Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
«Οχημα» ενίσχυσης του... ιταλικού κεφαλαίου

Ανακοινώθηκε η συμφωνία ΔΕΗ-WIND, για δραστηριότητες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. «Δημιουργούμε αξίες για τους μετόχους», λέει η διοίκηση της εταιρίας. «Νέο δόγμα ανάπτυξης», ονομάζει το ξεπούλημα ο Ν. Χριστοδουλάκης

Επείγουσες κινήσεις για την ενίσχυση των υποψήφιων μνηστήρων της ΔΕΗ ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμφωνία μεταξύ της επιχείρησης και της ιταλο-γαλλικών συμφερόντων εταιρίας τηλεπικοινωνιών WIND, που προβλέπει την εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού δικτύου τελευταίας γενιάς και την παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, πολυμέσων και εφαρμογές διαδικτύου τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε οικιακούς καταναλωτές.

Ετσι, μετά από πολυετή υπονόμευση και συστηματική υποβάθμισή της από το σημαντικό της ρόλο στον τομέα της ενέργειας, και αφού η «απελευθέρωση» του κλάδου ενεργοποίησε τα πάσης φύσεως αρπαχτικά του μεγάλου κεφαλαίου, η ΔΕΗ «αναζητά» νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση βάζει στο πεδίο του ανταγωνισμού μεταξύ τους δυο από τις πιο δυναμικές, εύρωστες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Ενας ανταγωνισμός που σε κάθε περίπτωση κερδισμένους θα βγάλει τους ιδιώτες που «ξεκοκαλίζουν» ήδη τον ΟΤΕ και εκείνους που περιμένουν με το μαχαίρι στο χέρι για το «φιλέτο» της ΔΕΗ. Εξάλλου, τον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης δεν έκρυψε χτες και ο πρόεδρος της επιχείρησης, Δ. Παπούλιας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της συμφωνίας είπε απροκάλυπτα ότι η κίνηση αυτή «θα δημιουργήσει αξίες για τους μετόχους».

Στην πράξη, με βάση τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία, η ΔΕΗ θα αποτελέσει το εφαλτήριο της WIND για την επέκταση των δραστηριοτήτων της πέραν της Ιταλίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, η ΔΕΗ θα βοηθήσει τη «Wind» γιατί οι δραστηριότητές της είναι περιορισμένες στην Ιταλία. Τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργείται το νέο πλαίσιο για την είσοδό της στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η ΔΕΗ θα παρέχει στη νέα εταιρία που συστήνεται (με οριακή πλειοψηφία της WIND, δηλαδή 50% συν μία μετοχή της WIND και 50% πλην μία μετοχή της ΔΕΗ) το ενεργειακό δίκτυο μεταφοράς και διανομής, το σύστημα τιμολόγησης, το δίκτυο των πωλήσεων, το ευρύ πελατολόγιό της - έχει 6,6 εκατ. πελάτες - και τις έτοιμες εγκαταστάσεις της. Ο,τι χρειάζεται δηλαδή η WIND για να μπει χωρίς να «κοπιάσει» στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και να αποσπάσει από τον ΟΤΕ το μερίδιο αγοράς που επιδιώκει με την «απελευθέρωση» της αγοράς τηλεπικοινωνιών, και μάλιστα με «όπλο» τις «χαμηλότερες τιμές», σύμφωνα με τον Τ. Pompei, πρόεδρο της ιταλικής εταιρίας. Στόχος της νέας εταιρίας, που θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει εμπορικά σε έξι μήνες, είναι μέχρι το 2006 να έχει κερδίσει μερίδιο αγοράς 15% σε οικιακούς καταναλωτές και 18% σε επιχειρήσεις και να αναδειχτεί στο δεύτερο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Μέχρι το 2011 εκτιμάται ότι η νέα εταιρία θα έχει περιοχή κάλυψης 1,5 εκατ. πελατών, 700 εργαζόμενους και περίπου 500.000 χρήστες διαδικτύου. Μέχρι το 2005 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιήσει έσοδα της τάξης των 356 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με το δεκαετές επιχειρησιακό σχέδιο θα αυξηθούν κατά 140%, δηλαδή θα φτάσουν τα 856 εκατ. ευρώ το 2011.

Πιστός στις αρχές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και έντασης των κυβερνητικών επιλογών, που ενισχύουν τις δραστηριότητες το μεγάλου κεφαλαίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, υποστήριξε ότι η συμφωνία της ΔΕΗ με τη WIND εκφράζει το... «νέο δόγμα της ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται οι «εκσυγχρονιστές», το οποίο, κατά τον ίδιο, έχει τρία χαρακτηριστικά: Την «απελευθέρωση» των αγορών «με εποπτεία», την πραγματοποίηση επενδύσεων που «προάγουν, αναβαθμίζουν και θωρακίζουν το παραγωγικό σύστημα της χώρας» και την «εξωστρέφεια των επιχειρήσεων», και όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, σε σχέση με το συμφέρον του καταναλωτή. Βέβαια, το γεγονός ότι η «απελευθέρωση» των αγορών σε όποιους τομείς έχει πραγματοποιηθεί συνοδεύτηκε από την παράδοση και των καταναλωτών στο βωμό της μεγιστοποίησης του κέρδους των επιχειρήσεων «με... εποπτεία», ή το ότι οι επενδύσεις και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προς όφελος των εργαζομένων και του λαού αποτελούν χυδαία φλυαρία και πρόκληση, είναι παντελώς αδιάφορο για τους κυβερνώντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ