Σάββατο 18 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ελληνική παράδοση συναντά τη συμφωνική μουσική

Η ελληνική λαϊκή παράδοση και ιστορία συναντά τη συμφωνική μουσική στη συναυλία που δίνει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 20.00, στο Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Αρτεμις» (Πυθαγόρα 8, Αλιμος).

Η συναυλία, που έχει τίτλο «Οταν ο Παπαϊωάννου εμπνεύστηκε από τον Μυριβήλη...», είναι αφιερωμένη σε συνθέτες και έργα της Ελληνικής Εθνικής Σχολής και εγκαινιάζει τη 13η διοργάνωση των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών», ενός θεσμού που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μαέστρου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της «Φιλαρμόνιας», Βύρωνα Φιδετζή, και παρουσιάζει κάθε χρόνο, την άνοιξη, μια μεγάλη σειρά συναυλιών αποκλειστικά με έργα Ελλήνων συνθετών, πολλά εκ των οποίων σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις.

Η συναυλία της Φιλαρμόνιας θα ξεκινήσει με το έργο «Βασίλης ο Αρβανίτης», του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (1910-1989), που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Στρατή Μυριβήλη. Θα συνεχιστεί με την «Ραψωδία για βιολί και ορχήστρα» του Θεόδωρου Καρυωτάκη (1903-1978) και θα κλείσει με μια σειρά τραγουδιών για χορωδία και ορχήστρα του ιδρυτή της Εθνικής Σχολής, Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), τα περισσότερα των οποίων ανάγονται στην περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Τα ποιητικά κείμενα είναι έντεχνα και παραδοσιακά.

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής. Σολίστ: Χάρης Χατζηγεωργίου (βιολί), Τζούλια Σουγλάκου (υψίφωνος). Συμμετέχουν οι: Μεικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διεύθυνση Σπύρος Κλάψης), Μεικτή Χορωδία Ambitus (διεύθυνση Κατερίνα Βασιλικού).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ