Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Ψηφίστηκαν οι αντιδραστικές διατάξεις για την Ψυχική Υγεία

Από την Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε χτες από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις».

Οι ρυθμίσεις του για την Ψυχική Υγεία είναι συνέχεια της αντιδραστικής μεταρρύθμισης σε αυτό τον τομέα, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις και απορρέουν από τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ, που μετατρέπουν αυτόν τον ευαίσθητο τομέα σε μία ακόμα πηγή κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Συνοπτικά, προβλέπεται η σύσταση μιας σειράς Επιτροπών και οργάνων μέσα από τις οποίες τον πρώτο λόγο θα έχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Στις ίδιες αυτές Επιτροπές θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ασθενών, όπως για παράδειγμα Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών «ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», προωθώντας με αυτόν τον τρόπο και την αρχή της «συνυπευθυνότητας», στην υλοποίηση της αντιλαϊκής κρατικής πολιτικής.

Χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο στο οποίο προβλέπεται ότι η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ιδρύει μονάδες Ψυχικής Υγείας ή να συνεχίσει τη λειτουργία τους για ένα χρόνο, με το ενδεχόμενο του κλεισίματός τους να μένει από κει και πέρα ανοιχτό.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Β. Γιόγιακας, είπε ότι «η πρόταση του νομοθέτη είναι σωστή», ωστόσο καταψήφισε το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι το «πρόβλημά» του ήταν ότι «δύσκολα θα δουλέψει το νέο σύστημα» αφού «δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να στελεχώσει» όλες τις Επιτροπές.

Κατά τάχθηκε και το ΠΑΣΟΚ, επειδή σύμφωνα με τον ειδικό του αγορητή Λ. Γρηγοράκο οι περισσότερες διατάξεις, πλην αυτών για την Ψυχική Υγεία, «είναι ρουσφέτια».

Η Ενωση Κεντρώων τάχθηκε υπέρ, ενώ «παρών» ψήφισε το Ποτάμι. Κατά τάχθηκε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, επειδή σύμφωνα με τον ειδικό της αγορητή Γ. Αϊβατίδη πρόκειται για «διοικητική και όχι ψυχική μεταρρύθμιση».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση όχι μόνο αποδέχεται την έως τώρα πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, του κλεισίματος των δημόσιων ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων, και τον κατακερματισμό των δομών Ψυχικής Υγείας, που όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις ακολούθησαν, αλλά προχωρά και ένα βήμα πιο μπροστά. Κατοχυρώνει, δηλαδή, τον διοικητικό, θεσμικό ρόλο των επιχειρηματιών, των ιδιωτών και των ΜΚΟ, που έχουν ενισχύσει τη δράση τους στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και ιδιαίτερα στις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, καθώς και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών από τις μονάδες του δημόσιου τομέα. Υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ, δηλαδή της διαχείρισης των τεράστιων προβλημάτων των ασθενών με κριτήριο ότι αυτά αποτελούν πηγή απώλειας της παραγωγικότητας, χωρίς τα μέτρα να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε και τη «βροχή» τροπολογιών (κατατέθηκαν 14!), που έρχονταν από την κυβέρνηση μέχρι και την τελευταία στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ