Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα σε μονάδες και δομές Υγείας

Από παλιότερη διαμαρτυρία στο Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων στην Εύβοια
Από παλιότερη διαμαρτυρία στο Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων στην Εύβοια
Το οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις σε μια σειρά από χώρους και δομές της Υγείας φέρνουν στη Βουλή με Ερωτήσεις και άλλες παρεμβάσεις οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ακολουθούν ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα.

Στην Εύβοια

Την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, με Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Οπως αναφέρουν, «για 65 περιθαλπόμενους το νοσηλευτικό προσωπικό περιορίζεται σε 3 εργαζόμενους στην πρωινή βάρδια, 2 εργαζόμενους στην απογευματινή και 2 εργαζόμενους στη νυχτερινή. Στην κουζίνα υπάρχουν 2 εργαζόμενοι στην πρωινή βάρδια και 1 στην απογευματινή. Στην τεχνική υπηρεσία απασχολείται μόλις 1 εργαζόμενος, στα πλυντήρια 1 εργαζόμενος στην πρωινή βάρδια, χωρίς να υπάρχει προσωπικό για την απογευματινή, ενώ στο φυλάκιο και στο τηλεφωνικό κέντρο υπάρχει 1 εργαζόμενος μόνο για την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια. Ελλείψεις παρουσιάζονται και στο διοικητικό προσωπικό.

Την ίδια στιγμή, αναφέρονται ελλείψεις στην προμήθεια τροφίμων, πετρελαίου θέρμανσης, φαρμακευτικού υλικού, ειδών συντήρησης των εγκαταστάσεων καθώς και ιματισμού - υποδημάτων για τους εργαζόμενους και περιθαλπόμενους (...) Με τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν γίνεται αδύνατη η εξυπηρέτηση νέων εισαγωγών στο Θεραπευτήριο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: Την άμεση στελέχωση του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας με προσλήψεις μόνιμου, πλήρους απασχόλησης επιστημονικού, υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού. Την επαρκή χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν και στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας σε εξοπλισμό, συντήρηση και αναλώσιμα υλικά.

Στη Λέσβο

Την Αναφορά της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τα οξυμένα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας και τη Μονάδα Υγείας - ΠΕΔΥ του νησιού κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως σημειώνουν, «τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της Λέσβου και η Μονάδα Υγείας (ΜΥ) - ΠΕΔΥ στη Μυτιλήνη συνεχίζουν να λειτουργούν με σοβαρότατα προβλήματα (...) Η ΜΥ - ΠΕΔΥ Μυτιλήνης διαθέτει ακτινολογικό εργαστήριο και καινούργιο μαστογράφο, που δεν λειτουργούν, αφότου έληξε η σύμβαση των 2 τεχνολόγων, που εργάζονταν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο ΚΥ Πολυχνίτου δεν λειτουργούν το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο. Οι ασθενείς μετακινούνται στη Μυτιλήνη για μια απλή ακτινογραφία ή μια γενική αίματος.

Με προβλήματα λειτουργούν και τα άλλα Κέντρα Υγείας καθώς δεν γίνεται η προβλεπόμενη συντήρηση στα μηχανήματά τους. Κατά διαστήματα παρουσιάζονται ελλείψεις σε απλά αναλώσιμα υλικά, γραφική ύλη και φθηνά φάρμακα, λόγω της γραφειοκρατίας στο σύστημα προμηθειών.

Οι μεγάλες ελλείψεις ειδικευόμενων γιατρών στο Βοστάνειο Νοσοκομείο καλύπτονται με μετακινήσεις αγροτικών γιατρών από τα ΚΥ. Οι αγροτικοί γιατροί που αυξήθηκαν το τελευταίο δίμηνο με νέους συναδέλφους, εκτός από την ευθύνη των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) τους, συμπληρώνουν αναγκαστικά τα κενά στο πρόγραμμα εφημερίας του Βοστανείου.

(...) Μπήκαμε στο χειμώνα για τα καλά και, με ευθύνη της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης στα ΚΥ και τα ΠΙ της Λέσβου δεν έχει εξασφαλιστεί. Το ΚΥ Πολυχνίτου θερμαίνεται ακόμα με το απόθεμα πετρελαίου, που έχει από πέρυσι. Τα ΚΥ Πλωμαρίου και Καλλονής προμηθεύτηκαν μικρή ποσότητα πετρελαίου, για λίγες μόνο μέρες. Ομως το ΚΥ Καλλονής συνεχίζει να παγώνει, καθώς ο καυστήρας του έπαθε σοβαρή βλάβη στην τελευταία πλημμύρα και δεν λειτουργεί».

Στα Χανιά

Μέτρα για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος, με Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.

Οπως αναφέρουν, «τα προβλήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής έχουν να κάνουν με τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την απουσία προσωπικού ασφαλείας. Οι ελλείψεις αυτές, σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα που παρουσιάζουν ορισμένα περιστατικά, έχουν ως συνέπεια την αύξηση των περιστατικών ξυλοδαρμού του νοσηλευτικού προσωπικού από ασθενείς. Επίσης, με την απουσία τμήματος Οξέων Περιστατικών, λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό, και, τέλος, με την ακαταλληλότητα του κτιρίου της κλινικής».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό ασφαλείας, με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες. Τη δημιουργία τμήματος οξέων περιστατικών για την κάλυψη του συνόλου των αυξημένων αναγκών. Την επίλυση των κτιριακών προβλημάτων, την αναγκαία αναβάθμιση και διάθεση ενός σύγχρονου, ικανού και ασφαλούς χώρου λειτουργίας της κλινικής.

Στην Αρτα

Τέλος, την άμεση πληρωμή των εργαζόμενων καθαριστριών στις υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης προς τον υπουργό Υγείας.

«Στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας εργάζονται σήμερα 36 άτομα, μετά την παραίτηση ενός εργαζόμενου κάτω από το βάρος της συνεχούς απλήρωτης εργασίας, των οποίων οι συμβάσεις έργου υπογράφτηκαν μεταξύ του κάθε εργαζομένου και της διοίκησης του Νοσοκομείου Αρτας στις 12 Αυγούστου 2016. Εκτοτε και ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται σύμφωνα με τους όρους που απορρέουν από τις εν λόγω συμβάσεις, δεν έχουν έως σήμερα λάβει τα δεδουλευμένα τους ούτε τμήμα αυτών», αναφέρεται στην Ερώτηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων καθαριστριών στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου και για εξασφάλιση της τακτικής πλέον μισθοδοσίας τους. Επίσης, για να υπάρξει μόνιμη και σταθερή εργασία στις υπηρεσίες καθαριότητας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ