Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χειρούργησαν κρατούμενο χωρίς να του αφαιρέσουν τις χειροπέδες!

Σοβαρές καταγγελίες έκαναν με επιστολή τους κρατούμενοι των Φυλακών Πατρών, οι οποίοι αναφέρουν ότι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο χειρούργησαν συγκρατούμενό τους χωρίς να του βγάλουν τις χειροπέδες. Οπως αναφέρουν σε επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο 25χρονος κρατούμενος υπεβλήθη σε επέμβαση την περασμένη Παρασκευή στην κοιλιακή χώρα και παρέμεινε δεμένος με χειροπέδες, στη στάση των χεριών «προσευχή», για μία ώρα, αφού δεν μπορούσε, λόγω του σημείου όπου γινόταν η τομή, να κατεβάσει τα χέρια του σε στάση ανάπαυσης. Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κρατουμένων, οι γιατροί δεν είχαν τοποθετήσει το ειδικό διαχωριστικό.

Σε δηλώσεις του χτες σε ΜΜΕ, ο κρατούμενος, που εκτίει ποινή 15 χρόνων και 9 μηνών στις Φυλακές της Πάτρας, αναφέρει πως πριν από πέντε χρόνια είχε τροχαίο. Τότε είχε κάνει εγχείρηση για ρήξη σπλήνας, αλλά προκλήθηκε κοκκίωμα της τομής από τα εσωτερικά ράμματα και έπρεπε να αφαιρεθούν. Πήγε στο νοσοκομείο, κάθισε στο κρεβάτι, αλλά δεν του έβγαλαν τις χειροπέδες.

Οπως αναφέρει, ο γιατρός τού είπε ότι ήταν επέμβαση ρουτίνας. Εμεινε, όπως κατήγγειλε, 45 λεπτά στο χειρουργείο. Τα χέρια του ήταν σε στάση «προσευχής» στο στήθος. Δεν του έβγαλαν ούτε τα ρούχα, απλά του σήκωσαν την μπλούζα. Ο 25χρονος τόνισε πως, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ήταν παρόντες εκτός από τον γιατρό, ένας νοσηλευτής και μία νοσηλεύτρια που ήρθε προς το τέλος. Οι χειροπέδες τού είχαν «κόψει» τα χέρια, 45 λεπτά που κρέμονταν πάνω του.

Με σχετική χτεσινή ανακοίνωσή του, το Νοσοκομείο στο Ρίο, στην ουσία, επιβεβαιώνει το γεγονός. Αν και αναφέρει: «Τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση περί εγχείρησης ανοικτής κοιλίας, περί εκθέσεως του ασθενούς σε δημόσια θέα και ότι εγχειρίστηκε με τα χέρια ψηλά, είναι αναληθή». Στη συνέχεια λέει: «Αυτό που είναι αληθές, είναι ότι στα χέρια του κρατουμένου, τα οποία ήταν τοποθετημένα στο θώρακα, υπήρχαν χειροπέδες. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως συνειδητή πράξη εκ μέρους του ιατρού εναντίον του κρατουμένου. Απλώς, λανθασμένα, θεώρησε ότι ο ρόλος του περιορίζεται στη μικροεπέμβαση και μόνο».

Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι «ρωτήθηκε ο ασθενής εάν νιώθει αναπαυτικά και η απάντηση ήταν θετική... Η διαδικασία διήρκεσε περίπου 10-15 λεπτά. Εγινε συρραφή του τραύματος και εδόθησαν οδηγίες». Παρόντες ήταν ο νοσηλευτής και στην πόρτα εισόδου στο χώρο των μικροεπεμβάσεων παραβρίσκονταν δύο φύλακες. «Παρά ταύτα, η διοίκηση του Νοσοκομείου καθώς και η ιατρική υπηρεσία ζητούν δημόσια συγγνώμη», αναφέρει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ