Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εκεχειρία και «πολιτική μετάβαση» στις νέες συνομιλίες

Σήμερα και αύριο στην Αστάνα και την Πέμπτη 23 Φλεβάρη στη Γενεύη

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία στις συναντήσεις στην Ιταλία

ANSA

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία στις συναντήσεις στην Ιταλία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΣΤΑΝΑ.--

Σε δύο άξονες φαίνεται πως εστιάζονται τα παζάρια Σύρων και ξένων αξιωματούχων σε σχέση αφενός με τις διήμερες διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν που ξεκινούν τελικά σήμερα (μετά από την αναβολή τους για ένα 24ωρο) και αφετέρου το νέο γύρο ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη της Ελβετίας, την Πέμπτη 23 Φλεβάρη.

Οπως σημείωσε χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, μιλώντας από τη Ρώμη, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, το βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών της Γενεύης θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για την πολιτική μετάβαση στη Συρία. Ο ίδιος απέρριψε οποιαδήποτε αλλαγή στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι το αντίθετο «θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας». «Η Γενεύη δεν θα ασχοληθεί με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης αλλά με το μέλλον της Συρίας», είπε ο ντε Μιστούρα, προσθέτοντας ότι η ατζέντα των ενδοσυριακών συνομιλιών της Γενεύης «έχει κλειδώσει στην απόφαση 2254 που ψήφισε το 2015 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναφέρει ρητώς νέα μορφή διακυβέρνησης στη Συρία, νέο Σύνταγμα και εκλογές».

Ακολούθως κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να συγκροτήσει «ενιαίο μέτωπο» στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για να στερήσει, όπως είπε, από τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία «το άλλοθι πως δεν ξέρει ποιος είναι αντιπολίτευση».

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Αλούς, επέμεινε πως προϋπόθεση για συζητήσεις σε σχέση με την «πολιτική μετάβαση στη Συρία» είναι η ενίσχυση της συμφωνίας εκεχειρίας που ισχύει από τις 30 Δεκέμβρη. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος Τύπου της συριακής αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης, Σαλίμ αλ Μούσλιτ, είπε πως η πλευρά του θέλει τις «πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία» στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Πρόσθεσε πως δεν θα έπρεπε να έχει θέση στην πολιτική μετάβαση ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, επειδή, όπως είπε, «θα ήταν σαν να σπαταλιέται το υψηλό τίμημα που πλήρωσε ο συριακός λαός».

Οσον αφορά στις αναβληθείσες για σήμερα ενδοσυριακές έμμεσες συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν, ανακοινώθηκε χτες πως δεν θα είναι παρών ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα αλλά ανώτεροι διπλωμάτες από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και την Ιορδανία. Ανακοινώθηκε ότι μπορεί να παραβρεθούν σε ρόλο παρατηρητή Αμερικανοί διπλωμάτες, από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καζακστάν, ωστόσο αυτό δεν είχε επιβεβαιωθεί έως χτες βράδυ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δηλώσεις αξιωματούχων σε Πεντάγωνο και ΝΑΤΟ

Ενδιαφέρον έχει μέσα σε όλα αυτά η χτεσινή παραδοχή εκπροσώπου του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον σε δημοσιογράφους του ρωσικού πρακτορείου ΤASS πως ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε πάνω από 5.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου σε ορισμένες περιοχές της Συρίας που ελέγχονταν από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» το Νοέμβρη του 2015. Τα βλήματα έριξαν τέσσερα αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου «A-10 Thunderbolt».

Στις Βρυξέλλες, χτες το απόγευμα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας έναν γενικότερο απολογισμό δράσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πριν από τη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε τη στήριξη που δίνει η ΝΑΤΟική συμμαχία στον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία μέσω των κατασκοπευτικών αεροπλάνων AWACS και του προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης που συνεχίζει στο Ιράκ. Αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ως δήλωση του Στόλτενμπεργκ ότι το ΝΑΤΟ δεν σκέφτεται την πιθανότητα συμμετοχής του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία κατά του «Ισλαμικού Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ