Κυριακή 12 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μαθητικοί σκακιστικοί αγώνες

Πρωτοφανές: ζητούν ....εισιτήριο από τους προκριθέντες στα τελικά Αττικής

Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του αττικού σχολικού σκακιού κατάσταση θα βρεθούν γονείς και κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών που προκρίνονται στην τελική φάση των μαθητικών ατομικών και ομαδικών πρωταθλημάτων της Αττικής στις 18 και 19 Μάρτη. Για πρώτη φορά από τη θέσπιση της διοργάνωσης, οι προκριθέντες από δημοτικά και περιφερειακά πρωταθλήματα καλούνται να καταβάλουν το ποσό των 5 ευρώ ανά παίκτη στα ατομικά και των 20 ευρώ ανά ομάδα στα ομαδικά, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στα τελικά.

Η ευθύνη για την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη βαρύνει το ΔΣ της ΕΣΣΝΑ. Σημειώνουμε ότι, για άλλη μια χρονιά, με απόφαση της ΕΣΣΝΑ οι τελικοί μαθητικοί αγώνες διεξάγονται στο The Mall Athens, ενταγμένες σε πρόγραμμα (Chessnale) που διαχειρίζεται και υλοποιεί ιδιωτική εταιρεία.

Στη Γενική Προκήρυξη που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΝΑ αναγράφεται ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διανεμηθεί στα σωματεία που θα διοργανώσουν δημοτικά, διαδημοτικά ή περιφερειακά πρωταθλήματα το 2018. Επίσης, η ΕΣΣΝΑ θα διαθέσει το ποσό των 150 ευρώ ως αποζημίωση στο εντεταλμένο, για τον έλεγχο των προκρίσεων από τα προκριματικά ατομικά πρωταθλήματα στα τελικά ατομικά πρωταθλήματα, πρόσωπο. Με λίγα λόγια, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, περίπου 6.000 ευρώ, αν λάβουμε υπόψη τα περσινά δεδομένα, θα διατεθούν σε πρόσωπο που θα αναλάβει να εκτελέσει τα διοικητικά καθήκοντα της ΕΣΣΝΑ και το υπόλοιπο ποσό θα μοιραστεί σε σωματεία.

Με τη επιβολή του παραβόλου καταστρατηγείται κάθε έννοια δικαιώματος δωρεάν πρόσβασης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ακόμα και στο σχολικό σκάκι.

Η εμπορευματοποίηση όμως των σχολικών δεν είναι πατέντα της ΕΣΣΝΑ. Ακολουθεί πιστά το μοντέλο της ΕΣΟ που θέλει την Πανελλήνια Φάση των Πρωταθλημάτων να διεξάγεται σε ξενοδοχεία με υποχρεωτική διαμονή για τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς, με την ΕΣΟ να εισπράττει μέρος των κερδών. Δεν αρκεί λοιπόν για ένα παιδί η αγωνιστική απόδοση για να πάρει μέρος στα πανελλήνια. Πρέπει η οικογένειά του να μπορεί να σηκώσει το βάρος των δύο διανυκτερεύσεων.

Για όλα αυτά, η στήλη και η εφημερίδα έχουν γράψει αρκετές φορές, επισημαίνοντας τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων που έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει τον σχολικό αθλητισμό και το σκάκι στο πλαίσιό του. Πολιτική που συνεχίζει απαράλλαχτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αξιοποιείται καταλλήλως. Ετσι, η προκήρυξη της ΕΣΟ για τα μαθητικά πρωταθλήματα σκακιού στο πλαίσιο των οποίων συμβαίνουν όλα τα παραπάνω αναφέρει: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέταξε το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού (αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ) στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (επιστολή ΥΠΑΙΘ αριθ. πρωτ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ