Σάββατο 25 Μάρτη 2017 - Κυριακή 26 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση απέναντι σε φανερούς και κρυφούς κινδύνους

Ο δράστης της επίθεσης στο κέντρο του Λονδίνου μεταφέρεται σε φορείο μετά το θανάσιμο τραυματισμό του από αστυνομικά πυρά
Ο δράστης της επίθεσης στο κέντρο του Λονδίνου μεταφέρεται σε φορείο μετά το θανάσιμο τραυματισμό του από αστυνομικά πυρά
«Αντιτρομοκρατικός» συναγερμός σε υψηλό επίπεδο. Νέες δικαιολογίες πρότερων αποφάσεων σημαντικής αύξησης των δαπανών για προσλήψεις εκατοντάδων νέων πρακτόρων, ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών, των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού με κόστος 2,5 δισεκατομμύρια στερλίνες μέσα στην επόμενη πενταετία. Ακόμη μεγαλύτερη ένταση της ήδη στενής συνεργασίας της Βρετανίας με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στο κέντρο του Λονδίνου ο 52χρονος Βρετανός ισλαμιστής Χαλίντ Μασούντ, το απόγευμα της Τετάρτης. Μέρα της πρώτης επετείου από τις πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών στο Βέλγιο (23 Μάρτη 2016) που σκότωσαν 35 άτομα και τραυμάτισαν 340 άλλα...

Ο Μασούντ (που είχε προκαλέσει στο παρελθόν το ενδιαφέρον πρακτόρων της ΜΙ5 λόγω της συμμετοχής του σε ομάδες φανατικών ισλαμιστών) χρησιμοποίησε σαν όπλα ένα ενοικιαζόμενο τετρακίνητο τζιπ, με το οποίο όρμησε πάνω σε διερχόμενους διαβάτες γέφυρας του Τάμεση, τραυματίζοντας περίπου 40 άτομα 12 εθνικοτήτων, και ένα μεγάλο μαχαίρι με το οποίο προκάλεσε θανατηφόρα τραύματα σε άοπλο αστυνομικό, έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Γουεστμίνστερ.

Η επίθεσή του αξιοποιήθηκε κατάλληλα τόσο από την κυβέρνηση Μέι, όσο και από διάφορες ξένες χώρες (π.χ. Ιράν, Ρωσία) που έσπευσαν να συλλυπηθούν, προτείνοντας διεύρυνση του διεθνούς «αντιτρομοκρατικού» μετώπου συνεργασίας. Αξιοποιήθηκε από εθνικιστές, αντιδραστικούς και ακροδεξιούς σαν την Μαρίν Λεπέν, που βιάστηκε να προτείνει «καλύτερη φρούρηση των συνόρων», μολονότι αποδείχτηκε αργότερα πως ο δράστης δεν ήταν μετανάστης, αλλά γεννημένος στο Κεντ της Αγγλίας.

Η επίθεση αξιοποιήθηκε, βεβαίως, και από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που ανέλαβαν την ευθύνη, λέγοντας πως έγινε από «στρατιώτη» της οργάνωσης κατά πολιτών χωρών που συμμετέχουν στη «διεθνή συμμαχία» των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση στο Γουεστμίνστερ σημειώνεται σε μια περίοδο κρίσιμη. Οχι μόνο για την έκβαση σημαντικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή (στις οποίες η Βρετανία συμμετέχει ενεργά και ποικιλότροπα) αλλά και για το Ηνωμένο Βασίλειο, με φόντο την όξυνση της ενδοαστικής κόντρας που μαίνεται, μπροστά στην επικείμενη διαδικασία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Brexit).

Θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται αναμενόμενο ότι όσο περιπλέκονται και εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί, θα επαναλαμβάνονται παρόμοιες «τρομο-επιθέσεις» από λεγόμενους «μοναχικούς λύκους» ή από εγκληματικούς μηχανισμούς, που αξιοποιούνται από τα αστικά κράτη για ένταση της καταστολής του λαϊκού κινήματος και την τρομοκράτηση των λαών.

Το ΚΚΕ

Θυμίζουμε ότι για την επίθεση στο Λονδίνο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση στο Λονδίνο, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στο βρετανικό λαό, ο οποίος πρέπει να επαγρυπνεί - όπως και οι άλλοι λαοί - για το ρόλο που παίζουν οι διάφοροι εγκληματικοί μηχανισμοί, των οποίων οι ενέργειες αξιοποιούνται για την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας και τον εκφοβισμό του».


Δ.Ο


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ