Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Σύννεφα στο Μπουένος Αϊρες

Σκηνή από την ταινία του Φερνάντο Σολάνας «Το σύννεφο»
Σκηνή από την ταινία του Φερνάντο Σολάνας «Το σύννεφο»
Δύο ταινίες ξεχωρίζουν για σήμερα το βράδυ. Από τη μια μεριά η αργεντίνικη κουλτούρα του Φερνάντο Σολάνας και από την άλλη η οπτική του Κάουφμαν πάνω στη δεκαετία του '60.

«Το σύννεφο», σκηνοθεσία Φερνάντο Σολάνας.

Ενα τεράστιο μαύρο σύννεφο καλύπτει το Μπουένος Αϊρες, ενώ βρέχει ασταμάτητα επί 1.600 ημέρες. Ο χρόνος στη σύγχρονη πόλη τρέχει και οι κάτοικοι ζουν σ' ένα περίεργο κλίμα διαφθοράς. Επικρατεί μία κατάσταση παράνοιας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μια ομάδα ηθοποιών αγωνίζεται να σώσει το θέατρό της, που πρόκειται να κατεδαφιστεί για να κτιστεί στη θέση του ένα εμπορικό κέντρο. Οι συντελεστές του θεάτρου, ο καθένας με τον τρόπο του, προσπαθούν να επιβιώσουν και να σώσουν αυτό που αγαπούν, όπως είναι το θέατρό τους. Παραπαίουν ανάμεσα στο πάθος τους για το θέατρο και τις προσωπικές τους αδυναμίες και αγωνίζονται απεγνωσμένα για να μην κατεδαφιστεί. Οι ήρωες αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη του άρρηκτου δεσμού κουλτούρας και κοινωνίας, τέχνης και ζωής. Μια όμορφη, ποιητική, αλληγορική ταινία, γεμάτη κινηματογραφική ποίηση. Πρωταγωνιστούν: Εντουάρντο Παβλόφσκι, Αντζελ Κορέα, Φράνκλιν Καϊσέντο και Κάρλος Παέζ (ΝΕΤ 00.30).

«Αντίπαλες συμμορίες», σκηνοθεσία Φίλιπ Κάουφμαν.

Στη Νέα Υόρκη το 1963 ο ιταλικής καταγωγής νεαρός Ρίτσι ανήκει στη συμμορία των Γουάντερς. Τα μέλη της αισθάνονται ασφάλεια μόνο όταν βρίσκονται μαζί. Παριστάνοντας τα «κακά παιδιά» τα βάζουν με άλλες γειτονικές συμμορίες και κυρίως με τους Μπάλντις. Στον πυρετό της ηλικίας ψάχνουν να βρουν ένα νόημα στην ύπαρξή τους χωρίς να προβληματίζονται για το πέρασμα του χρόνου. Η εχθρικότητα και η βία είναι η συνηθισμένη φόρμα επικοινωνίας. Η αθωότητά τους όμως έχει ημερομηνία λήξης. Ετσι όταν ο Ρίτσι παίρνει την κατηφόρα, οι φίλοι του τον εγκαταλείπουν. Οι σκηνές είναι συχνά αιφνιδιαστικές, ενώ η σκηνοθεσία ακολουθεί επιτυχώς την αισθητική των κόμικς. Πρωταγωνιστούν: Κεν Γουόλ, Τζον Φρίντριχ, Κάρεν Αλεν, Ολυμπία Δουκάκις, Τόνι Κάλεμ. (TEMPO, 00.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ