Κυριακή 12 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Τίμησαν την Παγκόσμια Μέρα των εργαζόμενων γυναικών

«Η χειραφέτηση των γυναικών δεν μπορεί να κατακτηθεί αν δεν χειραφετηθεί συνολικά η εργατική τάξη», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας

Το χαρακτηριστικό σήμα της Πρωτοβουλίας με τη σημαία και τον εργάτη που σπάει τις αλυσίδες της καταπίεσης απ' το κεφάλαιο
Το χαρακτηριστικό σήμα της Πρωτοβουλίας με τη σημαία και τον εργάτη που σπάει τις αλυσίδες της καταπίεσης απ' το κεφάλαιο
Με δεκάδες εκδηλώσεις, τα 29 κόμματα (ανάμεσά τους και το ΚΚΕ) που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία τίμησαν αγωνιστικά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, τιμώντας τον αγώνα των εργαζόμενων γυναικών ως τμήματος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας με ανακοίνωσή της απηύθυνε «θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις εργάτριες, στις άνεργες, στις συνταξιούχους, στις αυτοαπασχολούμενες στην πόλη και την ύπαιθρο, στις νέες μητέρες, στις κοπέλες που βρίσκονται στα σχολεία, στις σχολές. Ιδιαίτερα χαιρετίζει τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, τις γυναίκες των μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, τις γυναίκες ΑμΕΑ και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία».

Δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα στις γυναίκες των αστών και της εργατικής τάξης

Οπως σημειώνεται, «η εργασιακή εκμετάλλευση, η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απολύσεις γυναικών, η κακοποίηση σε βάρος γυναικών, είναι ξεκάθαρα σημάδια του σάπιου συστήματος, του καπιταλισμού, που βασίζεται στην εκμετάλλευση, σε μια εποχή που τα δικαιώματα, που κατακτήθηκαν στο παρελθόν μέσα από δεκαετίες ταξικών αγώνων, καταργούνται με γοργούς ρυθμούς.

Οι φυλετικές και ταξικές διακρίσεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλες τις πλευρές της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ζωής της γυναίκας, αφού αποτελούν πηγή πρόσθετου κέρδους για το κεφάλαιο. Αξιοποιούνται από τις αστικές κυβερνήσεις παγκόσμια για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, το βιοτικό επίπεδο των γυναικών του προλεταριάτου διαρκώς χειροτερεύει. Οι γυναίκες στο βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου έχουν προτεραιότητα στο να απολυθούν, πληρώνονται λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες, αναγκάζονται να κάνουν βαριές δουλειές χωρίς πληρωμή ή δεν έχουν πρόσβαση στην Παιδεία επειδή δεν έχουν αρκετά λεφτά. `Η επίσης υπόκεινται σε βία στη συμβίωσή τους επειδή δεν έχουν διέξοδο ή δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

Οι γυναίκες αναγκάζονται να παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής και οικογενειακής πρόνοιας, ως υποκατάστατο για το δημόσιο τομέα με υποβαθμισμένες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας της Τοπικής Διοίκησης, διαφόρων ΜΚΟ και "κοινωνικών συνεταιρισμών". Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για να συρρικνωθούν κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, μετακυλίοντας το βάρος στο εργατικό, λαϊκό εισόδημα.

Επιπρόσθετα, βλέπουμε το φαινόμενο γυναίκες να πεθαίνουν από την κούραση για 3 ευρώ την ώρα. `Η σταματούν να ψάχνουν για δουλειά επειδή συνεχώς απορρίπτονται.

Το σημερινό κοινωνικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα. Τα αστικά - σοσιαλδημοκρατικά και φιλελεύθερα - κόμματα και τα συμβιβασμένα συνδικάτα χρησιμοποιούν τις φυλετικές διαφορές για να θολώσουν τη συνειδητοποίηση των ταξικών διαφορών. Δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα ανάμεσα στις γυναίκες των αστών και στις γυναίκες του προλεταριάτου και δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη ανάμεσα στις γυναίκες που ασκούν καταπίεση και αυτές που την υπόκεινται. Η φυλετική καταπίεση είναι συνέπεια της ταξικής καταπίεσης και του αντίστοιχου καταμερισμού εργασίας. Συνεπώς, η χειραφέτηση των γυναικών δεν μπορεί να κατακτηθεί αν δεν χειραφετηθεί συνολικά η εργατική τάξη.

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ικανοποιητικό μισθό και σύνταξη, δικαιώματα στην Υγεία, στη βοήθεια για τη μητρότητα και στην Παιδεία αποτελεί τον πυρήνα των σύγχρονων αναγκών των γυναικών και των αγώνων τους ως μέρους της γενικότερης ταξικής πάλης. Μόνο μια άλλη, ανώτερη κοινωνική οργάνωση, με την ανατροπή του καπιταλισμού και την εδραίωση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, μπορεί να βάλει τέλος στη διπλή καταπίεση, ταξική και φυλετική, σε βάρος των γυναικών».

Η Οχτωβριανή Επανάσταση δείχνει το δρόμο

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Πριν από 100 χρόνια, η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση πέτυχε για πρώτη φορά την πλήρη και πραγματική ισότητα των δικαιωμάτων των γυναικών, κάνοντας αποφασιστικό βήμα για τη γυναικεία χειραφέτηση. Συνεπώς, η 8η Μάρτη δεν πρέπει να είναι μια απλή γιορτή, αλλά μια μέρα πολιτικής κινητοποίησης, αναβαθμίζοντας την πάλη για να κατακτηθούν τα σύγχρονα δικαιώματα και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών και ανδρών, για έναν κόσμο απελευθερωμένο από την εκμετάλλευση. Με αφορμή την 8η Μάρτη απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα για την ενίσχυση του αγώνα για την επίτευξη των κοινών μας στόχων και χαιρετίζουμε τις εργαζόμενες γυναίκες της Ευρώπης και του κόσμου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (2016-03-06 00:00:00.0)
Καταδικάζει τα αλλεπάλληλα κρούσματα βιασμών στην Ινδία (2013-05-18 00:00:00.0)
Καταδικάζει τα αλλεπάλληλα κρούσματα βιασμών στην Ινδία (2013-05-18 00:00:00.0)
Αντιλήψεις χρήσιμες για το σύστημα (2013-04-21 00:00:00.0)
Πρωτοστατεί στην εξαπάτηση των εργαζομένων γυναικών (2013-03-12 00:00:00.0)
Τιμάμε την εργάτρια (2006-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ