Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Να πληρωθούν άμεσα οι συμβασιούχοι και να γίνουν αορίστου χρόνου

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών προχώρησαν, χτες το πρωί, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, σωματεία εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση και οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το ΚΚΕ, απαιτώντας να πληρωθούν άμεσα οι συμβασιούχοι των δήμων και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Σε συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, Δ. Παπασταμόπουλο, υπογράμμισαν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, με τους εργαζόμενους συμβασιούχους να παραμένουν απλήρωτοι, επειδή οι επίτροποι δεν υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα, και πολλοί απειλούνται με απόλυση παρά την παράταση της εργασίας τους μέχρι και το Δεκέμβρη του 2017. Παράταση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων και προκειμένου να τους καθησυχάσει και να μη διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οπως σημείωσαν χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι, οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και χωρίς αυτούς θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων, ενώ έκαναν λόγο για νέα γενιά ομήρων. Κάλεσαν δε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μετατροπή των συμβάσεων των εν λόγω εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, ενώ υπογράμμισαν τους κινδύνους, όπως προδιαγράφονται και στο πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη», για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων και παράδοσή τους σε φορείς της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας. Επίσης, τέθηκε και το ζήτημα της συνεχούς αύξησης των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας, που οφείλεται ακριβώς στην πολιτική της πρόσληψης συμβασιούχων, που δεν προλαβαίνουν να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία, δουλεύοντας με κίνδυνο της ζωής τους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ξεκαθαρίστηκε, δε, ότι δεν γίνεται να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, καθώς αυτό αντίκειται τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στους κανονισμούς της ΕΕ.

Στο μεταξύ, χτες διεξήχθη η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με θέμα τις επικείμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη». Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ μετέβη στο υπουργείο προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό, Π. Σκουρλέτη. Ο υπουργός αποχώρησε λέγοντας ότι είχε συμφωνηθεί η συνάντηση να γίνει με το προεδρείο και τους επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, ενώ στην αίθουσα ήταν περίπου 50 δήμαρχοι, οι οποίοι έκαναν λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά». Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για σόου του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, «για να γίνει το χατίρι της ΝΔ, στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής της».

Χαρακτηριστικά, η Ελ. Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τοποθετούμενη στη Γενική Συνέλευση εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και από τις δύο πλευρές, αφού ΚΕΔΕ και κυβέρνηση συμφωνούν σε όλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ