Κυριακή 5 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 2016
Καταπέλτης σε ιδεολογήματα και «αντιναρκωτικές» πολιτικές

Από την παρουσίαση της ετήσιας Εκθεσης του ΟΗΕ
Από την παρουσίαση της ετήσιας Εκθεσης του ΟΗΕ
Καταπέλτης για τις πάσης φύσεως ναρκοθεωρίες από την αποποινικοποίηση μέχρι τη συνταγογράφηση της κάνναβης, για την υποτιθέμενη «ιατρική» χρήση της, για τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών που μετέτρεψαν το Αφγανιστάν στο μεγαλύτερο παραγωγό και προμηθευτή της παγκόσμιας αγοράς ναρκωτικών ουσιών, αλλά και για τη ραχοκοκαλιά της εφαρμοζόμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής της ΕΕ, που υπονομεύει συστηματικά την πρόληψη και την απεξάρτηση, αποτελεί η αποκωδικοποίηση των στοιχείων της Ετήσιας Εκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών (INCB), για το 2016, που παρουσίασε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα των ναρκωτικών επιφέρει πολυεπίπεδα κέρδη στον καπιταλισμό.

Η φετινή έκθεση εστιάζει στις γυναίκες εξαρτημένες, οι οποίες αποτελούν το 1/3 των χρηστών παγκοσμίως, ποσοστό που αυξάνει διαρκώς τόσο στις νεότερες ηλικίες όσο και τον πληθυσμό των φυλακών, με τις γυναίκες να κάνουν περισσότερη κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, να βρίσκονται αντιμέτωπες με περισσότερες δυσκολίες απ' ό,τι οι άνδρες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία σε επόμενο φύλλο του.

Η κάνναβη ως πρώτη ουσία χρήσης και ως αίτημα για απεξάρτηση

Και σ' αυτή την Εκθεση αποτυπώνεται η «κυριαρχία» της κάνναβης ως πρώτη ουσία χρήσης. Είναι η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης ιδιαίτερα στις χώρες της ΕΕ. Επίσης, είναι η πιο συχνά αναφερόμενη κύρια ουσία χρήσης απ' όσους εισάγονται πρώτη φορά σε θεραπεία και η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη στο σύνολο των εισαγωγών για θεραπεία.Μόνο οι πολίτες της ΕΕ ξοδεύουν κάθε χρόνο 21 - 31 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά παράνομων ναρκωτικών. Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μόνο στην Καλιφόρνια η πλέον νόμιμη αγορά ινδικής κάνναβης προβλέπεται να αποφέρει κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τα πολυεπίπεδα κέρδη που έχει η υπόθεση των ναρκωτικών, για λογαριασμό του κεφαλαίου, είτε από την παράνομη, είτε από τη νόμιμη αγορά.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο φως» στη συνταγογράφηση της κάνναβης υποτίθεται για «ιατρική χρήση», μεθοδεύοντας με αυτό τον τρόπο τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και παραγωγής κάνναβης στη χώρα. Την περασμένη Πέμπτη, και παρά τα στοιχεία για την εκτροπή των συνταγογραφήσεων σε νεαρές ηλικίες όπου έχει εφαρμοστεί η «ιατρική χρήση», 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας απαιτώντας «την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα καταστήσει δυνατή την καλλιέργεια της κάνναβης για ιατρική/φαρμακευτική χρήση στην Ελλάδα». Απ' όλες τις έρευνες η κάνναβη δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση και για καμία ασθένεια ως φάρμακο επιλογής, ούτε καν για την ανακούφιση του πόνου όπως διατείνονται οι υποστηρικτές του μέτρου. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται ότι προκαλεί πολλαπλή ζημιά στην υγεία, ευθύνεται για ψυχώσεις, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι η συνταγογράφησή της, όπου έχει εφαρμοστεί, αποτελεί τον προθάλαμο για την εμπλοκή με τα ναρκωτικά.

Νομιμοποίηση της «ιατρικής» και «ψυχαγωγικής» χρήσης της κάνναβης

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνέχεια της επιστημονικής και της ιατρικής αξιολόγησης που διεξήχθη από την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων, με τη συνεργασία του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Χρήση Ναρκωτικών, στις 11 Αυγούστου 2016 η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η κάνναβη δεν πληροί επί του παρόντος τα κριτήρια αποδεκτής ιατρικής χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν υπάρχει αποδοχή πως η χρήση της υπό ιατρική παρακολούθηση είναι ασφαλής και ότι η ουσία παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κατάχρησης. Ως εκ τούτου, η κάνναβη παραμένει απαγορευμένη σε ομοσπονδιακό επίπεδο ως ουσία στην κατηγορία 1 της Πράξης για τις Ελεγχόμενες Ουσίες, όπως αναφέρεται στην Εκθεση.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στο 2016 οι πολιτείες Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο και Πενσιλβάνια ενέκριναν τη χρήση κάνναβης για «ιατρικούς» σκοπούς, μέσω δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν παράλληλα με τις ...προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ. Μόνο στο Οχάιο, η καμπάνια για την αποποινικοποίηση της κάνναβης στοίχισε 25 εκατομμύρια δολάρια! Στις Πολιτείες που έχει ήδη νομιμοποιηθεί, είτε για «ιατρικούς», είτε για «ψυχαγωγικούς» λόγους, το 66% των 16χρονων μαθητών κάνει χρήση κάνναβης και 1 στους 3 μαθητές κάνει χρήση κάνναβης με ιατρική συνταγή. Στην Εκθεση του ΟΗΕ για το 2015 αναφερόταν πως στις πολιτείες των ΗΠΑ που επιτρέπεται η «ιατρική χρήση», το 1/3 των τελειόφοιτων μαθητών λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ως μια από τις πηγές προμήθειας της ουσίας την κάνναβη για «ιατρικούς λόγους» που είχε συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο. Οι εταιρείες και ιδιωτικές κλινικές στις παραπάνω Πολιτείες, που μονοπωλούν την παραγωγή και διάθεση κάνναβης, είναι από τις πιο κερδοφόρες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στον υποδείκτη ...«green economy»!

Χώροι εποπτευόμενης χρήσης (shooting rooms)

Στην παγκόσμια ανασκόπηση συμπεριλαμβάνονται και οι εξελίξεις στα κράτη όπου δημιουργήθηκαν και λειτουργούν «χώροι χρήσης ναρκωτικών», όπως ο Καναδάς, όπου εγκρίθηκε ο δεύτερος εποπτευόμενος «χώρος ενέσιμης χρήσης» στο Βανκούβερ. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της χώρας εξετάζει τις νέες αιτήσεις για κατ' εξαίρεση λειτουργία και άλλων «χώρων ενέσιμης χρήσης». H φύση και η λειτουργία αυτών των χώρων, που οδηγεί στην αύξηση της χρήσης και τη διακίνηση ναρκωτικών, επιβάλλει αναγκαστικά στην Επιτροπή να κάνει την εξής επισήμανση: «Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να στοχεύουν στο να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης ουσιών και να οδηγούν τελικά σε θεραπεία, απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη, ώστε να μην αντιβαίνουν στις διεθνείς Συμβάσεις. Σημαντικό στο πλαίσιο της λειτουργίας τους είναι επίσης να μην επιδοκιμάζεται ή να αυξάνεται η χρήση, και να μην ενθαρρύνεται η διακίνηση των ναρκωτικών. Πρέπει να λειτουργούν με βάση ένα πλαίσιο μείωσης της ζήτησης και όχι να υποκαταστήσουν τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας».

Υπενθυμίζεται: Ηδη στην Ευρώπη λειτουργούν σε 6 χώρες 70 τέτοιοι χώροι (έκθεση ΕΚΠΝΤ 2015), ενώ συστηματικά γίνεται προσπάθεια και στη χώρα μας να επαναλειτουργήσουν.

  • Στην Ολλανδία, τα «shooting rooms» λειτουργούν παράλληλα με προγράμματα χορήγησης ηρωίνης σε χρήστες, με την ευθύνη του κράτους και με την εμπλοκή 180 διαφορετικών φορέων (υπουργεία, εκκλησία, ΜΚΟ κ.ά.). Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η ίδια η ολλανδική κυβέρνηση, όσοι συμμετέχουν σε αυτά δεν έχουν την τάση να ενταχθούν σε προγράμματα θεραπείας, ενώ αυξάνεται σταθερά η χρήση ηρωίνης.
  • Στην Ελβετία, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τέτοιο χώρο στο πάρκο της Ζυρίχης, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε κόλαση ζωντανών νεκρών.

Η «εποπτευόμενη χρήση» στόχο έχει να κρύψει «κάτω απ' το χαλί» το πρόβλημα, να μεταφέρει την «πιάτσα» σε τέσσερις τοίχους, ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσπάθεια απεξάρτησης, που είναι η μόνη απάντηση απέναντι στη χρήση. Ταυτόχρονα, νομιμοποιεί στη συνείδηση της κοινωνίας τη χρήση ναρκωτικών, μετατρέποντας ένα σύνθετο πολυπαραγοντικό πρόβλημα σε ιατρικό και δημόσιας τάξης.

Κατά 10% αυξήθηκαν οι εκτάσεις οπίου στο Αφγανιστάν, μόνο σ' ένα χρόνο

Η μάσκα των «ειρηνευτικών - ανθρωπιστικών δυνάμεων» του ιμπεριαλισμού έχει πέσει προ πολλού και πάντα εξασφαλίζει αμύθητα κέρδη, αφήνοντας πίσω άρωμα οπίου, πετρελαίου, φυσικού αερίου, αναρίθμητους νεκρούς, πόνο και οδύνη. Σταθερά στις ετήσιες εκθέσεις του ΟΗΕ, στο Αφγανιστάν καταγράφεται και σκιαγραφείται ένα από τα στοιχεία που επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών συνδέεται άμεσα με κάθε πλευρά ενός σάπιου συστήματος.

Το 2015, η καλλιέργεια οπίου καταλάμβανε 1.830.000 στρέμματα, κρατώντας ωστόσο την παραγωγή οπίου σε ασύλληπτα ψηλά επίπεδα. Η εκτιμώμενη παραγωγή οπίου το 2015 ήταν περίπου 3.300 τόνοι! Ποσότητα που καλύπτει πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Πέρυσι το συνολικό εμβαδόν όπου καλλιεργείται η οπιούχος παπαρούνα αυξήθηκε κατά 10%! Μόνο το 2013, η συνολική «αξία» μόνο της αφγανικής «σοδειάς» οπίου ανερχόταν στα 3 δισ. δολάρια.

Η εκρηκτική αύξηση παραγωγής οπίου στη χώρα παρουσιάζεται κάθε χρόνο μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη χώρα το 2001, ενώ εκτοξεύτηκε κατά την κατοχή της χώρας, οπότε και εγκαταστάθηκε εκεί και η διεθνής μαφία της ηρωίνης. Η χώρα παρήγαγε και παλιότερα όπιο σε πολύ μικρότερες ποσότητες, η παραγωγή γενικεύτηκε τη δεκαετία του '80 από τους «μουτζαχεντίν», με την πολύπλευρη στήριξη των ΗΠΑ και διάφορων μηχανισμών και μυστικών υπηρεσιών, ως μέσο χρηματοδότησης στον πόλεμό τους ενάντια στην εργατική εξουσία που εγκαθιδρύθηκε προσωρινά στη χώρα τη δεκαετία του '80.

Παγκόσμια ανασκόπηση
  • Η Αφρική, εκτός από κόμβος διακίνησης, εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε καταναλωτή και τελικό προορισμό για όλα τα είδη ναρκωτικών. Η κάνναβη παραμένει η κύρια ουσία χρήσης στην ήπειρο και η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία οι περισσότεροι χρήστες ναρκωτικών.
  • Στην Κεντρική Αμερική αυξάνεται η εγκληματική δράση που σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.
  • Για τις ΗΠΑ συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα η αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση, οι οποίοι σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά τη διετία 2013 - 2014. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο αριθμός των ανθρώπων που ανέφεραν χρήση ηρωίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 2007 μέχρι το 2014. Τα οπιοειδή (ηρωίνη, μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) μαζί με τα συνταγογραφούμενα παυσίπονα σκότωσαν περισσότερους από 28.000 ανθρώπους.
  • Στην ΕΕ πάνω από το 1/4 των ανθρώπων (15-64 ετών) έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, με την κάνναβη να είναι η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης. 83,9 εκατομμύρια ενήλικοι έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (24,8%). Το 1% των ανθρώπων κάνουν καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης. Η ηρωίνη είναι το πιο διαδομένο οπιοειδές, ωστόσο πρόβλημα αποτελεί και η κατάχρηση και μιας σειράς συνθετικών οπιοειδών, όπως η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη και η φεντανύλη. Η χρήση οπιοειδών παραμένει αιτία σημαντικής ανησυχίας, ιδιαίτερα στην Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη, με περισσότερο από το 70% όλων των ασθενών στα θεραπευτικά κέντρα να λαμβάνουν θεραπεία για χρήση οπιούχων. Το «έκσταση» έχει αρχίσει να ανακάμπτει στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, περίπου το ένα πέμπτο των προσόδων του παγκόσμιου εγκλήματος προέρχονται από το εμπόριο παράνομων ναρκωτικών.
  • Στην Αυστραλία σημειώθηκε αύξηση των κατασχέσεων παράνομων ουσιών, ενώ η κάνναβη είναι στην Ωκεανία η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης.

Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ