπόθεση για την όποια «επιτυχία» των νέων συνομιλιών, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις με στελέχη των συριακών πολιτικών και ενόπλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Οχι μόνο στη Μόσχα, όπως είχε γίνει προ ημερών στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ορισμένα στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης και Κούρδους των δυνάμεων YΡG. Αλλά και στην Αγκυρα, όπως έγινε προχτές κατά τη συνάντηση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλσίν, με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης όπως ο Ριάντ Χιτζάμπ, που είναι γενικός συντονιστής της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» της συριακής αντιπολίτευσης, ο Ινές ελ Αμπντε, πρόεδρος του «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου», εκπρόσωποι του «Συριακού Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου» και Τουρκμένων της Συρίας, ορισμένοι Δρούζοι και Αλαουίτες ακαδημαϊκοί. Αύριο μάλιστα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, αναμένεται σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων από Ρωσία, Τουρκία, Ιράν νέος γύρος διαβουλεύσεων .

Αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα στους Κούρδους της Συρίας

Πέρα όμως από την έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο, αίσθηση προκάλεσε στα μέσα της βδομάδας η ανακοίνωση των Κούρδων της Συρίας και δη των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF, στις οποίες συμμετέχουν και οι δυνάμεις της οργάνωσης YPG που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Τουρκία) πως είχαν επαφές με την κυβέρνηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και πως τους δόθηκαν διαβεβαιώσεις για ενίσχυση της συνεργασίας τους στο μέλλον. Το σημαντικότερο όμως ήταν πως τους δόθηκαν και τεθωρακισμένα οχήματα, νέα όπλα και πυρομαχικά, εντείνοντας ουσιαστικά τη συνεργασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η εξέλιξη αν μη τι άλλο θορυβεί κάποιους Τούρκους αξιωματούχους, που διαβλέπουν το ενδεχόμενο να περιοριστούν τα οφέλη από τη συνεργασία τους με τη Ρωσία στη Συρία μπροστά στην πιθανότητα αυτή να «καπελωθεί» από μια ρωσοαμερικανική συνεργασία, που θα αλλάξει τη δυναμική και το συσχετισμό στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον δεν αποκλείεται, πλέον, τίποτε...


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ