Τετάρτη 8 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Επιστολή Ιβάνοφ σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Επιστολή στους ηγέτες ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ απέστειλε χτες ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, απαιτώντας να καταδικάσουν και να απορρίψουν τη λεγόμενη «αλβανική πλατφόρμα» αιτημάτων που έθεσαν τα αλβανικά κοινοβουλευτικά κόμματα στη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να του δώσουν τις απαιτούμενες ψήφους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ ενημερώνει για τις «ανησυχητικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του» και ζήτησε «να καταδικάσουν την "αλβανική πλατφόρμα"» (που συμπεριλαμβάνει αιτήματα π.χ. για καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους, αλλαγή εθνικών συμβόλων για να εκφράζουν και την αλβανική μειονότητα, λύση της διένεξης με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λπ.). Υπογράμμισε επίσης ότι η πλατφόρμα «έγινε υπό την καθοδήγηση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στο γραφείο του, σε ξένη χώρα, διακυβεύοντας την κυριαρχία και ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ», θέτοντας τα Σκόπια «σε θέση εξάρτησης από ξένη χώρα».

Λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση της επιστολής Ιβάνοφ στους ξένους ηγέτες, σημειώθηκε επίθεση αγνώστων με βόμβες μολότοφ στο κτίριο του μουσείου «Αλβανικού Αλφαβήτου» στην πόλη Μοναστήρι (Μπίτολα) προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Η όλη εξέλιξη στην ΠΓΔΜ, εκτός από την εσωτερική ενδοαστική αντιπαράθεση, είναι και έκφραση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, αφού διακυβεύονται ανταγωνιστικοί σχεδιασμοί στην Ενέργεια και άλλους τομείς, αλλά και έντονες ανησυχίες στην ηγεσία της χώρας για πιθανή εκμετάλλευση της επίθεσης από δυνάμεις που επιδιώκουν ανάφλεξη των εθνοτικών συγκρούσεων μεταξύ στρατού και Αλβανών αυτονομιστών το 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ