Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ"
Θέσεις για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Βαδίζουμε προς το 8ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, με βήμα σταθερό, αισιόδοξο, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμη πιο ορμητικά προς τα μπρος. Να κάνουμε την ΚΝΕ ακόμη πιο μαζική, γερή, ικανή, ακόμη πιο αποτελεσματική στον καθημερινό μας αγώνα, στον αγώνα για την αλλαγή της κοινωνίας, για το σοσιαλισμό.

Μετράμε το δρόμο που διανύσαμε από το 7ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, κουβεντιάζουμε τα αποτελέσματα και την πείρα της δράσης μας, γινόμαστε πιο ώριμοι για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, τις καθυστερήσεις. Για να φέρουμε την ΚΝΕ στο ύψος των απαιτήσεων του καιρού μας.

Για να δικαιωθούν τα όνειρα, οι προσδοκίες, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας, ο κόσμος που ζούμε πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει. Με τη δική μας συμβολή, με την πάλη της εργατικής τάξης, της νεολαίας, του λαού μας.

Είμαστε αισιόδοξοι. Τα χρόνια που πέρασαν, η αντίσταση και η πάλη της νεολαίας έγινε πιο μαχητική, πιο μαζική, πιο οργανωμένη στη χώρα μας και διεθνώς. Η προσπάθεια επιβολής της «νέας τάξης» έφερε και την αφύπνιση των λαών, το δυνάμωμα των αγώνων. Ο δρόμος της δυστυχίας δεν είναι, ποτέ δεν ήταν, μονόδρομος.

Προχωρήσαμε χέρι - χέρι με χιλιάδες νέους και νέες στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, στους μαθητικούς φοιτητικούς και εργατικούς αγώνες. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή. Βάλαμε τα θεμέλια για την αντεπίθεση της νεολαίας και του λαού. Η αμφισβήτηση, οι αγωνιστικές διαθέσεις της νεολαίας δυναμώνουν. Στο χέρι μας είναι η δυσαρέσκεια, τα ερωτήματα της νέας γενιάς να μετατρέπονται σε απόφαση αγώνα, σύγκρουσης, προοπτικής.

Στο διάστημα που πέρασε έγινε το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας, το οποίο άνοιξε πιο συγκεκριμένα την προοπτική των αλλαγών που έχει ανάγκη η νεολαία, ο λαός και ο τόπος. Εδωσε πιο επεξεργασμένη απάντηση στο πώς μπορεί να οικοδομηθεί μια εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Πρόβαλε στο λαό και τη νεολαία τη δική μας πρόταση, για την οικοδόμηση μιας πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, του Λαϊκού Μετώπου, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Εδειξε ότι για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της εργατικής τάξης και της νεολαίας είναι απαραίτητη μια λαϊκή οικονομία που θα στηρίζεται στη λαϊκή εξουσία.


Σήμερα είναι απαραίτητο όχι μόνο να δυναμώσουν οι αγώνες για τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και να διαμορφώνεται ένα μαζικό νεανικό ρεύμα συμπόρευσης με την εργατική τάξη και το ΚΚΕ. Για να καταθέσει το κίνημα της νεολαίας τη δική του πρωτότυπη συμβολή στην οικοδόμηση του μετώπου.

Στο 8ο Συνέδριό μας θα συζητήσουμε και θα επεξεργαστούμε τους στόχους, την ταχτική, τα βήματα και τους τρόπους, με τους οποίους θα ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτό το καθήκον. Αυτή τη συζήτηση δε θα την κάνουμε μόνοι μας. Δεν αφορά μόνο την ΚΝΕ, αφορά όλους τους νέους και τις νέες που παλέψαμε πλάι - πλάι. Τους χιλιάδες φίλους, συμμαθητές, συναδέλφους μας που ζούνε μαζί μας.

Στηριζόμαστε στο Κόμμα μας, το ηρωικό ΚΚΕ, στην πολιτική και τη στρατηγική του. Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία από την υπεροχή των ιδεών μας, του μαρξισμού -λενινισμού, από το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού. Με εμπιστοσύνη στο λαό και τη νεολαία απλώνουμε το χέρι σε όλους όσοι έχουν καρδιά που δε χωράει τ' άδικο για να συστρατευτούν μαζί μας.

Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς, αλλά και όλων μαζί, η δυνατότητα να φέρουμε το σοσιαλιστικό μέλλον πιο κοντά.

Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα και τον κόσμο!

Μπροστά στον αιώνα της αληθινής ιστορίας των ανθρώπων, τον αιώνα της σοσιαλιστικής νίκης

1.Βαδίζοντας στον 21ο αιώνα βιώνουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη

Στα χρόνια που περάσανε από το 7ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας τα προβλήματα της νεολαίας οξύνθηκαν. Η ανεργία διογκώθηκε. Τα εμπόδια στη μόρφωση, οι ταξικοί φραγμοί μεγάλωσαν. Τα ναρκωτικά, ο αποπροσανατολισμός γίνεται προσπάθεια να κυριαρχήσουν στη ζωή της νεολαίας. Εκατομμύρια νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της περιθωριοποίησης. Γενικεύεται η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, το άδηλο μέλλον. Στην καρδιά του καπιταλισμού σημαντικά τμήματα νέων ζουν σε συνθήκες μεσαίωνα. 250 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 14 ετών σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, μπορούν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα μιας κοινωνίας που έχει όνομα και ταυτότητα, του καπιταλισμού: μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην εκμετάλλευση, που αναγνωρίζει ένα δίκιο το δίκιο του κεφαλαίου, που έχει ένα μόνο νόμο - το νόμο του κέρδους.

  • Αυτά οφείλονται στο ότι στο διάστημα που πέρασε εντάθηκε η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα σε όλους τους τομείς: στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική, στο πολιτικό σύστημα, στην ιδεολογία και τον πολιτισμό. Διαμορφώνονται νέοι, πιο στυγνοί όροι εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Οι επεμβάσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη αυξάνονται, οι εστίες πολέμου πολλαπλασιάζονται. Το ΝΑΤΟ αναδεικνύεται σε παγκόσμιο τρομοκράτη. Η ΕΕ εξελίσσεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα και ανταγωνίζεται τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ. Βαθαίνει ο αντιδραστικός της χαρακτήρας, οξύνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της.
  • Ο αυξανόμενος κοινωνικός πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Οι ανισότητες διευρύνονται παγκόσμια και μέσα στην κάθε χώρα. Ενώ ο μισός, σχεδόν, πληθυσμός της Γης επιβιώνει με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα, το 15% των κατοίκων του πλανήτη καρπώνονται το 80% του παγκόσμιου εισοδήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από τις 48 φτωχότερες χώρες.
  • Τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα περιορίζονται. Δημιουργούνται σε όλο τον κόσμο νέα Σώματα καταστολής, πολλαπλασιάζονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης και τα φαινόμενα της κρατικής τρομοκρατίας. Επεκτείνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα, η καταστολή, διαδίδεται ο χαφιεδισμός.
  • Ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των αγορών, των εδαφών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών παίρνει νέες, οξύτερες, επικίνδυνες διαστάσεις και μορφές. Υποδαυλίζονται εθνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές, για να δικαιολογηθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ο κίνδυνος για γενικευμένες συρράξεις εξακολουθεί και αυξάνει.


Το πρόβλημα των πυρηνικών όπλων προβάλλει ακόμα πιο απειλητικό. Η ισχύς των ατομικών βομβών που είναι αποθηκευμένες στον πλανήτη είναι ισοδύναμη με μισό εκατομμύριο βόμβες σαν αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ χρησιμοποιήθηκαν όπλα του πυρηνικού οπλοστασίου στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Με το πρόγραμμα Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας οι ΗΠΑ δίνουν νέα ώθηση στην κούρσα των εξοπλισμών.

  • Ζούμε σε μια περίοδο που δείχνει φανερά τα σημάδια της οπισθοδρόμησης. Ενώ η εξέλιξη της επιστήμης, οι επιτυχίες της τεχνολογίας παρέχουν νέες δυνατότητες για τη ριζική επίλυση μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας, την ίδια στιγμή η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, η αμάθεια διευρύνονται προκλητικά. Η καπιταλιστική ανάπτυξη φέρνει την ανεργία, τις ανισότητες στη διάδοση και εφαρμογή των τεχνολογικών επιτευγμάτων, την εξάπλωση των νέων κοινωνικών ασθενειών όπως το AIDS. Στα χέρια των μονοπωλίων κάθε πρόοδος του πολιτισμού μετατρέπεται σε σχετική οπισθοδρόμηση. Οπως η ατομική ενέργεια στα χέρια του καπιταλισμού έγινε ατομική βόμβα, έτσι ο έλεγχος του DNA γίνεται γενετικός εφιάλτης, τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας επικίνδυνα μεταλλαγμένα προϊόντα. Οι πιο κερδοφόροι τομείς σε αυτό το απάνθρωπο κοινωνικό σύστημα είναι το εμπόριο των όπλων, των ναρκωτικών και η πορνεία.
  • Οι τρανταχτές αντιφάσεις της εποχής μας έχουν τη ρίζα τους στη βασική αντίθεση του καπιταλισμού, στην αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Είναι σε ανώτερο επίπεδο από ποτέ η κοινωνικοποίηση της παραγωγής από τη μια, και η συγκέντρωση των μέσων παραγωγής και του κοινωνικού πλούτου σε ολοένα και λιγότερα χέρια από την άλλη. Η ρίζα του κακού βρίσκεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην ακόρεστη δίψα για το μέγιστο κέρδος. Βρίσκεται στον ίδιο τον καπιταλισμό που σαπίζει.


2.Η νεολαία ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

Στη χώρα μας η άρχουσα τάξη επιδιώκει να παίξει πιο ενεργητικό ρόλο στους σχεδιασμούς της νέας τάξης: με την εξαγωγή κεφαλαίων, τη συμμετοχή στον πόλεμο, στις επεμβάσεις. Η χώρα μας μετατρέπεται σε όχημα για την εφόρμηση του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, τη Μέση ανατολή, την Ευρασία. Η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργητικά στην αλλαγή του χάρτη της περιοχής, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων.

  • Στην πορεία προς την ΟΝΕ οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις έχουν προχωρήσει σημαντικά και επιταχύνονται. Ο πλούτος της χώρας, η γη, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι δημόσιες επιχειρήσεις, η Παιδεία και η Υγεία παραδίνονται στο ιδιωτικό μονοπωλιακό κεφάλαιο. Η αύξηση των μονοπωλιακών κερδών συντελείται στο έδαφος της υπερεκμετάλλευσης, η ανάπτυξη πάνω στην αύξηση της ανεργίας, η συγκέντρωση του κεφαλαίου σε βάρος των συνθηκών ζωής των εργατών, των οικογενειών τους και του περιβάλλοντος. Στην «ισχυρή Ελλάδα της ΟΝΕ» το 12,3% των παιδιών ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, το 47% δεν έχουν οικονομική δυνατότητα ούτε για μια βδομάδα διακοπές μακριά απ' το σπίτι τους.


Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία, τα συστήματα Ασφάλισης και Υγείας διαμορφώνουν ένα αποκρουστικό παρόν και μέλλον για τους νέους, ειδικά τους εργαζόμενους. Το κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα άμεσα κέρδη, αλλά και για τη διαμόρφωση της αυριανής εργατικής τάξης. Θέλουν νέους «απασχολήσιμους», «ευέλικτους», δίχως σταθερή δουλιά, ωράριο, προσωπική και κοινωνική ζωή. Χειραγωγημένους, που θα θέτουν τον εαυτό τους 24 ώρες το 24ωρο για το «καλό της επιχείρησης», μακριά από συνδικάτα και τη συλλογική πάλη. Που δε θα ξεχωρίζουν πότε δουλεύουν, πότε καταρτίζονται, πότε είναι άνεργοι. Που επιδιώκουν να τους μάθουν να ζουν χωρίς δικαιώματα.

  • Η ένταξη της νεολαίας στην παραγωγή γίνεται όλο και πιο παρατεταμένη, ασταθής και αβέβαιη. Γενικεύεται το άγχος και η ανασφάλεια για την προοπτική της. Η πλειονότητα των ανέργων είναι νέοι, το 29% των οποίων έχει ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση. Οι εργαζόμενοι και άνεργοι νέοι αυξάνονται, αποτελούν το 54% της νεολαίας. Αυξάνει η συμμετοχή των νέων στο σύνολο των μισθωτών. Πολλαπλασιάζεται η περιστασιακή δουλιά, η μερική απασχόληση, η «μαύρη» απασχόληση, η παιδική εργασία.
  • Οι αντιδραστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα πλήττουν τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Με την εφαρμογή της αντιμεταρρύθμισης πενταπλασιάστηκε η διαρροή από το Λύκειο, σπρώχνοντας από όλο και πιο μικρές ηλικίες μεγάλα τμήματα μαθητών στο δρόμο της αποσπασματικής κατάρτισης. Οι μαθητές στο «ενιαίο λύκειο» ζουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς που δεν επιτρέπουν την κριτική αφομοίωση της γνώσης, που συμπιέζουν τον ελεύθερο χρόνο και απαγορεύουν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Στα ΤΕΕ οι μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι με την εγκατάλειψη, τις αποσπασματικές γνώσεις, τα αδιέξοδα, δίχως προοπτική. Τα ΑΕΙ - ΤΕΙ προσαρμόζονται πιο έντονα στις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου. Η απαξίωση των πτυχίων και η υποβάθμιση των σπουδών γίνεται καθεστώς για τη μεγάλη μάζα των φοιτητών και σπουδαστών. Στα βιβλία και τα συγγράμματα κυριαρχούν αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές απόψεις, κατατεμαχισμένες και αποσπασματικές γνώσεις. Διαμορφώνεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα πολλών ταχυτήτων, που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση και τη συνολική μορφωτική υποβάθμιση της πλειονότητας της νεολαίας.
  • Περιορίζονται ασφυκτικά τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η νεανική αμφισβήτηση και οι αγώνες ποινικοποιούνται. Εκατοντάδες μαθητές σύρθηκαν στα δικαστήρια. Η τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς, τις σχολές και τα σχολεία δυναμώνει. Προσπαθούν να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις. Με τον νέο «τρομονόμο» ο χαφιεδισμός γενικεύεται, παραβιάζονται θεμελιώδη ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Χιλιάδες νέοι μετανάστες στη χώρα μας ζουν το ανελέητο κυνηγητό μιας κυβέρνησης που έχει αναγορεύσει το ρατσισμό σε επίσημη πολιτική. Οι εικόνες πολέμου που παρελαύνουν από την ΤV, τα ρεπορτάζ ξενοφοβίας και ρατσισμού, η εναλλαγή των εθνικιστικών κραυγών με τον «ευρωπαϊκό» κοσμοπολιτισμό, αποσκοπούν στον εθισμό μας στην αντιδραστική πολιτική των μονοπωλιακών συμφερόντων, στην επιβολή ενός αισθήματος δέους, αδυναμίας, αμηχανίας και απάθειας.


Associated Press

3.Δυναμώνει η επίθεση χειραγώγησης και παραπλάνησης των νεανικών συνειδήσεων

Σε συνθήκες που κυριαρχεί η αστική ιδεολογία και αξίες δυναμώνει η πίεση για ενσωμάτωση στα πλαίσια του εφικτού, οι ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ατομικής διεξόδου. Οι νέοι μαθαίνουν στο σχολειό, στη δουλιά, στο στρατό, σε κάθε δραστηριότητα της κοινωνικής τους ζωής την υποταγή στο «ρεαλισμό», τον ατομισμό. Το σύστημα θέλει τους νέους ραγιάδες και μοιρολάτρες. Η αντικειμενική αδυναμία του συστήματος να δώσει λύσεις στα προβλήματα των νέων παρουσιάζεται σαν αποτυχία των ίδιων των νέων, υπονομεύοντας την αυτοπεποίθησή τους.. Διαμορφώνεται ένας τρόπος ζωής που στραγγαλίζει τις νεανικές προσωπικότητες ανάμεσα στον αδυσώπητο ανταγωνισμό και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

  • Το life style, η λογική του ανταγωνισμού όλων εναντίον όλων, της κοινωνικής συναίνεσης, δημιουργούν μια αίσθηση στους νέους πως δεν ανήκουν πουθενά: μετεωρίζονται μεταξύ μιας πραγματικότητας που τους απορρίπτει και μιας εικόνας που είναι μακρινή και έξω από τη ζωή τους. Το άγχος, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα αυξάνουν. Οι αυτοκτονίες ήδη «κοσμούν» την τρίτη θέση των αιτιών θανάτου των νέων στην πατρίδα μας. Αυξάνεται η νεανική παραβατικότητα.
  • Η χρήση ναρκωτικών μέσα σε πέντε χρόνια διπλασιάστηκε και επεκτείνεται σε μικρότερες ηλικίες. Από τους χρήστες που ζήτησαν θεραπευτική βοήθεια το '99 το 53,1% είναι άνεργοι, ενώ μόνο το 22,6% είχε σταθερή απασχόληση. Ιδιαίτερα ο τριπλασιασμός των χρηστών κάνναβης και άλλων ουσιών που αποκαλούνται «μαλακά ναρκωτικά», αναδείχνουν τον επικίνδυνο χαρακτήρα των απόψεων για νομιμοποίηση και διαχωρισμό των ουσιών που μεθοδεύονται από το σύστημα και δυνάμεις που το στηρίζουν. Παράγοντες που εντείνουν το πρόβλημα είναι το πλαίσιο κοινωνικοποίησης των νέων, οι αξίες, ο τρόπος ζωής που διαμορφώνονται στο σημερινό σύστημα.
  • Η άρχουσα τάξη παρουσιάζει την κοινωνική αδικία, την εκμετάλλευση, τα προβλήματα σαν ένα φυσικό αναπόφευκτο κακό, σαν μια πραγματικότητα που έτσι ήταν είναι και θα είναι. Αξιοποιεί την τεχνολογία, το internet, για να καλλιεργήσει μια ψεύτικη εικόνα ελευθερίας στα πλαίσια του συστήματος. Η νεολαία καλείται να «προσαρμοστεί», να διαχειριστεί την κρίση. Θέλουν να εμπεδώσουν ένα μεταφυσικό τρόπο αντίληψης του κόσμου, όπου κυριαρχεί μια ανεξέλεγκτη και χαοτική μεταβολή, στην οποία ο άνθρωπος δεν είναι ο δημιουργός της ιστορίας μα άβουλο θύμα ακατανόητων δυνάμεων. Η ανεργία παρουσιάζεται σαν αναπόφευκτη πραγματικότητα. Το παρακμιακό εμφανίζεται σαν «νέο», η τέχνη και η ψυχαγωγία ταυτίζονται με τη διασκέδαση της εκτόνωσης.
  • Καλλιεργείται συστηματικά η ιδέα της κοινωνικής συναίνεσης, μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο», τα ιδεολογήματα για την «κοινωνία των πολιτών». Οτι μπορεί, δηλαδή, να αντιμετωπιστεί η αδικία με την κοινή προσπάθεια όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως ταξικής θέσης.
  • Δυναμώνει ο αντικομμουνισμός, με ειδικό αποδέκτη τη νεολαία. Η επίθεση στο Κόμμα συχνά επικεντρώθηκε στην ΚΝΕ, ιδιαίτερα σε φάσεις κορύφωσης της νεανικής πάλης. Εξαπολύεται μια πρωτοφανής εκστρατεία, για να σπιλωθεί η ιστορική προσφορά του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, της Σοβιετικής Ενωσης, πολύ περισσότερο που η σημερινή νέα γενιά δεν έχει ζήσει άμεσα την προσφορά αυτή, έχει θολή εικόνα για τις αιτίες ανατροπής του σοσιαλισμού στην Ευρώπη.


Η ιστορία ξαναγράφεται. Προσαρμόζουν στα μέτρα που τους βολεύει τις μεγάλες ιστορικές στιγμές και προσωπικότητες του επαναστατικού κινήματος. Θέλουν να διαγραφεί σαν λάθος η πρώτη μεγάλη προσπάθεια της ανθρωπότητας να χτίσει μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να απαλειφθεί από την ιστορική μνήμη ότι έγινε δυνατό στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης να εξαλειφθεί η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, να γίνουν ο λαός και η νεολαία κύριοι της ζωής τους, κοινωνοί των επιτευγμάτων του πολιτισμού.

  • Η άρχουσα τάξη παρουσιάζει το άσπρο - μαύρο: η γενοκτονία λαών ονομάζεται «ανθρωπιστική βοήθεια», ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος «ειρήνη», οι επεμβάσεις «δημοκρατία», ο διαμελισμός κρατών «ελεύθερος ανταγωνισμός», όσοι αγωνίζονται «τρομοκράτες». Οταν η σταθερή δουλιά με δικαιώματα ονομάζεται «ανελαστικότητα», το 8ωρο αιτία της ανεργίας, ο συνταξιούχος οικονομικό πρόβλημα, ο αγώνας «οπισθοδρόμηση», τότε κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Ο κύκλος της επίθεσης δεν έχει κλείσει, η ολιγαρχία δε θέλει πολλά, τα θέλει όλα. Μπροστά μας βρίσκονται ακόμη χειρότερα αν εμείς οι ίδιοι, η νεολαία μαζί με το λαό, δεν πάρουμε στα χέρια μας την τύχη μας, την προοπτική.

Αυτή η κοινωνία της «αγοράς», του χρήματος και του κέρδους, το σύστημα του καπιταλισμού, εχθρεύεται τους νέους, γιατί δεν έχει μέλλον. Ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει κάθε θετική σκέψη και προσδοκία μας ως εμπόδιο και απειλή. Ο σοσιαλισμός είναι σήμερα πιο επίκαιρος και αναγκαίος. Η αναγκαιότητα αυτή δεν άλλαξε από το γεγονός των ανατροπών του σοσιαλισμού στην Ευρώπη. Μέσα στις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις που γεννά το ίδιο το σύστημα φυτρώνει ο σπόρος, η ανάγκη της ανατροπής του. Μπροστά μας βρίσκονται μεγάλες συγκρούσεις, γεγονότα και μάχες. Η γενιά μας θα ζήσει συγκλονιστικές αλλαγές και ανακατατάξεις, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτές.


4. To παγκόσμιο νεολαιίστικο κίνημα μπροστά σε νέες δυνατότητες

Το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε, οι λαοί δε σταύρωσαν τα χέρια. Η κοινωνία εξελίσσεται και κινείται. Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Είναι συλλογική υπόθεση όλων μας, μα και προσωπική υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς.

  • Οι αγώνες της νεολαίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, στην Παλαιστίνη, όλο και πιο καθαρά θέτουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου τον πραγματικό ένοχο, τον ιμπεριαλισμό και τους οργανισμούς και ενώσεις, μέσω των οποίων επιβάλλει την εκμετάλλευση και εμπεδώνει την κυριαρχία του: Το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα. Διαγράφεται καθαρότερα η δυναμική που μπορεί να έχει το κίνημα της νεολαίας όταν συμπαρατάσσεται με το εργατικό και λαϊκό κίνημα.
  • Την ίδια στιγμή, με το μύθευμα της «παγκοσμιοποίησης» η άρχουσα τάξη και δυνάμεις που τη στηρίζουν, ειδικά η σοσιαλδημοκρατία, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να ενσωματώσουν τη δυσαρέσκεια και τους αγώνες, να εκτονώσουν την πάλη σε μια θολή ανέξοδη διαμαρτυρία, χωρίς περιεχόμενο και στόχους. Στην καλύτερη περίπτωση προβάλλουν την ουτοπική ιδέα για μια δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου δίχως να θιγεί η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Προσπαθούν να πείσουν τη νεολαία ότι δεν έχει πλέον λόγο και σκοπό ο αγώνας στην κάθε χώρα, ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι κάτι το αναπόφευκτο, να ακυρώσουν τελικά την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
  • Αντίθετα, σήμερα αποκτά ευρύτερη σημασία ο αγώνας στην κάθε χώρα, αλλά και ανεβαίνουν οι απαιτήσεις για ευρύτερο συντονισμό της πάλης. Ο αγώνας στο εθνικό επίπεδο διαπλέκεται με τον αγώνα σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Αλλαγές σε αυτή ή την άλλη χώρα επιδρούν πιο άμεσα στο συσχετισμό δύναμης και την πάλη σε άλλες χώρες. Στη βάση της έκρηξης των αντιθέσεων που γεννά ο ιμπεριαλισμός, μεγαλώνει σημαντικά η δυνατότητα να συσπειρωθούν πλατιά τμήματα της νεολαίας στην αντιιμπεριαλιστική πάλη στη χώρα μας και διεθνώς. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τους αγωνιζόμενους λαούς, οι κοινοί αγώνες ενάντια στον πόλεμο, την «ένοπλη ειρήνη», τα πυρηνικά, τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, τους αποκλεισμούς.
  • Στο παγκόσμιο κίνημα της νεολαίας σημειώνονται σημαντικά βήματα. Προχώρησε η ανασύνταξη και ανάπτυξη αρκετών Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΚΝ). Είναι θετικό το γεγονός ότι σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου η ΠΟΔΝ, που συσπειρώνει 160 κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας από 110 χώρες του κόσμου, βρίσκεται σε μια αργή αλλά σταθερή πορεία ανόδου της δραστηριότητάς της, του κύρους και της επιρροής της.


Associated Press

Ο ρόλος της ΠΟΔΝ μπορεί να είναι σημαντικός. Με το σχεδιασμό και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο: στα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο. Διευρύνοντας τις κοινές πρωτοβουλίες των νέων και των κινημάτων τους, με συναντήσεις, ανταλλαγές, αποστολές αλληλεγγύης, φεστιβάλ, κοινές πορείες και διαδηλώσεις.

  • Ωστόσο σοβαρά προβλήματα παραμένουν. Είναι αδύναμη ακόμα η συνεργασία των ΚΝ, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Οι επιδράσεις από την ανατροπή του σοσιαλισμού είναι ακόμα ορατές. Προβλήματα και συγχύσεις παραμένουν όσον αφορά το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση», το ρόλο και χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών όπως η ΕΕ.
  • Το πιο σοβαρό είναι η επίδραση που έχει σε μια σειρά οργανώσεις η προσπάθεια αποπολιτικοποίησης του κινήματος της νεολαίας. Εκφράζεται στο λειψό προσανατολισμό τους στο κίνημα, στην ενσωμάτωσή τους μέσω διάφορων θεσμών όπως τα «Εθνικά Συμβούλια Νεολαίας», στη θεοποίηση της παρέμβασης στους θεσμούς. Επιδρούν ιδιαίτερα οι δεσμοί εξάρτησης που φτιάχνονται μέσω χρηματοδοτήσεων και προγραμμάτων από κρατικούς και διακρατικούς καπιταλιστικούς οργανισμούς.

Η επίθεση όμως του ιμπεριαλισμού φέρνει μαζί και την αντίσταση. Το σύστημα είναι δυνατό, όμως δεν είναι παντοδύναμο. Ποτέ ο δρόμος της δυστυχίας, της εκμετάλλευσης δεν ήταν μονόδρομος. Οι λαοί μπορούν να αλλάξουν τη ρότα του κόσμου, η νεολαία έχει σημαντικό μερτικό σε αυτό το καθήκον.


5. Η νεολαία στο δρόμο του Μετώπου, στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

  • Παράλληλα, με την επίθεση της άρχουσας τάξης ενισχύεται η επίδραση και ο ρόλος του κινήματος στη διαμόρφωση αξιών, στάσης ζωής και συνείδησης των νέων. Η διαπάλη για το κέρδισμα του νου και της καρδιάς της νεολαίας συνεχίζει ασίγαστη. Η αντιφατικότητα στη συμπεριφορά των νέων γίνεται πιο έντονη. Η δυσαρέσκεια και η αμφισβήτηση γενικεύονται. Οι ιδεολογικές τάσεις και αναζητήσεις στη νεολαία συμπυκνώνουν κάθε φορά ευρύτερες και βαθύτερες διεργασίες. Διευρύνονται οι προβληματισμοί για γενικότερα ζητήματα, ωριμάζουν οι προϋποθέσεις για μαζική πολιτικοποίηση μέσα στη δράση στη βάση των σύγχρονων προβλημάτων και αναγκών. Δυναμώνει η αξία της συλλογικότητας, αναζητά και βρίσκει συχνότερα έκφραση στο κίνημα και τη συλλογική δράση. Δυναμώνει η τάση απόρριψης αξιών που ταυτίζονται με τον καπιταλισμό, η απαίτηση βαθιών αλλαγών. Η τάση αποστροφής στην κυρίαρχη πολιτική συνοδεύεται από την αναγνώριση της διαφορετικότητας του ΚΚΕ, χωρίς βέβαια αυτό να οδηγεί από μόνο του στην υιοθέτηση της πολιτικής του.

Σήμερα που δυναμώνει η επίθεση της άρχουσας τάξης, που πλησιάζουμε σε σημαντικές καμπές της ταξικής πάλης απαιτείται ακόμα υψηλότερη ωριμότητα, απόθεμα γνώσεων, ώστε να ερμηνεύουμε σωστά τις εξελίξεις, να ανταποκρινόμαστε στις ανεβασμένες απαιτήσεις της πολιτικής και ιδεολογικής πάλης.

  • Γιατί σήμερα δεν αρκεί απλώς να δυναμώσουν οι αγώνες. Ο συνδικαλιστικός αγώνας ασφαλώς είναι πολύτιμος. Γιατί μπορεί να συνειδητοποιήσει και να οργανώσει παραπέρα όσους αγωνίζονται, μπορεί να κόψει κάπου τη φόρα της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου. Να δώσει κάποια ανακούφιση. Ομως για την πραγματική ουσιαστική διέξοδο, για την ανατροπή των αιτιών που αναπαράγουν και οξύνουν τα προβλήματα χρειάζεται κάτι περισσότερο. Απαιτείται ο αγώνας του λαού και της νεολαίας να ανέβει σε μια ανώτερη βαθμίδα για την αλλαγή της πολιτικής και της εξουσίας που καθορίζει τη ζωή μας. Χρειάζεται μέσα από τους αγώνες η νεολαία να αποκτά πείρα, να μεγαλώνει η συσπείρωση γύρω από την ΚΝΕ, ώστε να δημιουργείται ένα μαζικό μαχητικό νεολαιίστικο ρεύμα που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση του Μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.


Σήμερα, από όλες τις πλευρές της ζωής, από την οικονομική, κοινωνική, πολιτική, κατάσταση μπαίνει μπροστά στη νεολαία ένα δίλημμα πιο πιεστικό από κάθε άλλη φορά.

- Είτε θα πει ναι στην υποταγή στα χνάρια που χαράζει η σημερινή πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της «νέας τάξης», την οποία προβάλλουν ως μονόδρομο τα άλλα κόμματα.

- Είτε θα διαλέξει τον άλλο δρόμο της ενεργητικής παρέμβασης, της αντίστασης στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, της ανατροπής της εξουσίας τους.

Στην πραγματικότητα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Τα περιθώρια των νέων να ονειρεύονται και να ελπίζουν μια δημιουργική και ευτυχισμένη ζωή θα στενεύουν όλο και περισσότερο όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της ολιγαρχίας. Οσο η οικονομία και η ανάπτυξη της χώρας θα καθορίζονται από το νόμο του κέρδους δεν υπάρχει ελπίδα για αλλαγή της κατάστασης.

  • Η αντίδραση δεν είναι προσωρινή επιλογή της ολιγαρχίας. Δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Είναι αντικειμενική τάση που θα δυναμώνει. Γι' αυτό και δεν υπάρχει τρόπος ατομικής διάσωσης. Κλείνοντας τα μάτια, γυρνώντας την πλάτη βρίσκεις τοίχο κι όχι διέξοδο. Μόνο η σύγκρουση με αυτή την πολιτική και αυτή την εξουσία αποτελεί ρεαλιστική διέξοδο. Αυτό το δρόμο χαράζει σήμερα η πολιτική του ΚΚΕ η πρότασή του για την οικοδόμηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.
  • Η πρόταση του ΚΚΕ για το Μέτωπο, απαντά στα σημερινά προβλήματα του λαού και της νεολαίας, δίνει προοπτική. Το Μέτωπο είναι μια συμμαχία όπου συμπαρατάσσονται κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, διαφορετικές μεταξύ τους, που συμφωνούν στον αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που δεν ενσωματώνονται στα σενάρια σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος και διαχείρισης της κατάστασης. Προβάλλει την ανάγκη μιας λαϊκής οικονομίας, την προοπτική μιας λαϊκής εξουσίας. Βασίζεται στη λαϊκή πάλη, τη λαϊκή συμμετοχή και οργάνωση. Καλλιεργεί νέες αξίες, τις αξίες του αγώνα, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας. Να ζήσουμε άλλες μέρες. Η χώρα μας έχει πλεονεκτήματα, πλουτοπαραγωγικές πηγές, έμπειρη εργατική τάξη, αντίθετα με τα όσα σκόπιμα λένε οι κυβερνώντες. Ομως πρέπει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πάρουν στα χέρια τους τα βασικά κλειδιά της οικονομίας- τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής για να γίνουν δημιουργοί, και κύριοι της ζωής τους. Να δημιουργηθεί μια λαϊκή οικονομία, που δε θα στηρίζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, αλλά στην ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Μια τέτοια πολιτική δε χωρά στα πλαίσια των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οφείλει να συγκρούεται μαζί τους, να αποδεσμεύσει τη χώρα μας από αυτούς τους οργανισμούς, για να οικοδομεί σχέσεις ισότιμης συνεργασίας με χώρες και λαούς.
  • Μια τέτοια πολιτική, σε αντίθεση με το μεγάλο κεφάλαιο, τους μηχανισμούς του και τα κόμματα που το στηρίζουν, προϋποθέτει να αλλάξει χέρια η εξουσία. Το Μέτωπο προβάλλει την απαίτηση για μια λαϊκή εξουσία, αληθινά δημοκρατική, ώστε να μπορεί να συγκρούεται αποτελεσματικά με τα ταξικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Για τη δημιουργία του Μετώπου το ΚΚΕ δε θέτει σαν προϋπόθεση τη συμφωνία για το σοσιαλισμό. Επιδίωξη είναι ο λαός και η νεολαία να πείθονται από την εμπειρία τους, γιατί η λαϊκή εξουσία θα είναι η εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, η σοσιαλιστική εξουσία.


Το κίνημα της νεολαίας θα αποτελεί βασική συνιστώσα του μετώπου. Η νεολαία με το κίνημά της μπορεί να δώσει αέρα, δύναμη στο Μέτωπο, γιατί είναι υποχρεωμένη να βλέπει μπροστά. Αλλά έχει και να κερδίσει από τη δύναμη και την πείρα, το παράδειγμα των πρωτοπόρων δυνάμεων της εργατικής τάξης, να συναντηθεί με τα κινήματα των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Μπορεί να τραβήξει με την εργατική τάξη τον αγώνα μέχρι το τέλος, το σοσιαλισμό. Μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει την πείρα των συμμαχιών και των μετώπων που χτίστηκαν στον αιώνα μας, το ρόλο της ΕΠΟΝ στο ΕΑΜ.

Ο δρόμος που προτείνει η ΚΝΕ στη νεολαία είναι ο μόνος που οδηγεί στη νίκη των λαϊκών συμφερόντων. Δεν κρύβουμε από τη νεολαία ότι απαιτούνται θυσίες. Ομως αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά στις θυσίες που απαιτεί το σύστημα από τη νεολαία, δηλαδή την παραίτηση από τα δικαιώματα, τη μοιρολατρία, τη συμμετοχή σε άδικους πολέμους.

Η συμβολή της νεολαίας στη δημιουργία του Μετώπου πραγματοποιείται μέσα από την αντεπίθεση του νεολαιίστικου κινήματος στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με την ιδεολογική, πολιτική, μαζική παρέμβαση της ΚΝΕ στη νέα γενιά, μαζί με το ΚΚΕ, για το κέρδισμα χιλιάδων νέων με την πολιτική και την ιδεολογία μας.

H ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.


Η Οργάνωσή μας από το 7ο Συνέδριο έβαλε στο κέντρο της προσοχής της την πάλη για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, ώστε η νεολαία να πάρει τη δική της θέση στην πορεία οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.

  • Επεξεργάστηκε στόχους για την ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας σε κρίσιμα μέτωπα πάλης - συσπείρωσης - αγώνα και συλλογικής δράσης.
  • Δούλεψε δραστήρια για την οργάνωση των νέων στους μαζικούς φορείς, την ενεργοποίησή τους, το συντονισμό και την ανάπτυξη των αγώνων τους.
  • Ανέδειξε την ανάγκη της σύνδεσης των αγώνων της νεολαίας με την εργατική τάξη και το κίνημά της. Τη συνάντηση του κινήματος των νέων με το λαϊκό κίνημα.
  • Επιδίωξε να αναπτύσσεται πολυμέτωπα και πολύμορφα η αγωνιστική απάντηση του νεολαιίστικου κινήματος στην κυρίαρχη πολιτική, που επιδρά σε όλο το φάσμα της ζωής και της προοπτικής των νέων.

Η τακτική και οι στόχοι μας στο κίνημα της νεολαίας δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα και συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανοδική του πορεία.

Ο πρωτοπόρος ρόλος της ΚΝΕ αναγνωρίζεται σήμερα από σημαντικά τμήματα νέων.

Το Κόμμα, με το 16ο Συνέδριό του, δούλεψε πιο ολοκληρωμένα το δρόμο της διεξόδου που έχει ανάγκη σήμερα λαός και νεολαία. Η δράση για τη συγκρότηση του μετώπου, η προβολή στη νεολαία της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας, του σοσιαλισμού, βρίσκονται στο κέντρο και του προβληματισμού της ΚΝΕ με τις θέσεις για το 8ο Συνέδριό της.

Από την επαφή με τους νέους, από τα αποτελέσματα που έφερε η δουλιά της ΚΝΕ και από την ικανότητα που έχει η πολιτική του ΚΚΕ να κινητοποιεί, να πείθει και να επαληθεύεται, προκύπτει ότι το κίνημα της νεολαίας μπορεί και θα πάρει τη θέση του στο λαϊκό μέτωπο της σύγκρουσης και της νίκης.


Ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της παρουσίας της ΚΝΕ ανάμεσα στους νέους κρινόταν και κρίνεται:

Από την επιμονή στην ανάπτυξη αγώνων - αντιστάσεων και τη συλλογική δράση του νεολαιίστικου κινήματος, την πολιτική - ιδεολογική της παρουσία και δουλιά, τη μαζικοποίηση και ισχυροποίηση των γραμμών της.

1. Τα δικαιώματα και οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας απαιτούν τη ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική. Προϋποθέτουν λαϊκή εξουσία για την ικανοποίησή τους.

Απέναντι στην πολιτική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, την πολιτική της ΟΝΕ και της ΝΑΤΟικής τάξης, αντιπαραθέτουμε αιτήματα και στόχους πάλης που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και προβάλλουν τα δικαιώματα της νέας γενιάς, που υιοθετήθηκαν και έγιναν αντικείμενο διεκδίκησης σε σημαντικούς, μικρότερους ή μεγαλύτερους, νεανικούς αγώνες. Εγιναν συνθήματα και φωνάχτηκαν από χιλιάδες νεολαιίστικες φωνές.

Η ΚΝΕ με το 8ο Συνέδριό της, γενικεύοντας την πείρα της, φιλοδοξεί να προωθήσει τη δική της αγωνιστική πρόταση στη νεολαία, πρόταση διεκδίκησης - αγώνα - ζωής.

Το προηγούμενο διάστημα συζήτησε με χιλιάδες νέους τη «Διακήρυξη Αγώνα», που κυκλοφόρησε, προβάλλοντας την ανάγκη τα δικαιώματά μας να διεκδικηθούν από ένα ρωμαλέο νεολαιίστικο κίνημα, σε σταθερή και συνεχώς διευρυνόμενη κοινή πάλη με την εργατική τάξη και το λαό.


Γύρω από κρίσιμα μέτωπα πάλης που αναδείχνει καθημερινά η ζωή μπορούν να συναντηθούν οι αγωνίες και οι αναζητήσεις της νεολαίας, η αγωνιστική διάθεση και θέλησή της να αλλάξουν τα πράγματα. Για μια κοινωνία διαφορετική, που στο κέντρο της δεν έχει το κέρδος του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού, αλλά τις ανάγκες και την προοπτική του νέου, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα όλου του λαού.

Μπορούμε μαζί με χιλιάδες νέους στο δρόμο του αγώνα να διεκδικήσουμε και να πάρουμε αυτό που μας ανήκει.

Γιατί θέλουμε:

  • Να ζούμε σε ένα κόσμο ειρηνικό, γι' αυτό είμαστε σε διαρκή αγώνα ενάντια στο NATO, τη νέα δομή του και την τάξη πραγμάτων που οικοδομεί. Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Να φύγουν οι ξένες βάσεις, τα πυρηνικά, να γυρίσουν τα εκστρατευτικά σώματα. Ισότιμη συνεργασία σε απαραβίαστα σύνορα, φιλία και αλληλεγγύη με όλους τους λαούς που δοκιμάζονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - πιέσεις - κατοχές.
  • Δουλιά για όλη τη νεολαία, σταθερή, δημιουργική, με πλήρη και διευρυμένα εργασιακά δικαιώματα. Κόντρα στις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, την υποαπασχόληση, την ανεργία, τη μερική εργασία. Ουσιαστική στήριξη για να μείνουν και να δουλέψουν στη γη τους οι νέοι της υπαίθρου. Ασφάλιση καθολική από κράτος και εργοδοσία, συλλογικές συμβάσεις, προστασία από τις απολύσεις και την εργοδοτική ασυδοσία. Περίθαλψη δημόσια, δωρεάν για όλους. Η υγεία μας αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Επιδόματα σε όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας. Μέτρα που στηρίζουν τους νέους που έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν οικογένεια. Φτηνή λαϊκή στέγη, προστασία της μητρότητας, οικονομική στήριξη από το κράτος για την απόκτηση παιδιών. Αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας, με σεβασμό και ισοτιμία των δύο φύλων.
  • Μόρφωση δημόσια, πραγματικά δωρεάν για όλους τους νέους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις ως τα δεκαοχτώ. Ενάντια στο αίσχος της παιδικής εργασίας και του νεανικού αναλφαβητισμού. Σύγχρονο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες, που θα δίνει γνώσεις καλλιεργώντας ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Δωδεκάχρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο. Δωρεάν δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο σχολείο. Ενιαία Ανώτατη εκπαίδευση με πτυχία για δουλιά και επιστήμονες στην υπηρεσία των λαϊκών στόχων και συμφερόντων.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα στους τόπους δουλιάς και στο στρατό. Εναντίωση σε κάθε προσπάθεια αυταρχισμού και καταστολής. Διάλυση των ΜΑΤ. Κατάργηση στην πράξη των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων για τις διαδηλώσεις και του «τρομονόμου».


Στρατό χωρίς μισθοφόρους, με διευρυμένα δημοκρατικά δικαιώματα των στρατευμένων, με θητεία υποχρεωτική, 12μηνη.

Δικαίωμα στην πληροφορία κόντρα στη δικτατορία των media που ελέγχει η ολιγαρχία. Πλήρη δικαιώματα στη μουσουλμανική μειονότητα. Θαρραλέο άνοιγμα της δράσης, με σεβασμό στη γλώσσα, την προέλευση και τις παραδόσεις των νέων Ελλήνων μειονοτικών.

  • Κάθετη εναντίωση σε όλα τα ναρκωτικά. Κανένας συμβιβασμός στη ναρκοϋποταγή. Μαζική καταδίκη των μεθοδεύσεων για νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης. Στήριξη των προσπαθειών και επέκταση των προγραμμάτων θεραπείας. Αλληλεγγύη στον αγώνα επανένταξης.
  • Ελεύθερο χρόνο για δημιουργία - ψυχαγωγία - ξεκούραση. Χρόνο και μέσα για πρόσβαση στον πολιτισμό, στα επιτεύγματά του, μα και για πολιτιστική δημιουργία των νέων στις πόλεις και την ύπαιθρο. Δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό για χώρους και μέσα άθλησης. Ψυχαγωγία με ώρες δημιουργίας και όχι με «ώρες για σκότωμα» που προσφέρουν οι πολυεθνικές της ψυχαγωγίας. Δικαίωμα στον τουρισμό και τις διακοπές μέσα από προγράμματα που απευθύνονται σε όλους τους νέους.
  • Ζωή σε ανθρώπινο περιβάλλον, σε πόλεις φιλικές για τον άνθρωπο. Μέτρα και πολιτικές ενάντια στη ρύπανση, την καταστροφή του δασικού πλούτου, για ελεύθερους χώρους. Οι ορεινοί όγκοι, οι θάλασσες, οι ακτές, τα δάση, η γη ανήκουν στο λαό, η προστασία τους είναι υπόθεση του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.
  • Μαζί με τους μετανάστες για ίδια δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ποιότητα της ζωής, στη νομιμοποίηση της παρουσίας και εργασίας τους. Κοινός αγώνας στους μαζικούς φορείς και στα συνδικάτα. Κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους. Ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ενάντια στον κοινό μας αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.


Η ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας σ' αυτά τα μέτωπα πάλης θα βάζει εμπόδια στην υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής. Μπορεί να καθυστερεί την εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων, να αποσπά επιμέρους κατακτήσεις. Μπορεί να βάζει εμπόδια στις προσπάθειες για αφαίρεση δικαιωμάτων. Κάθε μάχη που θα δίνεται θα ενισχύει την αυτοπεποίθηση για τη δυναμική του αγώνα. Η σταθερή πολιτική - ιδεολογική παρέμβαση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας θα αναδείχνει την ανάγκη της ρήξης με την πολιτική της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού. Θα αναδείχνει την ανάγκη γενικότερων αλλαγών στους πολιτικούς συσχετισμούς. Θα πείθει για τη στράτευση μαζί με το ΚΚΕ στον αγώνα για το Μέτωπο και το σοσιαλισμό.

Η αγωνιστική εμπειρία που αποκτά και θα αποκτά η νεολαία θα αποτελεί το έδαφος για να γίνεται συνείδηση η απαίτηση και η πάλη για μια άλλη εξουσία. Πειστικά θα προβάλλεται και θα κατανοείται η διαχωριστική γραμμή:

Απ' τη μια οι ανάγκες, τα δικαιώματα της πλειοψηφίας της νεολαίας και του λαού, απ' την άλλη η κυρίαρχη πολιτική που έχει για δίκιο το νόμο του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

Στο έδαφος αυτό μπορεί το κίνημα της νεολαίας να συναντηθεί με την εργατική τάξη στη συγκρότηση του Μετώπου. Να παλέψει για μια οικονομία που θα μπορεί να αναπτύσσεται στη βάση των λαϊκών αναγκών. Να αγωνιστεί να πάρει το Μέτωπο την εξουσία για να υλοποιηθούν και τα δικά της, μαζί με του λαού, δικαιώματα. Σ' αυτόν το δρόμο θα περπατήσουμε, έχοντας διανύσει τα προηγούμενα χρόνια μια πορεία που μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε με αισιοδοξία την υλοποίηση των στόχων μας.


Associated Press

2. Στα χρόνια που πέρασαν από το 7ο Συνέδριο, το κίνημα της νεολαίας είχε ανοδική πορεία.

Τα χρόνια που πέρασαν διευρύνθηκαν οι αγωνιστικές διεργασίες, ανέβηκε ο βαθμός οργάνωσης της νεολαίας σε φορείς. Υπήρξαν αγώνες μαζικοί - πανελλαδικοί, αγώνες με ένταση - διάρκεια και πολυμορφία. Ευρύτερα τμήματα νέων βγήκαν στους δρόμους αποκτώντας αγωνιστικές εμπειρίες.

Δυνάμωσαν χαρακτηριστικά όπως η ενότητα, ο συντονισμός, η οργάνωση, η κλιμάκωση και εναλλαγή των μορφών πάλης σαν στοιχεία που μπορεί να ενισχύουν τη συσπείρωση, τη μαζικότητα, τη συνέχεια ενός αγώνα. Ενισχύθηκε η συλλογικότητα βρίσκοντας νέους δρόμους έκφρασης.

  • Ο αγώνας της νεολαίας στους χώρους της Παιδείας και ιδιαίτερα με το μαθητικό κίνημα βρέθηκε στη φάση κορύφωσής του στο κέντρο της κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Εισχωρώντας στον πυρήνα του εκπαιδευτικού προβλήματος, στη συνολικότερη αντιδραστική πορεία των αναδιαρθρώσεων, κατέγραψε τη θέληση της νεολαίας να μη συμβιβαστεί με το σχολείο που τη «διώχνει» και της απαγορεύει τη μόρφωση. Να μη «συναινέσει» στον κόσμο της αβεβαιότητας, της στυγνής εκμετάλλευσης και υποταγής που της ετοιμάζουν.
  • Οι αγώνες της νεολαίας, εκτός από τους χώρους της παιδείας, αναπτύχθηκαν πολύμορφα στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στη διεθνιστική αλληλεγγύη ενάντια στη Νέα ΝΑΤΟική τάξη, για τα εργατικά δικαιώματα, ενάντια στα ναρκωτικά, για το δικαίωμα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για την αλληλεγγύη στους μετανάστες, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή.
  • Απόρροια των σημαντικών αγώνων που έγιναν, σε πολλά μέτωπα πάλης, από μεγάλα και διαφορετικά τμήματα νέων, ήταν να καταγραφεί και να ωριμάζει ένα γενικότερο πλαίσιο στόχων και αιτημάτων που δεν αμύνεται μόνο στην επίθεση που πολύπλευρα γίνεται, αλλά προβάλλει, και διεκδικεί θετικά, στόχους και αιτήματα ριζικής λύσης των προβλημάτων σε άλλη κατεύθυνση. Υιοθετεί την ανάγκη αλλαγών που συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική, που απαιτούν ριζικές ανατροπές για να υλοποιηθούν.
  • Ενισχύθηκε ο συντονισμός και η κοινή πάλη με το λαό, όπως εκφράστηκε στους μαθητικούς αγώνες, στις καταλήψεις και τις κοινές πορείες, στις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις και στην έντονη πολυμορφία που είχαν. Κέρδισε βήματα η αλληλεγγύη μεταξύ αυτών που αγωνίζονται, συνενώνοντας τα αιτήματά τους απέναντι σε μια πολιτική που βίαια επιτίθεται σε όλους.
  • Σε φάσεις κορύφωσης των αγώνων, αλλά και στην ύφεσή τους αναδείχτηκε η αξία και η δυναμική της πολυμέτωπης πάλης. Ο αγώνας για μόρφωση δέθηκε με τα αιτήματα για δημοκρατία, κόντρα στην καταστολή της αστυνομίας, τα δικαστήρια για μαθητές, την ποινικοποίηση του αγώνα. Ο αγώνας των μαθητών συνδέθηκε με συνθήματα ενάντια στον πόλεμο, ανέδειξε το πρόβλημα των ναρκωτικών. Συνδέθηκε με την εργασιακή προοπτική, εκφραζόμενος μέσα στο σύνθημα: «Μόρφωση, δουλιά για όλους, ζωή με δικαιώματα». Φάνηκε έτσι στην πράξη η ανάγκη το κίνημα της νεολαίας να αναπτύσσει την πάλη του και τη συλλογική του δράση στο σύνολο των μετώπων πάλης, καλλιεργώντας την ιδέα της ενιαίας απάντησης μαζί με το λαό στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν.
  • Εγιναν βήματα στη συμμετοχή της εργαζόμενης νεολαίας σε εργατικούς αγώνες, στην οργάνωση των νέων της κατάρτισης, με τη συγκρότηση συλλόγων στα δημόσια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Με πρώτα σκιρτήματα στον ΟΑΕΔ, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και με συνέχιση του συντονισμού των 15μελών στα Νυχτερινά.
  • Αναδείχτηκαν νέες μορφές οργάνωσης και πάλης, όπως καταγράφτηκε από τα Συντονιστικά των μαθητών, που εκφράζουν τη διάθεση, αλλά και την ικανότητα να διευρύνεται η οργάνωση του αγώνα, ο συντονισμός, η συνέχεια και διάρκεια. Να ωριμάζουν τα αιτήματα, αναδείχνοντας καλύτερα την αντιπαράθεση με τη συνολική πολιτική, αξιοποιώντας τις επιμέρους πλευρές.
  • Εγιναν βήματα στη βελτίωση των αρνητικών συσχετισμών σε φορείς τόσο στο εργατικό κίνημα, όσο και σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Με την άνοδο της Πανσπουδαστικής, διαμορφώνοντας καλύτερους όρους δράσης των συλλόγων. Ενισχύθηκε η προσπάθεια συντονισμού, στη βάση αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη διεργασιών, παρά τα εμπόδια των αρνητικών συσχετισμών.


3. Ενταση της πολύμορφης προσπάθειας για να βάλουν στο χέρι το κίνημα της νεολαίας.

Η άνοδος των αγώνων, η ενίσχυση του ριζοσπαστισμού μέσα από την επιδείνωση της θέσης και της προοπτικής για την πλειοψηφία της νέας γενιάς, είναι εξελίξεις που δεν αφήνουν αδιάφορη την άρχουσα τάξη. Μαζί με τις προσπάθειές της να δημιουργήσει αναχώματα στο πολιτικό σκηνικό, για να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση και την ανυποληψία που συναντά η πολιτική της, επιδιώκει να παρέμβει στον προσανατολισμό, στις δομές και τη μορφή έκφρασης της συλλογικότητας και δημιουργικότητας των νέων. Μια σειρά μεθοδεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη:

  • Θεσμοί - όπως αποκαλούνται - μακριά από τους μαζικούς φορείς της νεολαίας, που καλλιεργούν τη συναίνεση με την κυρίαρχη πολιτική. Η Βουλή των Εφήβων, τα Συμβούλια Νεολαίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας δικτυωμένο με τις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση για ημερίδες εξωραϊσμού της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προσπάθεια υπονόμευσης και καθυπόταξης των φορέων του οργανωμένου κινήματος, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διαλυτική κατάσταση που έχουν επιβάλει οι άλλες δυνάμεις σε ΕΦΕΕ - ΕΣΕΕ.
  • Η θεωρία του εθελοντισμού, που προωθείται με διάφορα προγράμματα και αποκαλούμενες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», προβάλλεται σαν απάντηση στο σύστημα που μας επιφυλάσσει ανεργία - αμορφωσιά ή δουλιά με το κομμάτι. Ο εθελοντισμός παρουσιάζεται σαν φάρμακο που θα γιατρέψει την κοινωνική περιθωριοποίηση της νεολαίας και με την Ολυμπιάδα χρησιμοποιείται ως η νέα μεγάλη ιδέα μέσω πολυσχιδών εκστρατειών ενημέρωσης, που κοστίζουν δισεκατομμύρια στο λαό.
  • Οι πολυεθνικές και διάφορα συγκροτήματα γίνονται χορηγοί της σχολικής και νεανικής δραστηριότητας, καλλιεργώντας τις αξίες του συστήματος, βάζοντας χέρι στο περιεχόμενο και τις αναζητήσεις της νεολαίας.
  • Στις φάσεις ανόδου των αγώνων δοκιμάζονται όλες οι μορφές υπονόμευσης:


Η προπαγάνδα για υποκινητές και υποκινούμενους.

H θεωρία της αναποτελεσματικότητας του αγώνα. Οι κατηγορίες για αγώνες οπισθοδρόμησης. Και όταν οι αγώνες στρέφονται πιο καθαρά στην κυρίαρχη πολιτική, τότε η δυσφήμηση ακολουθείται με επίκληση της νομιμότητας. Ποινικοποιούνται οι μορφές πάλης, ξεδιπλώνονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, η ανοιχτή τρομοκρατία, οι προβοκάτσιες.

  • Σημαντικό ρόλο στη χειραγώγηση της νεολαίας προσπαθεί να παίξει και η εκκλησία, επενδύοντας στη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση που συσσωρεύεται. Υιοθετώντας ένα δήθεν σύγχρονο φιλονεανικό ύφος, προωθεί αντιδραστικές σκοταδιστικές αντιλήψεις.

Με σειρά από πρωτοβουλίες, που υπερπροβάλλονται, προωθεί μεταφυσικές διεξόδους στα προβλήματα, καλλιεργώντας συστηματικά τη συναίνεση στην πολιτική του κατεστημένου.

  • Στα πλαίσια της πολιτικής των κομμάτων τους οι άλλες πολιτικές νεολαίες, είτε με υπόσταση, είτε σαν ταμπέλα, επιδιώκουν να προσαρμόσουν το κίνημα της νεολαίας στη λογική του μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, στην πολιτική της συναίνεσης και της «κόσμιας» υποβολής «λογικών» αιτημάτων. Δραστηριοποιούνται κυρίως σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω των παρατάξεών τους. Στους άλλους χώρους δεν είναι εμφανής η δράση τους.

- Η Ν. ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την αποδοχή των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στο όνομα του σύγχρονου και του νέου. Προπαγανδίζει μαχητικά την ΕΕ και την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Ορισμένες φορές στα πλαίσια των εσωκομματικών παιχνιδιών που θα ενταθούν σαν ελιγμοί στην ανάπτυξη των αγώνων, εμφανίζεται κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση, χωρίς όμως να παραιτείται από την προσπάθεια να πείσει τη νεολαία να αποδεχτεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αδυνατεί να αναπτύξει αυτοτελή παρουσία και στρέφεται πιο έντονα στη στήριξη και αξιοποίηση διάφορων προγραμμάτων και «θεσμών» ενσωμάτωσης. Στηρίζει, στηρίζεται και χρησιμοποιεί τις πελατειακές σχέσεις και τη ρουσφετολογία του ΠΑΣΟΚ.


- Η ΟΝΝΕΔ αποτελεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ τον πιο ισχυρό φορέα της συντηρητικής λογικής και προπαγανδιστή των ευρωενωσιακών αξιών. Η ΔΑΠ είναι μηχανισμός ενσωμάτωσης και προβολής αντιδραστικών προτύπων. Καλλιεργεί το συντεχνιασμό, το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις. Συμπορεύεται με την ΠΑΣΠ, στην προσπάθεια να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική και την αποδοχή της από το κίνημα. Δεν είναι ευκαιριακή η κηδεμόνευση της ΕΣΕΕ (Εθνική Σπουδαστική Ενωση Ελλάδας) από τις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ. Δείχνει τη συμφωνία τους στη στήριξη της κυρίαρχης πολιτικής και από τις δομές του κινήματος. Η δράση της ΟΝΝΕΔ εκτός των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι αδύναμη. Κινείται στην υπόλοιπη νεολαία σαν μηχανισμός κομματικής πελατείας.

- Η Ν. ΣΥΝ έχει ασθενή παρουσία κατά περιόδους. Εμφανίζεται κυρίως μέσω του Τύπου και απευθύνεται σε μικρές παρέες νέων. Οι προσπάθειές της να συγκροτήσει διακριτό χώρο έχουν αποτύχει. Είναι απολογητής της ΕΕ και της κεντροαριστεράς, συνδυάζοντας στο λόγο της έντονο αντικομμουνισμό και αντιΚΝΕ σύνδρομα.

  • Σε τμήματα νέων αναπτύσσουν δράση με αυξομειώσεις και άλλες πολιτικές ομάδες και χώροι:

- Ομάδες που δρουν στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο, με γενικόλογες αντικαπιταλιστικές αναφορές, εμφανιζόμενες ιδιαίτερα σε τμήματα μικροαστικής προέλευσης. Παρουσιάζουν ανομοιογένεια, ρευστότητα και βρίσκονται σε υποχώρηση. Η περιθωριακή απήχησή τους συνδυάζεται με μια μαχητική αντικομμουνιστική αντίληψη, που εκφράζεται ιδιαίτερα με επίθεση στο Κόμμα και την πολιτική του.


- Ομάδες που προσδιορίζονται αναρχικές και στο παρελθόν αξιοποιήθηκαν ανεπιτυχώς από το σύστημα για χτυπήσουν τους αγώνες και την ΚΝΕ. Η δράση τους παρουσιάζει ύφεση και, όταν εμφανίζεται, παίρνει χαρακτηριστικά συμμοριών.

- Φασιστικές - νεοναζιστικές ομάδες. Εχουν περιορισμένης έκτασης εμφάνιση. Η παρουσία τους έξω από τα σχολεία συνδυάζεται με επιθέσεις εναντίον μελών της ΚΝΕ και μεταναστών μαθητών.

Συνολικότερα χρειάζεται να ενταθεί το ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο της ΚΝΕ ενάντια σε όλα αυτά τα ρεύματα. Η μικρή απήχηση και περιθωριακή δράση δεν πρέπει να οδηγεί σε υποτίμησή τους.

4. Βασικά καθήκοντα της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.

Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν, η άνοδος των αγώνων και η ενδυνάμωση στοιχείων οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την ένταση της επίθεσης που εξαπολύθηκε στα δικαιώματα και την προοπτική της νέας γενιάς. Μεγάλα τμήματα της νεολαίας βρίσκονται εκτός κινήματος και παρακολουθούν την κατάσταση σαν παθητικοί θεατές. Οι δομές και οι μαζικοί φορείς έκφρασης και δράσης είναι ακόμα αδύναμοι. Οι αρνητικοί συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό και το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό εμπόδιο.

Η συγκρότηση νέων δομών και φορέων σε ανοργάνωτα τμήματα της νεολαίας δεν έχει αποκτήσει γενικευμένο χαρακτήρα. Η περίοδος ύφεσης μετά από αγώνες χαρακτηρίζεται με τη δυσκολία συνέχισης μιας πολύμορφης συλλογικής δράσης από τους νεανικούς φορείς. Ταυτόχρονα η συντεχνιακή λογική ή τα «εφικτά» αιτήματα εμφανίζονται σε κάθε φάση ανόδου ή ύφεσης του κινήματος.

  • Το νεολαιίστικο κίνημα θα γίνεται ικανό να δυσκολεύει - αναχαιτίζει - αποτρέπει και να κερδίζει επιμέρους κατακτήσεις στο βαθμό που διευρύνει σταθερά τη συνοχή του, την ενότητα και μαζικότητα των γραμμών του, το συντονισμό των τμημάτων του και την αγωνιστική του συνάντηση με την εργατική τάξη και το κίνημά της. Γι' αυτό απαιτείται και η μαζικοποίηση και οργάνωση του κινήματος της νεολαίας, αλλά και η άνοδος της πολιτικής της συνείδησης. Η άνοδος των αγώνων μέσα από τη σταθερή και συνεχώς διευρυνόμενη υιοθέτηση των αιτημάτων και στόχων πάλης που συγκρούονται με τη λογική του εφικτού. Που αντιτάσσουν στα ψίχουλα και τα μερεμέτια των ψευτοπαροχών την αντιπαράθεση με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Που προτάσσουν το σύνολο των νεανικών αναγκών και αναδείχνουν ότι και το κάθε λεγόμενο μικρό πρόβλημα ή δικαίωμα, για το οποίο αγωνιζόμαστε, είναι αναπόσπαστα δεμένο με τη γενικότερη πολιτική και αποτελεί έκφρασή της. Το κίνημα των νέων θα αποκτά και θα ενισχύει τη δυναμική του μέσα από μια συνεχή διαπάλη για να αναδείχνονται οι ένοχοι, οι αιτίες, ο δρόμος και κυρίως οι πολιτικοί όροι που απαιτούνται για να νικήσουν οι αγώνες, για να υλοποιηθούν πλήρως τα δικαιώματα της νέας γενιάς, παράλληλα με τη συνεχή και επίμονη δουλιά συσπείρωσης πάνω στα προβλήματα, προβάλλοντας και διεκδικώντας αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των νέων.
  • Η ΚΝΕ με επιμονή δούλεψε και θα συνεχίσει να δουλεύει για να ενισχύονται τέτοια χαρακτηριστικά στο κίνημα της νεολαίας, σταθεροποιώντας και δυναμώνοντας την αγωνιστική - διεκδικητική - δημιουργική φυσιογνωμία του κινήματος, ενισχύοντας μέσα από την πάλη τη στόχευση των αγώνων στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.


Associated Press

Σήμερα, ξεχωριστή σημασία στη δράση της ΚΝΕ αποκτούν μια σειρά από καθήκοντα, που η προώθησή τους μπορεί να αναπτύσσει και να επιταχύνει διεργασίες ανάμεσα στους νέους και το κίνημά τους, δίνοντας ώθηση στην προσπάθεια μιας ανώτερης μορφής συνάντησης με την εργατική τάξη και το λαό, που θα είναι η συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, το άνοιγμα του δρόμου για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.

Αυτά τα καθήκοντα είναι:

Α) Η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στα μέτωπα πάλης, σε στόχους που συγκρούονται με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Β) Η ξεχωριστή σημασία της συσπείρωσης δυνάμεων στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, για την άνοδο της οργάνωσης της εργατικής νεολαίας και την κυριαρχία του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Γ) Η σταθερή δράση σε όλα τα μέτωπα πάλης όλων των τμημάτων του κινήματος της νεολαίας.

Δ) Η ενίσχυση της ιδεολογικής αντεπίθεσης, για να διαμορφώνονται και να κατακτιούνται πιο μαζικά και ουσιαστικά αξίες και αγωνιστικά πρότυπα, σε όλες τις πτυχές έκφρασης της ζωής της νεολαίας.

Η υλοποίηση αυτών των καθηκόντων προϋποθέτει ότι στο κέντρο της προσοχής όλων των οργανώσεων και των οργάνων της ΚΝΕ θα βρίσκεται η δράση για τα προβλήματα και τις ανάγκες της νεολαίας μέσα από τους φορείς, η συγκρότηση νέων, η ενίσχυση της οργανωμένης συλλογικής δραστηριότητας, όχι μόνο σε φάσεις έξαρσης και ανόδου, αλλά και στη δύσκολη περίοδο που προετοιμάζεται το έδαφος για άνοδο της δράσης και των αγώνων. Κάθε βήμα που κάνουμε, πρέπει να έχει ως κριτήριο το πόσο βοηθά να αναλαμβάνουν την ευθύνη στην οργάνωση της πάλης, στην ανάπτυξη των μορφών πάλης, όσο γίνεται περισσότεροι νέοι.


Α) Η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στα μέτωπα πάλης είναι καθήκον αναπόσπαστα δεμένο με την ανάπτυξη αντιστάσεων - αγώνων και δράσης σε στόχους αντιιμπεριαλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς. Με την προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών στους φορείς, με την καλλιέργεια της προοπτικής του μετώπου σε πλατύτερα τμήματα νέων. Με τη διαμόρφωση μέσα στη δράση «χειμάρρων» που μπορούν να συγκλίνουν στην κοίτη του λαϊκού μετώπου.

Εχουμε αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του στόχου. Οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος μας κάνουν πιο ώριμους για να δουλέψουμε σ' αυτή την κατεύθυνση πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερη απαιτητικότητα, μετρώντας και ελέγχοντας σταθερά τα αποτελέσματα της δουλιάς μας.

Η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων της νεολαίας στα μέτωπα πάλης και στα τμήματα του κινήματος της νέας γενιάς υλοποιείται μέσα από φορείς και μορφές που δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα ή και άλλες που πρέπει να δημιουργηθούν.

Προωθείται με την πρωτοπόρα παρουσία των μελών της ΚΝΕ στους νεολαιίστικους φορείς, ιδιαίτερα στους πρωτοβάθμιους, κατακτώντας στην πράξη την ικανότητα να απευθυνόμαστε μαζικά και να δουλεύουμε μαζί με τους νέους, που στον ένα ή στον άλλο βαθμό βρίσκονται δίπλα μας.

Πραγματοποιείται συσπειρώνοντας στη δράση και γύρω από στόχους πάλης νέους και νέες που θέλουν να εκφραστούν συλλογικά, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, άσχετα με τις όποιες πολιτικές οριοθετήσεις τους.

Ο στόχος για συσπείρωση δυνάμεων στο κίνημα της νεολαίας είναι ένα συγκεκριμένο καθήκον για κάθε οργάνωση και ΟΒ της ΚΝΕ.

Σχεδιάζεται και ελέγχεται, μετριέται σε κάθε χώρο που δρα η Οργάνωση. Η δυναμική αυτού του στόχου δεν περιορίζεται στις μορφές και φορείς συσπείρωσης που θα αναφέρουμε αναλυτικά. Μπορεί η δράση μας και η αλλαγή συσχετισμών στους νεολαιίστικους φορείς να μετατρέπει τους ίδιους τους φορείς της νεολαίας και σε φορείς συσπείρωσης, σε δυνάμει κύτταρα του μετώπου.


Σήμερα μορφές και φορείς συσπείρωσης που θέλουμε να αποκτήσουν πολυμέτωπη παρουσία και παρέμβαση είναι:

  • Στο μαθητικό κίνημα, τα Συντονιστικά 15μελών, σε επίπεδο δήμου ή πόλης, στηριγμένα σε ζωντανές μαθητικές κοινότητες και συμβούλια, «κυψέλες» δημιουργίας και αγώνα. Διευρύνοντας τη δράση τους σε όλα τα μέτωπα πάλης, δείχνοντας ότι ο αγώνας για μόρφωση είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον αγώνα για το σύνολο των αναγκών της μαθητικής νεολαίας. Οι μαθητικές πολύμορφες εκδηλώσεις, οι σχολικές εφημερίδες, τα διάφορα συγκροτήματα είναι παραδείγματα που μπορούν να πολλαπλασιαστούν.
  • Στο χώρο της κατάρτισης, οι Σύλλογοι Σπουδαστών στα Ιδιωτικά και τα Δημόσια ΙΕΚ. Είναι μαζικοί φορείς που συνδυάζουν την οργάνωση της πάλης για τα άμεσα προβλήματα των σπουδαστών, επιδιώκοντας τη μαζική τους συμμετοχή, με την ένταση της δράσης για την εργασιακή τους προοπτική και τα άλλα δικαιώματα.
  • Η Πανσπουδαστική, σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Είναι ο πόλος συνάντησης φοιτητών - σπουδαστών, αυριανών επιστημόνων και εργαζόμενων που συσπειρώνονται στον αγώνα για αλλαγές στις σπουδές, στη ζωή, στην κοινωνία. Που οργανώνουν την πάλη ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές από θέσεις προβολής μιας ανώτατης παιδείας στην υπηρεσία του λαού, που βλέπουν τη θέση τους μαζί με την εργατική τάξη και το κίνημά της.


Avaton

Η Πανσπουδαστική συσπειρώνει σήμερα σε κάθε σχολή σημαντικό αριθμό νέων που της δίνει τη δυνατότητα να γίνει ένας δυναμικός πόλος συσπείρωσης και πολυμέτωπης δράσης. Φορέας δραστικής αλλαγής των συσχετισμών στους συλλόγους, αλλά και ζωντανής πρωτοποριακής συλλογικής δράσης χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών.

Επιβάλλεται να γενικευτεί η παρέμβαση στις Γενικές Συνελεύσεις, στα έτη και τα εξάμηνα, συγκροτώντας στη βάση αποφάσεων συντονιστικά σε κάθε επίπεδο (σχολών, τμημάτων, πόλεων, πανελλαδικά) που θα διευκολύνουν την αγωνιστική δράση.

Αυτή η προσπάθεια διευκολύνει και την πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών στην ΕΦΕΕ και την ΕΣΕΕ.

  • Η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και για τα δικαιώματα της νεολαίας είναι μια μορφή νεανικής συσπείρωσης που κατά διαστήματα αποτέλεσε τόπο συνάντησης πολλών νέων. Παρά την καθυστέρηση και το καμπανιακό χαρακτήρα της δουλιάς μας, η προσπάθεια την τελευταία περίοδο για πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στις τοπικές κινήσεις έδειξε τα σημαντικά περιθώρια που υπάρχουν. Συμβάλλουμε ώστε η ΝΔΕ να συσπειρώνει πλατύτερα τμήματα, φορείς και συλλογικές ομάδες της νεολαίας. Ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστές σημαίνει αγώνας για ζωή, δημιουργία, συλλογική δράση.

Οι συνεχείς πρωτοβουλίες κάθε κίνησης στις πόλεις ή τους δήμους, η επαφή και έκφραση μέσω της ΝΔΕ και στρατευμένων, η διεύρυνση των δραστηριοτήτων θα δώσει τη δυνατότητα για να μεγαλώνει η συμμετοχή των νέων και να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά η συσπείρωση αυτού του κόσμου.


Το στήσιμο λεσχών της ΝΔΕ με μορφωτική, ψυχαγωγική, αθλητική δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές, δίνει τη δυνατότητα να γενικευτεί στην αρχή πιλοτικά και αυτός ο τρόπος συνάντησης και δημιουργίας των νέων που συσπειρώνονται στη ΝΔΕ.

  • Ενισχύουμε τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα» και πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχτεί και από νεανικούς φορείς. Να δράσει και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των νέων, ιδιαίτερα σήμερα που ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι στην ημερήσια διάταξη από το κατεστημένο.

Η δράση για προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για δημοκρατία στο στρατό, για τη μη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό σώμα μπορεί να συσπειρώσει νέες πλατύτερες δυνάμεις από τη νεολαία. Η μαζική εναντίωση του νεολαιίστικου κινήματος στην προώθηση του μισθοφορικού στρατού, αποκτά ξεχωριστή σημασία την επόμενη περίοδο, σε συνθήκες ΕυρωΝΑΤΟικών στρατιωτικών επεμβάσεων. Οι στρατευμένοι νέοι που κλήθηκαν να υπερασπιστούν την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας θα αρνηθούν να γίνουν «χωροφύλακες» άλλων λαών, τοποτηρητές της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

  • Επιδιώκουμε οι σημαντικές προσπάθειες που γίνονται από φορείς και παράγοντες του λαϊκού κινήματος για συγκρότηση συσπειρώσεων σε μέτωπα πάλης, να ακουμπούν στη νεολαία και το κίνημά της. Δίνουμε σημασία και στηρίζουμε διάφορες πρωτοβουλίες και προσπάθειες ευρύτερων διεκδικήσεων που δημιουργούνται σε τοπικό ή περιφερειακό πεδίο, γύρω από πρόβλημα ή προβλήματα που αγγίζουν και τους νέους.
  • Το επόμενο διάστημα χρειάζεται να δοκιμαστούν και άλλες μορφές συσπείρωσης στους χώρους της νεολαίας και στα μέτωπα πάλης.


- Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά μπορεί να αποκτά περισσότερη δυναμική και εύρος αν σε πόλεις ή δήμους συναντιούνται διαφορετικοί φορείς ή νέοι, συγκροτώντας επιτροπές, κινήσεις, πρωτοβουλίες ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για μια ζωή χωρίς υποκατάστατα.

- Η καλλιτεχνική δημιουργία και οι νέοι δημιουργοί καλλιτέχνες, τα δεκάδες σχήματα και ομάδες που κινούνται στο χώρο της ερασιτεχνικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας μπορούν να ανιχνεύσουν τις δυνατότητες διαφόρων συσπειρώσεων διεκδίκησης και προβολής μιας άλλης λογικής στον πολιτισμό κόντρα στις πολυεθνικές και τα συγκροτήματα που λυμαίνονται το χώρο.

- Η εναντίωση στην Ολυμπιάδα των πολυεθνικών χορηγών, στην γκετοποίηση της νεολαίας πίσω από την πολυσχιδή βιτρίνα, στο πνίξιμο και την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων σε συνδυασμό με την επιχείρηση ιδεολογικής χειραγώγησης στο όνομα του κοσμοπολιτισμού και των κερδών της άρχουσας τάξης, δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν επιμέρους συσπειρώσεις.

Β. Ξεχωριστή σημασία έχει η δουλιά στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης για να ανέβει αισθητά η οργάνωση των νέων εργαζομένων στα σωματεία και η πάλη τους για δουλιά με δικαιώματα ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόληση. Για συμβολή στην ίδρυση σωματείων σε ακάλυπτους χώρους, στην εγγραφή των ανασφάλιστων νέων εργαζομένων στα συνδικάτα, στη συσπείρωση των νέων ανέργων.


Το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων σε μεγάλο κομμάτι των νέων, η υποαπασχόληση, η ανεργία και η εργασιακή περιπλάνηση μαζί με την ανυποληψία του κυβερνητικού, Ευρωενωσιακού συνδικαλισμού, κρατάνε τη μεγάλη μάζα της νεολαίας έξω από τα συνδικάτα.

Η οργάνωση της νέας γενιάς της εργατικής τάξης στα συνδικάτα είναι μια από τις προϋποθέσεις για να δυναμώνει αποφασιστικά ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ενίσχυση της παρουσίας νέων εργαζομένων στο συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσει παράλληλα ώθηση στην ίδια τη συνάντηση του κινήματος των νέων με την εργατική τάξη. Θα επιδράσει αποφασιστικά στον προσανατολισμό του νεολαιίστικου κινήματος.

  • Το άνοιγμα των γραμμών και της λειτουργίας του εργατικού κινήματος στους νέους εργάτες πρέπει να φανεί πιο άμεσα και με μαζικούς όρους από τα σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα που οι ταξικές δυνάμεις είναι πλειοψηφία. Από τα πρωτοβάθμια σωματεία που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ. Δείγματα γραφής υπάρχουν φανερώνοντας τα σοβαρά περιθώρια αλλά και την ανάγκη επιμονής σε σχέδιο δράσης σε κάθε χώρο, ιδιαίτερα σε εργασιακούς χώρους συγκέντρωσης νέων εργατών (υπηρεσίες, υγεία, υπάλληλοι, οικοδόμοι, νέες τεχνολογίες, αλυσίδες τροφίμων, επισιτισμός).

Η εγγραφή είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει όμως να συνδυαστεί με πολύμορφη και πολυμέτωπη δουλιά σε επίπεδο σωματείου για όλα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους για να δίνεται περιεχόμενο στη συμμετοχή των νέων εργατών. Ο στόχος μπορεί να μετρηθεί δουλεύοντας οι δυνάμεις μας πρωτοπόρα, πιλοτικά σε σωματεία που αναπτύσσουν στοιχεία τέτοιας δράσης ή σε άλλα σωματεία που υπάρχουν οι δυνατότητες για δράση σ' αυτή την κατεύθυνση.

  • Η λειτουργία και η σταθερή διεύρυνση της επιρροής του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, δίνει πρόσθετες δυνατότητες για την άνοδο της οργάνωσης, συμμετοχής των νέων εργατών στις αγωνιστικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ΠΑΜΕ οργανώνοντας τον αγώνα της εργατικής τάξης σε αντιπαράθεση με την πολιτική της ΟΝΕ και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, μπορεί πιο διακριτά να αναδείξει στόχους πάλης, να στηρίξει εστίες αντίστασης, να απευθυνθεί πιο αποφασιστικά στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης και στα ιδιαίτερα προβλήματά της.


Να πάρει πρωτοβουλίες σε εργασιακούς χώρους που υπάρχουν δυνάμεις αλλά και σε άλλους που υπάρχει απουσία συνδικαλιστικής παρέμβασης. Σ' αυτή την προσπάθεια ανοίγματος της δράσης του ΠΑΜΕ στους νέους εργαζόμενους μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ που συγκροτήθηκε και αποφασιστικά στηρίζεται και από τις δυνάμεις μας.

  • Η συμβολή μας στη συγκρότηση νέων σωματείων σε χώρους που δεν υπάρχει συνδικαλιστική δράση ή δεν καλύπτονται από υπάρχοντα, είναι καθήκον προτεραιότητας. Σε τέτοιους χώρους απασχολούνται κυρίως νέοι με εργασιακές σχέσεις -«λάστιχο». Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε τις δυνατότητες και τους δρόμους που ανοίγονται. Η σταθερή επαφή μέσα από τη δράση των Συλλόγων στους χώρους κατάρτισης και ΟΑΕΔ με το ΠΑΜΕ θα βοηθήσει την προσπάθεια οργάνωσης των νέων στα σωματεία τους.

Οι διάφορες μορφές οργάνωσης των νέων ανέργων μπορούν να γενικευτούν ιδιαίτερα σήμερα που αυξάνει ο αριθμός και ο χρόνος ανεργίας για χιλιάδες νέους. Οι νέοι άνεργοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, οι μορφές οργάνωσής τους είναι μέρος του εργατικού κινήματος αποκτώντας σταθερή σύνδεση με τα συνδικάτα.

Γ. Η ανάπτυξη της δράσης του νεολαιίστικου κινήματος σε όλα τα μέτωπα πάλης είναι παράγοντας που επιδρά αποφασιστικά στην κατανόηση του ενιαίου χαρακτήρα της επίθεσης που κάνει η κυρίαρχη πολιτική στο παρόν και το μέλλον της νεολαίας. Η πολιτική που στηρίζει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς είναι ίδια με την πολιτική που αφαιρεί τα μορφωτικά, εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα των νέων. Είναι ίδια με την πολιτική που βάζει στο χέρι τον πολιτισμό, που κακοποιεί το περιβάλλον, που δίνει απλόχερα υποκατάστατα στη νεολαία.


Η απάντηση σ' αυτή την πολιτική δεν μπορεί παρά να αποκτά ενιαίο χαρακτήρα. Δεν μπορεί να είναι αποσπασματική, να ενδιαφέρεται μόνο για το στενό ιδιαίτερο πρόβλημα. Η ενίσχυση της πολυμέτωπης αγωνιστικής, δημιουργικής δράσης του νεολαιίστικου κινήματος δυναμώνει το ριζοσπαστισμό των αιτημάτων, βαθαίνει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πάλης, βοηθάει στην ανάδειξη της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στην κυρίαρχη πολιτική και τη διέξοδο του μετώπου.

Τα βήματα που έγιναν για την ενίσχυση της πολυμέτωπης δράσης, βρίσκονται πίσω από τις απαιτήσεις.

Χρειάζεται να αναδειχτεί πιο αποτελεσματικά στην καθοδηγητική δουλιά των οργάνων σε συνδυασμό με επιμονή και έλεγχο για δράση και πρωτοβουλίες στους νεανικούς φορείς. Να αντιμετωπιστεί το γεγονός της ταύτισης της αγωνιστικής λογικής μόνο με τη ζύμωση, διεκδίκηση αιτημάτων του χώρου, μόνο με την πορεία ή την κατάληψη στη φάση ανάπτυξης ενός αγώνα.

Να εδραιωθεί η αντίληψη ότι το κίνημα και οι φορείς του έχουν λόγο και δράση για όλα όσα απασχολούν, προβληματίζουν, ενδιαφέρουν τους νέους. Η πολυμέτωπη δράση δεν αφορά μόνο τους φορείς του κινήματος αλλά ακόμα πιο έντονα αφορά τους φορείς συσπείρωσης δυνάμεων που στηρίζουμε στη νεολαία.

  • Η πολυμέτωπη ανάπτυξη της δράσης στις περιόδους όξυνσης αλλά και ύφεσης της πάλης πρέπει να συνοδεύεται από πολυμορφία στους τρόπους που εκφράζεται και δρα το κίνημα. Η σημαντική εμπειρία που έχει σωρευτεί είναι πολύτιμος βοηθός για την περίοδο που έρχεται.

Η αξιοποίηση κάθε μορφής δράσης και συλλογικής έκφρασης δίνει ώθηση στη συμμετοχή, στην επαφή με τον κόσμο, στην ανάδειξη πιο αποτελεσματικά των αιτημάτων και στόχων.

Καλλιεργεί και προβάλλει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη συλλογική διάθεση της νεολαίας.


Ιδια σημασία έχει και η χρησιμοποίηση κάθε μορφής πάλης μαζί με την εναλλαγή τους, όταν αναπτύσσονται οι αγωνιστικές διαθέσεις. Η πείρα του μαθητικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι πολύτιμος σύμβουλος στη χρήση κάθε μορφής πάλης. Είναι σίγουρο ότι η οξύτητα της κυβερνητικής επίθεσης θα απαντιέται και με οξυμένες μορφές πάλης. Τα ολοένα και πιο στενά όρια της αστικής νομιμότητας δεν μπορούν να εμποδίσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και την ευρηματικότητα αυτών που αγωνίζονται.

Δ. Με την υπεροχή των ιδεών μας, διαμορφώνουμε μέσα στη δράση αγωνιστικά πρότυπα ζωής. Η άνοδος του κινήματος της νεολαίας, η ανάπτυξη αγώνων και αγωνιστικών διεργασιών, μπορούν με τη σταθερή παρέμβαση της ΚΝΕ να ανοίγουν δρόμους για να αναζητούν οι νέοι διαφορετικά πρότυπα και αξίες από αυτά που σήμερα κυριαρχούν. Να διαμορφώνουν μια ανυπότακτη αγωνιστική στάση ζωής, να εμπνευστούν από αξίες που τους ανυψώνουν.

Οι αγώνες που ζήσαμε, η κατάρριψη του μύθου της «χαμένης γενιάς», η αναζήτηση δρόμων έκφρασης και δημιουργίας έξω από τα πλαίσια που διαμορφώνουν οι απολογητές του ιμπεριαλισμού, η μαζική συμμετοχή στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» και η καταξίωσή του σαν η μεγαλύτερη εκδήλωση νεανικής πολιτιστικής - πολιτικής έκφρασης αποτελούν σημαντικές υποθήκες.


Ούτε τα στημένα γκάλοπ των ίδιων των εκφραστών της άρχουσας τάξης δεν μπορούν να κρύψουν ότι τα ιδανικά της συλλογικής δράσης, της αγωνιστικής διάθεσης, της αλληλεγγύης, η αρνητική στάση απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στη νέα τάξη βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στους νέους.

Είναι καθήκον της ΚΝΕ να συμβάλει ώστε κάθε εκδήλωση και διαδικασία του κινήματος της νεολαίας, κάθε αγώνας, να μετατρέπεται σε σχολείο διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς.

Είναι καθήκον δικό μας η προβολή και το μπόλιασμα των νεανικών συνειδήσεων με τις αξίες της εργατικής τάξης, το κέρδισμα της συνείδησης των νέων για τη διαμόρφωση ενός μαζικού ρεύματος συμπόρευσης με την εργατική τάξη και το ΚΚΕ στον αγώνα για το Μέτωπο, για το σοσιαλισμό. Να ανεβαίνει σταθερά η πολιτική συνειδητοποίηση της νεολαίας, και για τον ένοχο, και για την προοπτική της και για τη διέξοδο.

Στην πάλη των ιδεών και των αξιών ξεχωρίζουμε την αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία σε ορισμένα κομβικά ζητήματα.

  • Η απόκρουση της αντικομμουνιστικής και αντισοσιαλιστικής εκστρατείας, η υπεράσπιση της ιστορικής συνεισφοράς του σοσιαλισμού, του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στον 20ό αιώνα είναι καθήκοντα πρώτης γραμμής.

Στην προσπάθεια να μας παρουσιάσουν το πισωγύρισμα της ιστορίας, την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την οπισθοδρόμηση σαν πρόοδο, αντιπαραθέτουμε τη θετική προσφορά του σοσιαλισμού, τη σύγχρονη αναγκαιότητα και επικαιρότητά του.


Στην προσπάθειά τους να αμαυρώσουν τις παραδόσεις και τις ιστορικές στιγμές του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος αντιπαραθέτουμε την υπεροχή του νέου ανθρώπου, των ανώνυμων και επώνυμων λαϊκών αγωνιστών, που ενσάρκωσαν στην πάλη τα μεγάλα ιδανικά της εργατικής τάξης, της κοινωνικής απελευθέρωσης.

  • Ρεαλιστικό είναι για μας ό,τι είναι αναγκαίο για το λαό και τη νεολαία. Γι' αυτό ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ο δρόμος της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού, είναι ο μόνος ρεαλιστικός. Απέναντι στη μιζέρια και στην απαισιοδοξία προβάλλουμε την αισιοδοξία που πηγάζει από τη συνειδητοποίηση ότι το μέλλον χωρίς εκμετάλλευση βρίσκεται στα χέρια μας, είναι υπόθεση και της δικής μας συνειδητής δράσης.
  • Νεανική στάση ζωής για μας είναι η ανυπότακτη αγωνιστική στάση που προωθεί τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, σε αντίθεση με τον ατομισμό, την αποξένωση.
  • Ελευθερία για μάς είναι η ζωή με δικαιώματα στη γνώση και στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό χωρίς υποκατάστατα και ναρκωτικά. Είναι η δυνατότητα να ορίζουμε τη ζωή μας με τη συνειδητή μας δράση. Ελευθερία για μας δεν είναι η ασυδοσία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Δεν είναι η ελευθερία επιλογής μιας μίζερης και απαξιωμένης ζωής στα πλαίσια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
  • Στην αμορφωσιά, στην αμάθεια, στην απαξίωση της γνώσης αντιπαραθέτουμε τη δίψα για μόρφωση, για κατανόηση του συνόλου των νόμων που διέπουν την κίνηση της ιστορίας και της φύσης. Τη δύναμη της γνώσης για την κοινωνική πρόοδο.
  • Στο ρατσισμό, στον εθνικισμό, στον κοσμοπολιτισμό της Νέας Τάξης και στην «παγκοσμιοποίηση», στην απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, αντιπαραθέτουμε τα ιδανικά του αληθινού πατριωτισμού και του διεθνισμού, της υπεράσπισης της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης των λαών.
  • Στη «νομιμότητα» της υποταγής αντιπαραθέτουμε τη νομιμότητα των εργατικών και λαϊκών αγώνων και αναγκών. Στο «δίκιο» του ιμπεριαλισμού, το δίκαιο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Το παράδειγμα των ναυτών του «Θεμιστοκλής» δείχνει τη δυναμική που μπορεί να έχει το λαϊκό κίνημα ώστε οι νέοι να μη δέχονται να γίνουν όργανα και θύματα των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών.


Associated Press

Τα επόμενα χρόνια θα οξυνθεί η ιδεολογική αντιπαράθεση. Πολλές νέες «παγίδες», νέους μηχανισμούς θα κινητοποιήσει η άρχουσα τάξη για να παγιδεύσει τη νεανική συνείδηση. Η αυτοτελής πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση της ΚΝΕ πρέπει να βάλει στο κέντρο την προβολή της ιστορίας του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, την υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού και της επικαιρότητάς του.

Ξεκινώντας από τις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντα των νέων σε κάθε χώρο, θέλουμε οι οργανώσεις της ΚΝΕ να αναπτύσσουν μια ευρύτερη ιδεολογική - μορφωτική, διαπαιδαγωγητική δουλιά στη νεολαία, δένοντας τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων με την προβολή της επιστημονικής γνώσης, την τέχνη, τον πολιτισμό, την ευρύτερη μορφωτική δραστηριότητα.

Η ΚΝΕ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΙΚΑΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

Αυτά τα χρόνια, δουλεύοντας με τις αποφάσεις του συνεδρίου μας, στηριγμένοι στη συνολικότερη δράση του Κόμματος και στη βοήθεια που μας έδωσε, η ΚΝΕ ακολούθησε μια σταθερή ανοδική πορεία.

Η ανοδική πορεία της ΚΝΕ, μας κάνει σήμερα, πιο ικανούς, από καλύτερες θέσεις, να συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ για το μέτωπο και το σοσιαλισμό.


Η εκτίμηση αυτή χαρακτηρίζει το σύνολο της δράσης μας στη νεολαία.

  • Η ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας, η αύξηση της οργάνωσης και της συμμετοχής της στους φορείς, οι εκτιμήσεις που προηγήθηκαν για τις θετικές διεργασίες στο νεολαιίστικο κίνημα, οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στην πρωτοπόρα δράση της οργάνωσής μας. Αυτή η αγωνιστική διαδρομή ανέδειξε σε τμήματα νεολαίας το γεγονός της αλληλένδετης σχέσης ανόδου των αγώνων με την άνοδο της ΚΝΕ. Η δυναμική παρουσία της οργάνωσής μας, έδωσε ώθηση και ενίσχυσε τη διεκδικητική φυσιογνωμία του κινήματος, δυνάμωσε μια σειρά ποιοτικά χαρακτηριστικά που εκτιμήσαμε προηγουμένως. Μετράει αποτελέσματα η προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων, έχοντας συγκεντρώσει σήμερα νέες δυνατότητες για πιο αποφασιστική δράση σ' αυτό το κρίσιμο στόχο.
  • Διευρύνθηκε η πολιτική παρουσία και δουλιά της ΚΝΕ με ευρύτερα τμήματα της νέας γενιάς. Απόκτησε μονιμότερα χαρακτηριστικά το πολιτικό άνοιγμα των οργανώσεων στους νεολαιίστικους χώρους. Ενισχύθηκε η σταθερή πολιτική επικοινωνία με νέους μέσα από συχνή πολιτική δραστηριότητα που κορυφωνόταν σε περιόδους σταθμών της παρουσίας μας.

Ο θεσμός του Φεστιβάλ με το πολύμορφο πολιτικό, πολιτιστικό άνοιγμα σε χιλιάδες νέους, οι τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις δίνοντας τόνο, παλμό και αποτελέσματα στους στόχους του Κόμματος, οι πανελλαδικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, οι εορτασμοί του Πολυτεχνείου και οι πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις ήταν σημαντικές στιγμές κορύφωσης της πλατιάς πολιτικής δράσης που αναπτύξαμε σε μάζες νεολαίας.

Η ΚΝΕ σήμερα αναγνωρίζεται από πλατιές νεολαιίστικες και λαϊκές μάζες σαν η μαχητική, μαζική και αγωνιστική πολιτική οργάνωση των νέων του ΚΚΕ.

Στα πλαίσια της έντονης πολιτικής δράσης που αναπτύξαμε, βρίσκονται οι πρωτοβουλίες που πήραμε σε κρίσιμες φάσεις για την ανάπτυξη του κινήματος μαζί με τις άλλες πολιτικές νεολαίες, για κοινές ενέργειες με θετικά πλαίσια ενάντια στην παράδοση Οτσαλάν, στο ΝΑΤΟικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, την αλληλεγγύη σε Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, στον παλαιστινιακό λαό.

  • Δυνάμωσε η διεθνιστική δράση της οργάνωσης και η ενεργοποίησή της στο παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της νεολαίας που την ανέδειξε στην προεδρία της ΠΟΔΝ. Διευρύνθηκαν οι σχέσεις μας με δεκάδες κομμουνιστικές, αντιιμπεριαλιστικές, ριζοσπαστικές οργανώσεις νεολαίας, παίρνοντας πρωτοβουλίες σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, αναπτύσσοντας κοινή δράση και αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη.
  • Συνεχίστηκε με ανοδικούς ρυθμούς η πορεία μαζικοποίησης των γραμμών μας. Η ανάπτυξη της ΚΝΕ πήρε ορμητικότερο χαρακτήρα καλύπτοντας το στόχο του 7ου Συνεδρίου, τριπλασιάζοντας τα μέλη μας αντί του διπλασιασμού που ήταν η απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου.


Associated Press

Ενισχύθηκε η συγκρότηση της οργάνωσης έχοντας οργανώσεις βάσης που καλύπτουν εκατοντάδες νεολαιίστικους χώρους. Υλοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό οι αποφάσεις διάταξης των οργανώσεων, προχωρώντας στους κρίσιμους χώρους στη συγκρότηση Τομεακών Οργανώσεων. Από το σύνολο της δράσης που αναπτύχθηκε έχει διαμορφωθεί ένας ικανός αριθμός στελεχών που απαρτίζουν όλα τα καθοδηγητικά όργανα, ένα στελεχικό δυναμικό με διάθεση, εμπειρία και καλύτερη συγκρότηση.

1. Κρίσιμα προβλήματα στη σημερινή φάση ανάπτυξης και δράσης της οργάνωσής μας.

Το ζητούμενο σήμερα είναι το πώς η ΚΝΕ θα γίνει πιο ικανή και αποτελεσματική στον αγώνα για τη συγκρότηση του Μετώπου, στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό. Αυτό κρίνεται από την άνοδο του νεολαιίστικου κινήματος με την ταυτόχρονη ισχυροποίηση της ΚΝΕ στις γραμμές του, και για την ανάπτυξη των αγώνων αλλά και για την ενεργητική συμμετοχή της νεολαίας στην οικοδόμηση του Μετώπου.

Η προσοχή μας τα επόμενα χρόνια πρέπει να εστιαστεί σε κρίσιμα προβλήματα που η αντιμετώπισή τους στη βάση των σημερινών απαιτήσεων, θα υλοποιεί διαρκώς το στόχο για ΚΝΕ γερή και μαζική, ικανή για αυτό το καθήκον. Για οργάνωση που θα ζει και θα δουλεύει μέσα στις πλατιές μάζες της νεολαίας, με στέρεους και συνεχώς διευρυνόμενους δεσμούς με τα παιδιά της εργατικής τάξης, τους νέους εργάτες, ριζωμένη σε κάθε χώρο και τμήμα της νέας γενιάς.


Τα ζητήματα που επικεντρώνουμε για να βρεθούν στο κέντρο του προσυνεδριακού διαλόγου και των αποφάσεων που θα πάρει το συνέδριό μας είναι:

- Η αισθητή ποιοτική βελτίωση της καθοδηγητικής δουλιάς, των οργάνων και των στελεχών.

- Η ολόπλευρη και δημιουργική λειτουργία της οργάνωσης βάσης, προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της δράσης των μελών μας στη νεολαία.

- Η διεύρυνση της πολιτικής, ιδεολογικής δουλιάς και παρουσίας πιο πλατιά και αποτελεσματικά στους νέους.

- Η συνέχιση της ορμητικής πορείας ανάπτυξης, συγκρότησης και οικοδόμησης νέων οργανώσεων.

Α. Η καθοδηγητική μας δουλιά χρειάζεται συνεχώς να αναδείχνει τη σχέση των στόχων και της δράσης που αναπτύσσει η οργάνωσή μας, με την προοπτική της διεξόδου. Τη σχέση που έχουν τα καθημερινά καθήκοντα που παλεύουμε με την πορεία συγκρότησης του μετώπου. Να δένει την αποκάλυψη και εναντίωση με την κυρίαρχη πολιτική, με την αναγκαιότητα της ρήξης, με το δρόμο της σύγκρουσης. Να προβάλει επιθετικά το σοσιαλισμό σαν απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, που προσφέρει καθημερινά επίκαιρα παραδείγματα που αποδείχνουν τον απάνθρωπο εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της κοινωνίας που ζούμε. Η ανάδειξη της σχέσης της καθημερινής δουλιάς που αναπτύσσει η οργάνωση με τη στρατηγική του Κόμματος, την οικοδόμηση του Μετώπου και το σοσιαλισμό, δε γίνεται με απλή αναφορά του Μετώπου και της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Απαιτεί από κάθε στέλεχος και μέλος της οργάνωσης τη γνώση των αποφάσεων, τη δημιουργική αφομοίωσή τους.

Μαθαίνοντας να δουλεύουμε σταθερά με τις αποφάσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, αποκτάμε τη δυνατότητα να αναδείχνουμε στην καθημερινή μας δουλιά την «ενιαία κλωστή» που διαπερνά και ενώνει τους σημερινούς στόχους με τα αυριανά καθήκοντα. Αποκτάμε την ικανότητα να «προπαγανδίζουμε και να οργανώνουμε» επικοινωνώντας άμεσα, απλά και πειστικά με τη νεολαία.

  • Αναντικατάστατος είναι ο ρόλος του «Ριζοσπάστη» στον καθημερινό εξοπλισμό και στην προπαγάνδιση των θέσεών μας. Μοναδικό καθημερινό εφόδιο που η αξιοποίησή του αναβαθμίζει την πολιτική μας πληρότητα, ανοίγοντας ορίζοντες στην καθοδηγητική δουλιά κάθε κρίκου, κάθε μέλους της ΚΝΕ.


Η χαμηλή σχέση και επαφή μελών και στελεχών μας με την εφημερίδα του Κόμματος, μειώνει την ικανότητα για πολιτική δουλιά στο ύψος των απαιτήσεων. Αυτό το πρόβλημα οφείλει η καθοδηγητική μας δουλιά να το αναδείχνει συνεχώς, παίρνοντας μέτρα, ελέγχοντας, βρίσκοντας μορφές και τρόπους ώστε τα θετικά παραδείγματα που υπάρχουν να γενικεύονται, να γίνονται κανόνας για όλους μας. Ο «902» μπορεί, με τη δική μας συμβολή, να γίνει βήμα των φορέων της νεολαίας, να αγκαλιαστεί από ομάδες νέων προβάλλοντας τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τη δημιουργία τους.

  • Η σχέση του σημερινού δυναμικού της ΚΝΕ με την κοσμοθεωρία μας είναι πολύ αδύναμη. Ο μαρξισμός - λενινισμός είναι μόνο σύνθημα για ένα κομμάτι των μελών μας. Αγγίζει τη δουλιά όλων των οργάνων η ανάγκη για μεθοδική καλλιέργεια ενός πνεύματος που στην πράξη θα δίνει ώθηση στη μελέτη, στο διάβασμα, στις πρωτοβουλίες γνωριμίας και διδασκαλίας της κοσμοθεωρίας μας.

Ιδιαίτερα στο στελεχικό δυναμικό πρέπει να γίνει συνείδηση ότι: χωρίς γνώση της θεωρίας, την αφομοίωση της μαρξιστικής - λενινιστικής μεθόδου ανάλυσης των εξελίξεων, χωρίς συνεχή μορφωτική - πνευματική καλλιέργεια δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα και στις αποφάσεις που παίρνουμε.

Η ενίσχυση της έφεσης για διάβασμα, για «ψάξιμο» γύρω από τη θεωρία και την ιστορία που υπάρχει στις γραμμές μας, πρέπει να συνοδευτεί με μια σειρά μέτρα φτάνοντας σε όλο μας το δυναμικό.

Μορφές που έχουν δοκιμαστεί, όπως οι σχολές, οι διαλέξεις, η οργάνωση βιβλιοθηκών, η αξιοποίηση της ΚΟΜΕΠ και του «Ριζοσπάστη», χρειάζεται να γενικευτούν σε όλες τις οργανώσεις. Να δοκιμαστούν νέες, όπως το συλλογικό διάβασμα, η οργανωμένη αυτομόρφωση, η διάδοση της προλεταριακής και προοδευτικής λογοτεχνίας. Η οργάνωση σεμιναρίων και συζητήσεων γύρω από την ιστορία του εργατικού κινήματος αλλά και με ειδικότερα θέματα όπως η μετακατοχική περίοδος, η περίοδος του Μεταξά, η αντίληψη των κομμουνιστών για το 1821, για τη χούντα και το Κυπριακό μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση και ερεθίσματα για τη μελέτη της ιστορίας του τόπου και του κινήματος.

Η οργανωμένη αξιοποίηση του ΚΜΕ, των εκδόσεων, των εκδηλώσεών του, των ομάδων δουλιάς του, πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής ιδιαίτερα των οργανώσεων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

  • Τα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ στελεχώνονται από ένα αξιόλογο δυναμικό συντρόφων, που τα κάνει αξιόμαχα στην υλοποίηση των αποφάσεων τις οποίες θα πάρει το Συνέδριό μας. Αποκτιέται η σταθερή λειτουργία τους, ενισχύεται η συλλογικότητα, η αίσθηση της ευθύνης για το χώρο δράσης τους, δυναμώνει η ατομική ευθύνη στην προσωπική χρέωση.

Η αισθητή άνοδος της ποιότητας της καθοδηγητικής δουλιάς κάθε οργάνου περνά από τις πλευρές που αναφέραμε σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση «συνηθειών», που μετατρέπουν την καθοδήγηση σε ειδοποίηση, στεγνή ενημέρωση, καθηκοντολογία. Είναι συχνά φαινόμενα που συναντάμε στη δράση των στελεχών μας. Φαινόμενα που γίνονται επικίνδυνη συνήθεια στην καθοδηγητική δουλιά. Πρέπει να κατανοηθεί ότι χρειάζεται καθημερινή βοήθεια και στήριξη των στελεχών γιατί δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι ο σύντροφος που αναδείχνεται σε ένα όργανο γνωρίζει τους τρόπους, το περιεχόμενο, τις μορφές και τη μέθοδο της καθοδηγητικής δουλιάς. Μέσα από τη λειτουργία, την παρακολούθηση, τις συνεργασίες, κάθε όργανο, από το γραφείο της ΟΒ, τον Γραμματέα της ΟΒ, το Τομεακό-Νομαρχιακό ή Γραφείο Περιοχής και τα αντίστοιχα συμβούλια, πρέπει να αποχτά και να δυναμώνει μια σειρά από χαρακτηριστικά που θα δίνουν ώθηση στον καθοδηγητικό του ρόλο και στη δουλιά των μελών του.

- Να κατανοείται η συνθετότητα της δράσης μας. Η υλοποίηση μαζικών-πολιτικών- οργανωτικών καθηκόντων δεμένων μεταξύ τους απέναντι σε πρακτικές και λογικές αποσπασματικότητας, που βάζουν σε «κουτάκια» τη δράση της ΚΝΕ.

Η σταθερή μας δουλιά στο κίνημα και στους φορείς της νεολαίας συνδυάζεται με πλατιά πολιτική δράση, με ενίσχυση των πολιτικών- ιδεολογικών δεσμών με τους νέους, μετριέται με τη συνεχή ισχυροποίηση-μαζικοποίηση της ΚΝΕ.

- Να γνωρίζουν καλά το χώρο ευθύνης τους, δηλαδή: Τα προβλήματα, τους φορείς, τη δράση άλλων δυνάμεων, τις απόψεις-διαθέσεις, αυτό που «λέγεται» από τους νέους.

Σ' αυτό το έδαφος να σχεδιάζουν, να παίρνουν μέτρα, να ελέγχουν τη δράση, αναπτύσσοντας πρωτοβουλία χωρίς να περιμένουν μόνο τις γενικές κατευθύνσεις.

- Στο κέντρο της δουλιάς τους να έχουν σταθερά την ΟΒ. Την επαφή και ανάπτυξη δράσης με όλους τους συντρόφους που αποτελούν την κάθε ΟΒ. Δίνοντας περιεχόμενο και χρεώσεις σε όλους, αντιμετωπίζοντας λογικές κατηγοριοποίησης των συντρόφων σε «αδρανείς-ξεκομμένους-χαμένους». Δοκιμάζοντας μορφές και τρόπους άμεσης ενημέρωσης-ενεργοποίησης των συντρόφων.

- Να δυναμώνει η επαγρύπνηση των οργάνων απέναντι σε προσπάθειες και μεθοδεύσεις των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους και άλλων ομάδων και συμμοριών, που στόχο έχουν το χτύπημα και την υπονόμευση των γραμμών μας, καθώς και τη δυσφήμιση της ΚΝΕ στη νεολαία. Μετράμε εκατοντάδες συλλήψεις- προσαγωγές-διώξεις μελών μας για την πολιτική και μαζική δράση που αναπτύσσουν. Η επίθεση στην Οργάνωση θα ενταθεί με πολλούς τρόπους το επόμενο διάστημα γι' αυτό απαιτείται ανεβασμένο πνεύμα αυτοθυσίας- επαγρύπνησης-περιφρούρησης-ετοιμότητας, απαιτείται ανεβασμένο πνεύμα τήρησης των αρχών και κανόνων λειτουργίας, ώστε να δίνεται πιο αποφασιστικά η δική μας απάντηση ιδιαίτερα σε συνθήκες που στήνονται νέοι μηχανισμοί καταστολής («τρομονόμος», νομοσχέδιο για απαγόρευση διαδηλώσεων κτλ.).

Β. Η λειτουργία των Οργανώσεων Βάσης είναι βασικός δρόμος για να διαμορφώνονται και να διαπαιδαγωγούνται οι σύντροφοί μας σε νέους επαναστάτες, νέους κομμουνιστές, για να αφομοιώνεται κάθε μέλος μας στην οργανωμένη πάλη καλλιεργώντας την προσωπικότητά του μέσα στη μεγάλη συλλογικότητα που είναι η Οργάνωση και το Κόμμα μας.

Βήματα σημαντικά έγιναν, αυτά όμως βρίσκονται πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλο το δυναμικό της ΚΝΕ ότι δε μας ικανοποιεί ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα η ΟΒ. Μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση καλλιεργώντας την ανησυχία, δουλεύοντας με επιμονή πάνω στις αποφάσεις που έχουμε. Να κατακτάμε μια πρακτική που θα έχει σταθερά «τα μάτια της» στην ΟΒ και στη λειτουργία της, αποκτώντας και διευρύνοντας συνεχώς μια σειρά από γνωρίσματα που αναφέρονται στο ίδιο το καταστατικό της Οργάνωσης.

  • Πρέπει να καταργήσουμε την τυποποιημένη, και όχι πάντα σταθερή, τακτική λειτουργίας της ΟΒ, με το στοιχείο της ευκαιριακής, καμπανιακής παρέμβασης στο χώρο της, με τη στεγνή-καθηκοντολογική εσωοργανωτική ζωή και τη χαλαρότητα στη δουλιά με τον κύκλο επιρροής.

Η δουλιά μας αποφασιστικά να στραφεί στο περιεχόμενο δράσης της ΟΒ και η σταθερή ολόπλευρη καθοδηγητική βοήθεια να παίρνει υπόψη τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που συναντά η κάθε ΟΒ, ανάλογα με το χώρο που δρα, την εμπειρία των μελών της, το επίπεδο της συγκρότησής της.

Για παράδειγμα, η λειτουργία μιας μαθητικής ΟΒ πρέπει να καταπιάνεται με όλες τις πλευρές του περιεχομένου της: Πώς θα συμβάλλει στην ανάπτυξη συλλογικών δραστηριοτήτων μέσα στο σχολείο, πώς θα παρεμβαίνει στο περιεχόμενο της μόρφωσης, στην ανάδειξη της αξίας της γνώσης.

Η λειτουργία της ΟΒ δεν ταυτίζεται με τη συνέλευσή της, η οποία αποτελεί μόνο την κορύφωση της λειτουργίας της. Η στροφή στη λειτουργία της ΟΒ θέλουμε να συμβάλλει ώστε τα μέλη να συζητούν και να διαμορφώνουν συλλογικά το πρόγραμμα δράσης και να ελέγχουν τη δουλιά τους.

Το καινούριο που πρέπει να αποτυπώνεται πιο ζωντανά στη ζωή της ΟΒ είναι η ζωντανή συζήτηση από την επαφή μας με τη νεολαία, ο πλούσιος προβληματισμός του κάθε μέλους μας, που συχνά δεν έρχεται για το τι λέει η νεολαία, τι σκέφτεται, τις της λέμε εμείς, πώς απαντάμε στα ερωτήματά της, πώς μας αντιμετωπίζει.

Η ανάγκη πλούσιας εσωοργανωτικής δραστηριότητας, με στόχο να κερδίζονται καθημερινά στην υπόθεση της ΚΝΕ όλα μας τα μέλη, πρέπει να μετρηθεί από τα όργανα ώστε να υπάρχει σε κάθε ΟΒ ένα πρόγραμμα δουλιάς που να καλύπτει: Ιδεολογική, πολιτική στήριξη των μελών, εξοπλισμό των συντρόφων για κάθε στόχο που βάζουμε, συντροφικό δέσιμο στον κοινό αγώνα, πολιτικές- πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες, συνδυασμό πολιτικής-μαζικής δουλιάς στη νεολαία, σταθερή επικοινωνία με τους νέους, σχέδιο δράσης σε κάθε χώρο, αλλαγή συσχετισμών στο κίνημα, ανάπτυξη με νέους συντρόφους.

Οι δυνατότητες για να βελτιωθεί και να αλλάξει η κατάσταση υπάρχουν. Η εμπειρία του Φεστιβάλ και των εκλογικών μαχών αποδεικνύουν πόσο μεγάλα περιθώρια ανοίγονται όταν οι ΟΒ και τα μέλη της ΚΝΕ κάνουν δική τους υπόθεση μια πρωτοβουλία της Οργάνωσης. Η ΟΒ δεν μπορεί να «προσκαλείται» σε δράση μόνο στα πλαίσια της συμμετοχής σε κεντρικές πρωτοβουλίες, καμπάνιες και μάχες.

  • Είναι σημαντική ευθύνη και καθήκον των Οργανώσεων της ΚΝΕ η σταθερή επιδίωξη της στήριξης και της βοήθειας των αντίστοιχων Κομματικών Οργανώσεων. Η αποφασιστική στήριξη στις ΚΟ είναι προϋπόθεση για να πραγματοποιήσουμε ριζικές αλλαγές στη λειτουργία, παρέμβαση και δράση των Οργανώσεων της ΚΝΕ. Η 33χρονη εμπειρία της ΚΝΕ αποδεικνύει πως η κάθε Οργάνωση Βάσης είναι η ΚΝΕ στο χώρο της και μ' αυτή την έννοια καμιά ΟΒ δεν μπορεί να λειτουργεί και να βελτιώνεται μακριά και έξω από τη δράση με τη νεολαία και χωρίς να είναι μόνιμα προσηλωμένη στην ανάπτυξη και στον προσανατολισμό του νεολαιίστικου κινήματος στο χώρο της. Γι' αυτό η κάθε ΟΒ με τη δημιουργική συμβολή του κάθε μέλους της μπορεί να ανακαλύπτει τις ιδιαίτερες συνθήκες του χώρου που πρέπει να πάρει υπόψη, να βαθαίνει σ' αυτές, να χρεώνεται με τα ιδιαίτερα καθήκοντα που θα κάνουν αποτελεσματική την παρέμβασή της.

Ιδιαίτερα στις σύγχρονες δύσκολες συνθήκες, όπου νέα στοιχεία όπως, για παράδειγμα, αυτό της εκμηδένισης του ελεύθερου χρόνου από τις πολύ μικρές ηλικίες μέχρι τις μεγαλύτερες, μας αναγκάζουν να βρούμε νέες μορφές και τρόπους που θα βοηθήσουν στο να γίνει πιο αποδοτική η ίδια η καθοδηγητική μας δουλιά (π.χ. στις μαθητικές ΟΒ αλλά και σ' αυτές των νέων εργαζομένων), αλλά και η παρέμβασή μας στο κίνημα.

Με ιδιαίτερη προσοχή, πρόγραμμα και έλεγχο πρέπει να αντιμετωπίζεται ο ιδεολογικός- πολιτικός εξοπλισμός της ΟΒ, αξιοποιώντας διάφορες μορφές ή να εφεύρουμε και να δοκιμάσουμε καινούριες, ενισχύοντας, π.χ., το πρόγραμμα μαθημάτων με διάφορες δραστηριότητες, όπως η μελέτη και παρουσίαση ενός βιβλίου, η συζήτηση μιας ταινίας ή μιας ιστορικής επετείου, η επίσκεψη σε έναν τόπο ιστορικής μνήμης.

Οργανώσεις Βάσης δραστήριες, δημιουργικές και μαχητικές. Ο στόχος αυτός δεν αποτελεί ευχή για την Οργάνωσή μας, είναι άμεσο καθήκον που ταυτίζεται με το στόχο για ΚΝΕ ικανή-γερή-μαζική.

Γ. Διεύρυνση του πολιτικού ανοίγματος της ΚΝΕ διαμορφώνοντας σταθερούς πολιτικούς δεσμούς με πλατιά τμήματα νεολαίας, ενισχύοντας την πολιτική, ιδεολογική δουλιά και παρουσία. Η κατακτημένη σταθερή πολιτική παρουσία της ΚΝΕ χρειάζεται να παίρνει καινούρια ποιοτικά χαρακτηριστικά, ξεπερνώντας την απλή εμφάνιση με την προκήρυξη στους χώρους και στα στέκια της νεολαίας, μεταδίδοντας ολοκληρωμένα τις θέσεις μας και την πολιτική του Κόμματος, επικοινωνώντας ολόπλευρα με τον νεανικό προβληματισμό, φέρνοντας την εμπειρία από τη ζωντανή συζήτηση με τους νέους.

Μπορούμε, είναι στις δυνατότητές μας η Οργάνωση να αποκτά σταθερούς πολιτικοϊδεολογικούς δεσμούς με ευρύτερα τμήματα νέων, ανεβάζοντας την προσωποποιημένη δουλιά κάθε Οργάνωσης.

  • Μέσα από την πλατιά σταθερή εξόρμηση σε μεγάλα τμήματα και όλους τους χώρους της νεολαίας, βελτιώθηκε η δυνατότητά μας να μεταφέρουμε πιο ολοκληρωμένα τις θέσεις μας, την πολιτική του Κόμματος, να πείθουμε γι' αυτή. Μπορούμε ακόμα καλύτερα να ανιχνεύουμε ρεύματα- αντιλήψεις-επιχειρήματα, μέσω των οποίων επιδρά η κυρίαρχη ιδεολογία μέσα στους νέους. Μπορούμε ακόμα πιο εύστοχα και μαχητικά να ξεδιπλώνουμε τη δική μας ιδεολογική αντεπίθεση, κάνοντας καθαρό ότι η αγανάκτηση και η οργή δεν αρκούν: Χρειάζεται μέσα από την αντίσταση και τη σύγκρουση με την πολιτική που αφαιρεί δικαιώματα και προοπτικές, να κυριαρχεί η πολιτική επιλογή της ρήξης.

Ακόμα καλύτερα, με κέντρο της προσοχής μας την εκλαϊκευμένη προβολή του Μετώπου, η προπαγάνδα μας μπορεί όχι μόνο να στέκεται στον εντοπισμό των προβλημάτων, αλλά και να ανοίγει τη συζήτηση για τις αιτίες και τους ενόχους και κυρίως να προβάλλει την προοπτική, την πρόταση της διεξόδου του ΚΚΕ, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι, το δρόμο της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

  • Μαζί με τη διεύρυνση της πολιτικής δράσης πιάνοντας νέους χώρους και μάζες νεολαίας από κοινού με την ένταση της πολιτικής δουλιάς, μετατρέποντας την επαφή σε επιρροή, χρειάζεται να δυναμώσει και η παρέμβαση σε όλα τα μέτωπα πάλης.

Ενώ έχουμε καταφέρει σε μεγάλα τμήματα νέων η ΚΝΕ να ταυτίζεται με τη λογική του αγώνα για μορφωτικά-εργασιακά δικαιώματα και με την αντιιμπεριαλιστική πάλη, δεν είναι διακριτή-πλατιά η δράση μας ενάντια στα ναρκωτικά, για τον αθλητισμό, στον αγώνα για το περιβάλλον, στην υπεράσπιση άλλων δημοκρατικών και κοινωνικών προβλημάτων. Χρειάζεται να ισχυροποιηθεί η δράση μας αξιοποιώντας δυνάμεις και δυνατότητες που διαθέτουμε ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού, του ελεύθερου χρόνου, στην ψυχαγωγία της νεολαίας, τομείς που επιδρούν σημαντικά στη διαμόρφωση της συνείδησής της.

Η δράση μας σ' αυτά τα μέτωπα κυρίως εξελίσσεται μέσω του Φεστιβάλ, δείχνοντας τις δυνατότητες μαζί με την καθυστέρηση που εκτιμάμε. Στην προσοχή μας πρέπει να βρεθούν και οι μορφές που χρησιμοποιούμε στην πολιτική-ιδεολογική επικοινωνία της ΚΝΕ με τη νέα γενιά. Συνεχίζοντας και δυναμώνοντας την έκταση και τη συχνότητα δοκιμασμένων μορφών, όπως η εξόρμηση με υλικό, η σύσκεψη, η συγκέντρωση, οι χοροί, οι πορείες, γενικεύοντας την εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» σε όλους τους χώρους κλπ. Πρέπει να δούμε και άλλες που έχουμε στον ένα ή τον άλλο βαθμό δοκιμάσει, όπως το διαδίκτυο, οι συμβολικές κινήσεις ενημέρωσης-διεκδίκησης, τα σεμινάρια, οι εκδρομές, τουριστικά προγράμματα, κατασκηνώσεις κλπ.

Δείγματα της δυναμικής και της ανάγκης για πολυμέτωπη πολιτική δράση με πολυμορφία είναι οι ετήσιες πανελλαδικές κινητοποιήσεις-συναντήσεις της ΚΝΕ που έχουμε καθιερώσει την τελευταία δεκαετία και ο θεσμός του Φεστιβάλ εδώ και 27 χρόνια.

  • Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», τρανταχτό παράδειγμα της έκτασης του πολιτικού ανοίγματος της Οργάνωσης, αποτελεί πλέον πέρα από καταξιωμένο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στο χώρο της νεολαίας, και την κορύφωση μιας πλατιάς πολιτικής-πολιτιστικής δραστηριότητας σε όλη την Ελλάδα, σε ολοένα περισσότερους χώρους νεολαίας, μιας μεγάλης έκτασης πολύμορφη εξόρμηση, πλατιάς επικοινωνίας και προπαγάνδας των θέσεών μας. Αποδείχτηκε ως μοναδικό και αναντικατάστατο όπλο και μέσο της Οργάνωσης. Συνέβαλε καίρια στην ανάπτυξη της Οργάνωσης και μπορεί να συμβάλλει πολύ περισσότερο.

Η ζωή απέδειξε ότι η φεστιβαλική δραστηριότητα αποτέλεσε χειροπιαστό δείγμα της δυναμικής και της ομορφιάς της οργανωμένης πάλης, του αγώνα για όσα ανήκουν στη νεολαία, της ένταξης στην ΚΝΕ, της πορείας με το ΚΚΕ. Το Φεστιβάλ, που η μεγάλη απήχησή του στη νεολαία ενοχλεί τα επιτελεία της αστικής τάξης, έγινε, χωρίς αποτέλεσμα, στόχος επίθεσης προκειμένου να μειωθεί η επιτυχία του.

Συνεχώς πρέπει να καταπιανόμαστε με την προσπάθεια διεύρυνσης της επιτυχίας του θεσμού του Φεστιβάλ. Με την ανίχνευση και προβολή θεμάτων-ενδιαφερόντων και μορφών, που θα ανανεώνουν την παρουσία του ενισχύοντας την πολιτική και πολιτιστική του διάσταση. Με την άνοδο της ποιότητας, της αισθητικής, της πολυμορφίας των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του, στην προφεστιβαλική περίοδο και στις κεντρικές εκδηλώσεις του.

Δ. Η συνέχιση της ορμητικής πορείας ανάπτυξης-συγκρότησης-οικοδόμησης νέων Οργανώσεων δεν μπορεί παρά να είναι το επιστέγασμα της εφαρμογής στη ζωή των αποφάσεων του 8ου Συνεδρίου. Θα αποτυπώσει σε μεγαλύτερο βαθμό από την προηγούμενη τετραετία τον σωστό προσανατολισμό των οργάνων, την ποιότητα και τη σταθερότητα των δεσμών που έχουμε με τη νέα γενιά, πιάνοντας το σφυγμό, τις ανησυχίες της, αποκομίζοντας περισσότερες εμπειρίες, καταλήγοντας σε αρτιότερες επεξεργασίες των θέσεών μας.

Η ανάπτυξη της ΚΝΕ εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τις δυνατότητες. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν απ' τη μια σκαμπανεβάσματα κατά περιόδους κι απ' την άλλη δεν ήταν ομοιόμορφοι σε όλες μας τις Οργανώσεις. Πολλές φορές δεν καταφέρναμε να δέσουμε την υπόθεση της στρατολογίας με την κάθε μάχη που δίναμε. Σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούμε να εντάσσουμε στις γραμμές μας τους νέους που δηλώνουν έτοιμοι ή εκφράζουν από μόνοι τους τη θέληση να γίνουν μέλη της ΚΝΕ.

Η ορμητική ανάπτυξη των γραμμών της ΚΝΕ είναι αλληλένδετη με την ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μαθητικό κίνημα που τα χρόνια που μεσολάβησαν έγινε ο βασικός τροφοδότης των γραμμών της ΚΝΕ με νέους επαναστάτες, με νέους κομμουνιστές. Οπως, αντίστοιχα, και η ανάπτυξη των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ συνέβαλε αποφασιστικά στην άνοδο και στον προσανατολισμό του μαθητικού κινήματος.

Το σύνθημα-στόχος «Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» παραμένει αναγκαίος-ρεαλιστικός- επιτακτικός. Η ακόμα πιο ορμητική ανάπτυξη των γραμμών μας απαιτεί ανεβασμένη συλλογική και ατομική ευθύνη στα όργανα. Καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται και στην ιεράρχηση που κάνει το κάθε όργανο στους στόχους του. Με θάρρος και εμπιστοσύνη οφείλουμε να απευθυνόμαστε και να εντάσσουμε στις γραμμές μας τους χιλιάδες νέους και νέες που βρίσκονται δίπλα μας, συμφωνούν και μάχονται μαζί μας. Η στρατολογία δεν είναι υπόθεση λίγων συντρόφων - «αυτών που ξέρουν», των ειδικών - είναι υπόθεση κάθε μέλους της ΚΝΕ και πρώτα και κύρια των στελεχών. Αλλωστε, η ανάπτυξη κάθε Οργάνωσης αποτελεί κριτήριο για τη δράση και την προσφορά των στελεχών.

Η παραπέρα μαζικοποίηση της Οργάνωσής μας είναι καθήκον άμεσο. Ολη η δράση μας πρέπει να αρχίζει και να καταλήγει στην ισχυροποίηση της Οργάνωσης. Καθημερινά, με σχέδιο, με επιμονή, με έλεγχο, να προσανατολίσουμε ακόμα πιο έντονα τη δουλιά μας στην επίτευξη αυτού του στόχου, που θα βελτιώσει και τη διάταξη των δυνάμεών μας σε χώρους που ακόμα είμαστε αδύναμοι.

Η ένταξη στις γραμμές μας χιλιάδων νέων συντρόφων είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από συγκεκριμένα, πρακτικά, ιδεολογικά και πολιτικά μέτρα για την αφομοίωσή τους. Η ολοκληρωτική ένταξη ενός νέου στην ΚΝΕ είναι πολύμορφη και μακροχρόνια διαδικασία. Τα όργανα, τα στελέχη να μην ξεχνούν τη διαδικασία της δικής τους ένταξης, τις δυσκολίες που συνάντησαν στην οργανωμένη ζωή, να μην τα θεωρούν όλα δεδομένα. Η σημερινή πραγματικότητα κάνει ακόμη πιο περίπλοκη αυτή τη διαδρομή.

  • Στα άμεσα καθήκοντα για οικοδόμηση ΟΒ ξεχωρίζουμε και ιεραρχούμε:

- Τους μαζικούς νεολαιίστικους εργασιακούς χώρους και κλάδους, τα παραρτήματα ΟΑΕΔ, τα ΙΕΚ

- Την ολοκλήρωση της συγκρότησης ΟΒ σε κάθε Λύκειο, ΤΕΕ, στα έτη και στα επιμέρους τμήματα των σχολών.

Ολες οι Οργανώσεις πρέπει να καταλήξουν - με τη βοήθεια και της Κομματικής Οργάνωσης - στη συγκεκριμένη-προσωποποιημένη δική τους στόχευση, με πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα, προσωποποιημένη χρέωση και μέτρα που να βοηθούν στην υλοποίηση.

Η κατάκτηση ομοιόμορφα υψηλών ρυθμών στη στρατολογία πρέπει να γίνει άμεσα: Ξεκινώντας από τους χιλιάδες νέους και νέες που ήδη είναι στο πλάι μας. Μπορούμε στο δρόμο προς το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ να βρεθούμε με χιλιάδες νέους συντρόφους και συντρόφισσες, με εκατοντάδες νέες ΟΒ.

2. Για τη δουλιά του Κεντρικού Συμβουλίου και του Γραφείου του.

Το ΚΣ δούλεψε με τις αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου, αξιοποίησε και στηρίχτηκε στην καθοδηγητική βοήθεια της ΚΕ και των Κομματικών Οργανώσεων. Επεξεργάστηκε και προώθησε, εκτιμώντας την πολύτιμη εμπειρία δράσης της Οργάνωσης, τις αποφάσεις του Συνεδρίου, καθοδηγώντας τις Οργανώσεις της ΚΝΕ μέσα από τις τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του, μέσα από την προσωπική χρέωση και δουλιά των μελών του.

Το Κεντρικό Συμβούλιο έχει το δικό του μερίδιο στις μάχες που κέρδισε η Οργάνωση, στις επιτυχίες της στο κίνημα, στην ορμητική ανάπτυξή της, στη διαμόρφωση ενός έμπειρου στελεχικού δυναμικού στα παρακάτω καθοδηγητικά όργανα. Με αποφασιστικότητα έλυσε προβλήματα σταθερής καθοδήγησης Οργανώσεων Περιοχής, βρέθηκε κοντά στις Οργανώσεις.

Στο διάστημα από το 7ο μέχρι και το 8ο Συνέδριο πέρασαν για αξιοποίηση στη δουλιά του Κόμματος πάνω από το 1/3 των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου.

Η βασική ευθύνη που εντοπίζουμε στη δουλιά του ΚΣ και ιδιαίτερα του Γραφείου του είναι η αδύναμη στήριξη προς τις Οργανώσεις των σωστών κατευθύνσεων που έδινε.

Η πρακτική στήριξη επεξεργασιών φτάνοντας στην ΟΒ, εμπλουτίζοντας τον ιδεολογικό- πολιτικό εξοπλισμό όλων των μελών. Η ποιότητα στην καθοδηγητική δουλιά, η αδύναμη λειτουργία των ΟΒ, οι καθυστερήσεις στο άνοιγμα πολυμέτωπα της δράσης μας, είναι πλευρές που άπτονται της ευθύνης συλλογικά του ΚΣ και Γραφείου και προσωπικά των μελών του.

Ευθύνη έχει το Γραφείο του ΚΣ για την αδύνατη στήριξη των Επιτροπών του Κεντρικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να είναι μικρή η συμβολή τους στην ενίσχυση της καθοδηγητικής δουλιάς του οργάνου, στη μελέτη και επεξεργασία πλευρών της ζωής της νεολαίας και της επίθεσης που δέχεται από την κυρίαρχη πολιτική. Της στήριξης με πρακτικό τρόπο της πολύμορφης δράσης μας και ουσιαστικής λειτουργίας της ΟΒ. Το επόμενο ΚΣ αποφασιστικά πρέπει να στελεχώσει τις επιτροπές του, εξασφαλίζοντας τα μέσα και τους όρους της ουσιαστικής λειτουργίας τους.

Στις ευθύνες του ΚΣ είναι η μη ενασχόληση συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα με τη βελτίωση του περιεχομένου και της εμφάνισης του «Οδηγητή», οργάνου του ΚΣ.

Ενώ ταυτόχρονα πήρε μέτρα και έλυσε το πρόβλημα της διακίνησης και της κυκλοφορίας σε όλες τις Οργανώσεις, δεν αντιμετώπισε με την ίδια αποφασιστικότητα και δεν πήρε μέτρα για τη βελτίωση κύρια του περιεχομένου αλλά και της μορφής της εφημερίδας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Οργάνωσης και να γίνεται καθημερινό όπλο και εφόδιο στην παρέμβασή της στη νεολαία.

3. «Οδηγητής».

Ο «Οδηγητής», πολιτικός και ιδεολογικός καθοδηγητής, μέσο προβολής των θέσεων και της δράσης της Οργάνωσης, το προηγούμενο διάστημα έκανε σημαντικά βήματα που αφορούν κύρια στη σταθερή έκδοσή του και λιγότερο στη βελτίωση του περιεχομένου του. Εγινε μετρήσιμη και ελεγχόμενη η κυκλοφορία του, με την έκδοσή του μαζί με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Αυτή η μορφή διακίνησης έδωσε τη δυνατότητα να βελτιωθεί αισθητά η σχέση της Οργάνωσης με τον «Οδηγητή» και τον «Ριζοσπάστη», να μετρηθεί και να ανέβει η κυκλοφορία του «Ο», με την άμεση αποστολή του σε όλες τις Οργανώσεις, σε όλη την Ελλάδα.

Ομως, για να γίνει η εφημερίδα μας ο συλλογικός διαφωτιστής και όπλο ισχυρό στην επαφή μας με τη νεολαία, χρειάζεται να επιμείνουμε στη βελτίωση του περιεχομένου και της εμφάνισής του. Είναι πλέον αναγκαιότητα να στηριχτεί ο «Οδηγητής» ολόπλευρα από το Κεντρικό Συμβούλιο και τις επιτροπές του, να ενισχυθεί η συντακτική του επιτροπή και η υλικοτεχνική του υποδομή.

Βασικό μας μέλημα να απαντάει στις αναζητήσεις και στους προβληματισμούς των νέων, να εξοπλίζει και να καθοδηγεί ολοκληρωμένα την Οργάνωση, να αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο και να προβάλλει την πλούσια δράση των Οργανώσεων, να μεταδίδει την πολιτική και τις θέσεις της Οργάνωσης πλατιά στη νεολαία.

4. Οικονομικά.

Η Οργάνωση έχει κατακτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια να υπερκαλύπτει τα πλάνα της κάθε φορά Οικονομικής Εξόρμησης, δεν έχει όμως μονιμοποιήσει μια σταθερή οικονομική δουλιά. Βασικό πρόβλημα που χρειάζεται αποφασιστικά να ξεπεράσουμε δημιουργώντας μια διαφορετική κατάσταση στις γραμμές μας είναι το μάζεμα των συνδρομών από όλα μας τα μέλη με σχεδιασμό και έλεγχο καθώς και η σταθερή, πέρα από σταθμούς, οικονομική δουλιά με τον κύκλο επιρροής μας. Η ΚΝΕ μπορεί, απευθυνόμενη πλατιά στη νεολαία και το λαό, να ενισχύεται οικονομικά από πολλούς, παίρνοντας τη μικρή αλλά ουσιαστική για τη δράση μας συνεισφορά τους.

Από την οικονομική κατάσταση της Οργάνωσης εξαρτάται και η δυνατότητά της να λειτουργεί χωρίς ελλείψεις, να εκδίδει προπαγανδιστικά υλικά απαραίτητα για το πολιτικό της άνοιγμα, να βελτιώνει αισθητά την προπαγάνδα, τα μέσα και τις μορφές της.

Ταυτόχρονα, με την άνοδο της οικονομικής δουλιάς χρειάζεται να δυναμώσει ο έλεγχος στη διαχείριση, το νοικοκύρεμα σε όλες τις Οργανώσεις, η ουσιαστική αντί της τυπικής διεκπεραίωσης που κάνουν οι Επιτροπές Οικονομικού Ελέγχου.

5. Ενταση της διεθνιστικής δραστηριότητας.

Ο διεθνισμός είναι φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας και της δράσης της ΚΝΕ. Τα χρόνια αυτά η ΚΝΕ είχε σημαντική συμβολή στην ανασυγκρότηση της ΠΟΔΝ, εκλέχτηκε στην προεδρία της, δούλεψε για την αναζωογόνηση των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών με τη διοργάνωσή τους στην Κούβα το 1997 και την Αλγερία αυτή τη χρονιά. Η ΚΝΕ συνέβαλε σημαντικά στη συνέχεια του θεσμού και στην προετοιμασία του 15ου ΠΦΝΦ. Επιδίωξε το βάθεμα του πολιτικού στίγματος και του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του, τη σύνδεσή του με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του κινήματος της νεολαίας.

Σήμερα, αυξάνουν οι ευθύνες μας στην ανάπτυξη, στη δράση και στη λειτουργία της ΠΟΔΝ, στην ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της.

Η ΚΝΕ ανέπτυξε πλούσια δράση κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, διοργάνωσε διεθνές σεμινάριο για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ και την πάλη της νεολαίας για την ειρήνη. Είχε σημαντική συμβολή στο συντονισμό των ΚΝ στις διαδηλώσεις της Πράγας ενάντια στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ελπιδοφόρο σημάδι είναι ο πολλαπλασιασμός πολυμερών πρωτοβουλιών με χαρακτήρα κοινής ή συγκλίνουσας δράσης. Η ΚΝΕ συμμετείχε μαζί με την ΕΔΟΝ, τη νεολαία του ODP (Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης), την Τουρκοκυπριακή UTK (Επιτροπή Τουρκοκυπρίων Φοιτητών στην Τουρκία) στην κοινή πρωτοβουλία νεολαιών από Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Ανέλαβε με την ΕΔΟΝ, την JCP (ΚΝ Πορτογαλίας), την SDAJ (νεολαία του Γερμανικού ΚΚ) κοινή καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα. Συνυπέγραψε την κοινή έκκληση των επτά οργανώσεων από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου της Λισαβόνας, την ανακοίνωση των 19 οργανώσεων για τις επιπτώσεις από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουράνιου. Ιδιαίτερα ξεχωρίζει η πρωτοβουλία που πήρε και κατέληξε στην κοινή έκκληση για δράση των 12 οργανώσεων από χώρες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου, με νέα ποιοτικά στοιχεία όπως οι συγκλίνουσες κινητοποιήσεις στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Αναβάθμισε τη δράση αλληλεγγύης, την επαφή με τις οργανώσεις μεταναστών και ξένων φοιτητών στη χώρα μας, αν και ακόμα απέχουμε πολύ από μια ουσιαστική-συστηματική ενασχόληση. Συμμετείχε σε αποστολές αλληλεγγύης σε διάφορες χώρες, επιδιώκοντας να δυναμώνει στη νεολαία της χώρας μας η αξία της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Παραμένουν σημαντικά προβλήματα στο συντονισμό και στην κοινή δράση κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας, ιδιαίτερα στην ΕΕ και στα Βαλκάνια. Η ΚΝΕ θα επιδιώξει την ενίσχυση της συζήτησης και ανταλλαγής εμπειρίας μεταξύ των Κομμουνιστικών Νεολαιών γύρω από κρίσιμα προβλήματα των νέων και των κινημάτων τους. Θα δυναμώσει τις προσπάθειές της ώστε η ΠΟΔΝ πιο αποφασιστικά να στηρίζεται στα κινήματα και στους αγώνες της νεολαίας, να συντονίζει τη δράση τους.

Η οικοδόμηση στενών σχέσεων συνεργασίας με τις ΚΝ αποτελεί προτεραιότητα για την ΚΝΕ, είναι προϋπόθεση για την επίτευξη ευρύτερης συσπείρωσης αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων ιδιαίτερα στην ΕΕ, στη Ν/Α Μεσόγειο, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Ξεχωρίζουμε την κατάσταση σε Βαλκάνια, Αιγαίο και Κύπρο, που συνεχίζουν να είναι στο κέντρο των επεμβάσεων και των σχεδιασμών. Πρέπει να συνδέσουμε ακόμα πιο ουσιαστικά τη διεθνή και διεθνιστική μας δράση με τις πρωτοβουλίες μας και τους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος της χώρας μας. Να συμβάλλουμε ώστε να οικοδομούνται και αγωνιστικές σχέσεις των κινημάτων, των μαζικών φορέων της νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ