Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μελίσσι» της παράδοσης στο Ηρώδειο

Η Δόμνα Σαμίου μιλά για τα παιδιά, τη μουσική παράδοση και τη σημερινή παράσταση με τις παιδικές ομάδες από διάφορες περιοχές της χώρας

Δόμνα Σαμίου
Δόμνα Σαμίου
«Περνά περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα...». Δεκάδες παιδόπουλα ηλικίας έξι μέχρι δώδεκα χρόνων, από διάφορες περιοχές της χώρας μας μαζί με την ακάματη «μέλισσα» του δημοτικού μας τραγουδιού, τη Δόμνα Σαμίου, θα πλημμυρίσουν σήμερα στις 9μ.μ. τη σκηνή του Ηρωδείου. «Περνά περνά η μέλισσα», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, που θα παρουσιάσουν η Δόμνα Σαμίου και παιδικές ομάδες πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της χώρας. Ενα πολύχρωμο μουσικοχορευτικό «ταξίδι» από την Ηπειρο, στην Κρήτη και από τη Μικρά Ασία στην Κοζάνη, με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς, από την ακούραστη καταγραφέα και κοσμαγάπητη ερμηνεύτρια των δημοτικών μας τραγουδιών και τα δεκάδες «μελισσόπουλα», που θα την περιστοιχίζουν, προσφέροντας το «μέλι» των ανθών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Η πολύπλευρη καλλιτέχνις, που πρωτόμαθε να ακούει και να τραγουδά ανάμεσα στους Μικρασιάτες γείτονές της στην Καισαριανή και εκπαιδεύτηκε στο μεγάλο σχολείο του Σίμωνα Καρά συναντά στη σκηνή του Ηρωδείου τα «παιδιά» της, όπως συνηθίζει να τ' αποκαλεί, αυτά τα παιδιά που στις γειτονιές των πόλεων, αλλά και στα χωριά μυούνται στην ομορφιά της παραδοσιακής μας μουσικής. Εξάλλου, η Δ. Σαμίου, πέρα απ' όλα υπήρξε και συνεχίζει να είναι μια σπουδαία δασκάλα και εμψυχώτρια των νέων στη στροφή τους προς την παράδοση.

«Πάω κόντρα στη σημερινή βάρβαρη εποχή μας», εξομολογείται η Δ. Σαμίου στο «Ρ», που τον Οκτώβρη γίνεται 73 χρόνων. «Σε όλη μου τη ζωή, λέει, έκανα αυτό που λάτρεψα και νιώθω ευτυχής που η διάσωση της παραδοσιακής μας μουσικής έχει καρποφορήσει». Αεικίνητη και ακούραστη εργάστηκε επί οκτώ μήνες για τις ανάγκες της σημερινής παράστασης, για την επιλογή των σχημάτων και το πρόγραμμα. «Για πρώτη φορά, αναφέρει, γίνεται κάτι τέτοιο στο Ηρώδειο. Μέσα από αυτή την παράσταση, στην οποία θα εμφανιστούν τοπικές παιδικές ομάδες δίνω συμβολικά τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Από τι άραγε προχωράει η παράδοση, αν όχι από τα παιδιά; Εμείς οι μεγάλοι, εξάλλου, έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές τραγούδια και χορούς και στο Ηρώδειο. Σε αυτή την παράσταση συμμετέχουν μόνο παιδιά, από 6 - 12 χρόνων, ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές του τόπου τους. Με συγκινούν πολύ που τα βλέπω να χορεύουν και να τραγουδούν και που σκέφτομαι ότι αυτά που έμαθαν θα τα διδάξουν στα παιδιά και ίσως στα εγγόνια τους. Αυτά είναι οι φορείς, έτσι υπάρχει η συνέχεια όχι μόνο των εθίμων, της παράδοσης, αλλά και της γλώσσας μας». Οπως εξηγεί, οι μισές (έξι) παιδικές ομάδες είναι τοπικές. Από την περιφέρεια θα έρθουν σχήματα από την Αλεξανδρούπολη, τη Δράμα, τη Λάρισα (μαζί με τον μικρό Γιώργο Παπαδόπουλο, που θα παίξει φλογέρα και θα τραγουδήσει), την Κοζάνη («Λαζαρίτσες», ομάδα μικρών κοριτσιών), την Κάρπαθο και τη Σκύρο.

Κάλαντα, Νίκαια Πειραιά,1965 (φωτ. Γ. Αικατερινίδης)
Κάλαντα, Νίκαια Πειραιά,1965 (φωτ. Γ. Αικατερινίδης)
Αναλυτικά, την Ηπειρο εκπροσωπεί η Ενωση Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου «Το Κούγκι» (δάσκαλοι: Ηλίας Δήμας, Γιώργος Στεργίου), την Αττική ο Χορευτικός Ομιλος Δήμου Καλυβίων (δάσκαλος: Γιάννης Κοντογιάννης), την Κρήτη το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου (δάσκαλος: Λευτέρης Κορναράκης), την Κάρπαθο η Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου «Η Βρυκούς» (δάσκαλος: Μανώλης Σοφίλλας), το Ζεφύρι Δ. Αττικής η Ομάδα μαθητριών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζεφυρίου Δυτικής Αττικής, τη Μικρά Ασία ο Χορευτικός Ομιλος Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας (δάσκαλοι: Φωφώ Κοίλια, Θοδωρής Κοντάρας). Ακόμη, την Ανατ. Μακεδονία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βόλακα Δράμας (δάσκαλος: Τάκης Αρμεν), τη Σκύρο το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σκύρου (δασκάλα: Αννα Κουτσούπη - Γαβρίλη), τη Λάρισα η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (δάσκαλος: Γιώργος Δεληγιάννης), τον Πόντο ο Σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας «Αργοναύτες - Κομνηνοί» (δάσκαλος: Κώστας Σαββινίδης), την Κοζάνη ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης (δάσκαλοι: Κώστας Χρυσάκης, Σοφία Σταμουλά, Δημήτρης Τερλίδης) και την Αλεξανδρούπολη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Εβρος» (δάσκαλος: Γιώργος Ζιώγας).

Το δικό τους «χρώμα» στην παράσταση θα δώσουν τα παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια, που θα παρουσιάσουν τα παιδιά. «Θα φέρω, λέει η Δ. Σαμίου, ένα παλιό ξύλινο πατίνι από εκείνα που έφτιαχναν παλιά μόνα τους τα παιδιά. Ενα παιδάκι θα παίξει τσέρκι, ενώ άλλα θα παίξουν τοπικά παιχνίδια. Επίσης, θα φέρω δύο γυρολόγους, όπως εκείνους που πουλούσαν "μηλαράκι κοκοράκι", "κάστανα βραστά, κάστανα ζεστά", χαλβά ή μαντολάτο, προσκαλώντας με το "μπίλι μπομ, μπίλι μπομ". Μέσα από αυτή την παράσταση θα γυρίσω 65 χρόνια πίσω και θα γίνω κι εγώ παιδί».

Το σκηνικό της παράστασης αποτελείται από ζωγραφιές παιδιών δημοτικού σχολείου, ενώ η παράσταση θα μαγνητοσκοπηθεί από την ΕΤ 1. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Δάφνης Τζαφέρη, η σκηνογραφική της Αναστασίας Αρσένη και η κινησιολογική τής Ζωής Μάργαρη. Υπεύθυνη μαθητικού καλλιτεχνικού εργαστηρίου είναι η Αννα Κανάκη, ενώ ειδική σύμβουλος είναι η λαογράφος - εθνολόγος Μιράντα Τερζοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ