Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα

Υποσχέσεις δίχως αντίκρυσμα σε ό,τι αφορά τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους έδωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.

Σχετικά με την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, έκανε λόγο για «μείωση του κόστους συλλογής» και «δωρεάν διαδικτυακή υποβολή» των δηλώσεων, όταν στην πραγματικότητα από τις δηλώσεις του επιβεβαιώνεται ότι η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει ουσιαστικά το έργο σύνταξης και συλλογής των δηλώσεων παραμένει στη «θέση» της και φέτος, από πουθενά δεν προκύπτει μείωση ή πολύ περισσότερο κατάργηση του «χαρατσώματος» για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών για την υποβολή δήλωσης, ενώ βασικά προβλήματα προηγουμένων ετών, που είχαν να κάνουν με την ορθή λειτουργία του σχετικού λογισμικού συλλογής των δηλώσεων, δεν φαίνεται πως θα επιλυθούν.

Η φετινή περίοδος υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ θα διαρκέσει από τις 15/3 μέχρι τις 15/5, ενώ θα υπάρχει επιπλέον περιθώριο υποβολής μέχρι τις 9/6, αλλά με ποινή 1% επί της συνολικής ενίσχυσης ανά ημέρα καθυστέρησης.

Σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ο υπουργός αναγνώρισε ότι με τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία «θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με τη καταβολή των ενισχύσεων, όσο και την κυριότητα των εκτάσεων», έστω και αν στη συνέχεια εμφανίστηκε καθησυχαστικός, κάνοντας λόγο για «δεδομένη απόφαση των αρμοδίων υπουργών - και της κυβέρνησης συνολικά - να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών».

Στο μεταξύ, χτες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» με την Τράπεζα Πειραιώς για την περιβόητη «Κάρτα του Αγρότη», η οποία προβλήθηκε με δήλωση του υπουργού ως «πραγματικό εργαλείο για τη ρευστότητα στον αγροτικό χώρο, αλλά και για τη μείωση του κόστους παραγωγής». Στην ουσία βέβαια πρόκειται για μια πιστωτική κάρτα, η οποία θα παρέχει μεν ρευστότητα στους παραγωγούς στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά με τα «τσουχτερά» επιτόκια της αγοράς και με δέσμευση του ποσού της βασικής ενίσχυσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ