Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» απαντά στις ανάγκες του κεφαλαίου

Συνέντευξη Τύπου, χτες, του υπουργού Εσωτερικών

Κυβέρνηση και ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Διοίκησης επιδίδονται σε μια προσπάθεια να ανέβουν οι τόνοι, με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Και επιχειρούν να χαράξουν δήθεν διαχωριστικές γραμμές, όταν αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν στη βασική πολιτική, που θέλει τους δήμους και τις περιφέρειες να συμβάλλουν καθοριστικά στο στόχο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, κάτι που βέβαια προϋποθέτει το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Στο πλαίσιο αυτό, στη χτεσινή πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, συντήρησε το κλίμα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την αποχώρηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», το τελικό κείμενο της οποίας δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. ΚΕΔΕ και υπουργείο διαγκωνίζονται για το ποιος θα ευθυγραμμιστεί έγκαιρα με τις πολιτικές που υποδεικνύουν τη δημιουργία στέρεου δρόμου για την εκμετάλλευση πόρων, υποδομών και δομών δήμων και περιφερειών σε όφελος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καταστρατηγούν τις εργασιακές σχέσεις, υποβιβάζουν το επίπεδο της όποιας κοινωνικής πρόνοιας σε επιδόματα και φιλανθρωπία, προωθούν την παραπέρα συνέργεια και σύμπραξη δήμων και περιφερειών με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ξεπουλούν τη δημόσια ακίνητη περιουσία.

Ετσι, χτες, ο Π. Σκουρλέτης επιτέθηκε με δριμύτητα στην ΚΕΔΕ για την απόφασή της να αποχωρήσει από την Επιτροπή, λέγοντας ότι «κάποιοι είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν την επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ». Χτες, ο πρόεδρός της, Γ. Πατούλης, είπε ότι η ΚΕΔΕ θα συμμετάσχει στο διάλογο αρκεί να μην είναι προσχηματικός.

Σημειώνουμε ότι η δήθεν διαφοροποίησή τους προβάλλεται με αφορμή το σύστημα της απλής αναλογικής στην εκλογή των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων που προτείνει η Επιτροπή, αλλά και η κυβέρνηση, στο οποίο η ΚΕΔΕ δηλώνει αντίθετη. Σε συνδυασμό με τις γενικότερες αλλαγές που προτείνονται στο σύστημα διοίκησης δήμων και περιφερειών, στοχεύουν στη διαμόρφωση τοπικών αρχών που θα λειτουργούν με ευρύτερες συναινέσεις, για την αποτελεσματικότερη προώθηση των κυρίαρχων επιλογών. «Το νέο εκλογικό σύστημα πρέπει να δημιουργεί μια κουλτούρα συνθέσεων και συναινέσεων», είπε χαρακτηριστικά χτες ο Π. Σκουρλέτης.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός προέτρεψε σε αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και της ακίνητης περιουσίας των δήμων, για την εξεύρεση πόρων, ενώ για το θέμα της μεταφοράς του φόρου ακίνητης περιουσίας στους δήμους, που τίθεται από την ΚΕΔΕ, είπε ότι «υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική η οποία να εξασφαλίζει πόρους και σε μικρότερους δήμους και ν' αναδιανέμει και κεντρικούς πόρους». Προέτρεψε, στο σημείο αυτό, σε συνέργειες για τη μόχλευση πόρων.

Σε σχέση με τους συμβασιούχους στο Δημόσιο που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες, ο Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για μια «προβληματική κατάσταση» και κάλεσε σε συζήτηση σε διακομματικό επίπεδο, που θα εξετάσει την εν λόγω εργασιακή σχέση, με εμπλοκή και του ΑΣΕΠ. Στο μεταξύ, άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο θα ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων, όπως η αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων, η επέκταση της αντιμισθίας σε περισσότερους αντιδημάρχους, η διασφάλιση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Προτάσεις της Επιτροπής

Στο κείμενο της Επιτροπής του υπουργείου προτείνεται η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην εκλογή των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων. Για να εκλεγεί δήμαρχος - περιφερειάρχης, θα χρειάζεται το 50% συν 1 των ψήφων. Αν όχι, θα υπάρχει δεύτερος γύρος, με τους δύο επικρατέστερους. Προτείνεται δε οι εκλογές να γίνονται στα τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη, για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου την 1η Γενάρη του επόμενου των εκλογών έτους. Επίσης, η κατάργηση των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και στη θέση τους προτείνονται συμβούλια στα όρια των σημερινών δημοτικών ενοτήτων, με συμβούλιο που θα εκλέγεται με ψηφοδέλτιο συνδυασμών που δεν θα συναρτάται με το κεντρικό ψηφοδέλτιο του δήμου. Επίσης, προτείνονται η θέσπιση της συμμετοχής εκπροσώπου των εργαζομένων στη δημοτική διοίκηση, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και το πέρασμα της σχετικής αρμοδιότητας στις υπηρεσίες των δήμων, η πλήρης κατάργηση του υποχρεωτικού ελέγχου των πράξεων των ΟΤΑ και η αναβάθμιση των αυτεπάγγελτων ελέγχων που θα γίνονται δειγματοληπτικά και στοχευμένα.

Ανάμεσα σε άλλα, προτείνονται επίσης: Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας για οικονομική εκμετάλλευση. Η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων και κατόπιν αιτήματος ικανού αριθμού εκλογέων του δήμου. Η ισχυροποίηση του ήδη διαμορφωμένου πλαισίου σχετικά με τη λειτουργία της Περιφέρειας (Αττικής και Θεσσαλονίκης) ως μητροπολιτικού φορέα, με άξονες μητροπολιτικής διακυβέρνησης την αναπτυξιακή πολιτική, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ