Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέθανε ο πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε

Κατέληξε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν με εγκαύματα στο 90% του σώματός του, ο 29χρονος Σύρος πρόσφυγας που το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Μάρτη αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου στη ΒΙΑΛ, διαμαρτυρόμενος για την πολυήμερη καθυστέρηση καταγραφής του από τη μέρα που βρισκόταν στο νησί. Στην εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια διοικήτρια στο Νοσοκομείο Χίου Ελένη Βουτιέρου. Σημειώνεται ότι στο 401 ΓΣΝΑ νοσηλεύεται ακόμα αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε στα χέρια και στο πρόσωπο στην προσπάθειά του να εμποδίσει τον Σύρο πρόσφυγα.

Και ενώ το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς, που οδηγεί ανθρώπους στην απόγνωση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας παρουσίασε το σχεδιασμό για τη μεταφορά προσφύγων που βρίσκονται σε καταυλισμούς, σε διαμερίσματα σε δήμους στην περιοχή της Λάρισας. Αυτό συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας, με την παρουσία του υπουργού, του εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φιλίπ Λεκλέρκ, του προέδρου της ΠΕΔ Γ. Κωτσού και του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη. Οπως ανέφερε σε συνεντευξη Τύπου ο υπουργός, σύμφωνα με το πρόγραμμα, όσοι έχουν κενό διαμέρισμα στην κατοχή τους και το επιθυμούν θα μπορούν να το ενοικιάσουν σε πρόσφυγες.

Τέλος, παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τη χώρα μας προς την Τουρκία γίνονταν από το Λιμενικό την τριετία 2013 - 2015. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στα ανοιχτά νησιών όπως η Κως, η Λέσβος, η Κάλυμνος έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου τα ξημερώματα σκάφη του Λιμενικού έδιωχναν προς την Τουρκία βάρκες με μετανάστες. Μάλιστα, έχει διαταχθεί έρευνα καθώς έχουν εντοπιστεί και σκάφη τα οποία, ενώ είχαν δηλωθεί ως βυθισθέντα, μάλλον χρησιμοποιήθηκαν για την απώθηση μεταναστών προς την Τουρκία. Η έρευνα αυτή είναι σε εξέλιξη και δεν έχει περατωθεί, αφού διαρκώς συμπληρώνεται. Είχε ξεκινήσει το 2014, μετά από καταγγελία στο Λιμενικό για κατασχεθέντα σκάφη διακινητών στην Κω, τα οποία είχαν δηλωθεί ως βυθισθέντα. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην υπόθεση ενεπλάκησαν δύο στελέχη του Λιμενικού που κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση. Ο ένας φέρεται να δήλωσε πως με άνωθεν εντολές κρατούσε αξιόπιστα σκάφη, που είχαν κατασχεθεί, για να χρησιμοποιούνται σε παράνομες επαναπροωθήσεις.

  • Στη σύλληψη δύο ατόμων που μένουν στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών Μαλακάσας για σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών, που επίσης φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο, προχώρησε η Αστυνομία. Παράλληλα, συγκατηγορούμενος των δύο συλληφθέντων, υπηκόων Αφγανιστάν, στην ίδια υπόθεση, για απλή σωματική βλάβη, είναι και ένας 19χρονος ομοεθνής τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ