Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα και το δικαίωμα στη δουλειά

Καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς στα εργολαβικά συνεργεία των νοσοκομείων, αλλά και στις συμβάσεις έργου

Την απόλυση εργολαβικής εργαζόμενης στην καθαριότητα του Γηροκομείου Ηγουμενίτσας, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μεθόδευσε η εργοδοσία. Χάρη στην άμεση αντίδραση του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που οργάνωσαν κινητοποιήσεις το μεσημέρι της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, η απόλυση ανακλήθηκε.

Το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί και πριν από 15 περίπου μέρες. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη είναι εκλεγμένη στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, γεγονός που καθιστά συνδικαλιστική δίωξη την προσπάθεια της εργοδοσίας να την απολύσει, για να τρομοκρατήσει και να «παραδειγματίσει» όποιον οργανώνεται, αγωνίζεται και διεκδικεί.

Οσον αφορά στις συνθήκες δουλειάς, οι ίδιες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Γηροκομείου καταγγέλλουν: «Η εταιρεία που δουλεύουμε δεν φτάνει που μας προσέλαβε για ένα κομμάτι ψωμί, με 3 ευρώ την ώρα, αρνείται να μας καταβάλλει την προσαύξηση που σύμφωνα με το νόμο δικαιούμαστε για τις Κυριακές και τις αργίες. Καθυστερεί την πληρωμή των δεδουλευμένων μας και το κάνει μετά από συνεχόμενες δικές μας ενοχλήσεις. Δεν μας έχει δώσει κανένα αντίγραφο απ' τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, οι οποίες ήταν ασυμπλήρωτες όταν τις υπογράψαμε. Δεν έχουμε λάβει αποδείξεις πληρωμών για τους μήνες που μας πλήρωσαν. Δεν έχουν δώσει χρήματα για ούτε μία μέρα άδειας και για υπερωρίες εργαζομένων».

Στο Νοσοκομείο Λευκάδας

Στην ανεργία πετιούνται δύο τραπεζοκόμοι στο Νοσοκομείο Λευκάδας, οι οποίες εργάζονταν επί πέντε χρόνια στο εργολαβικό συνεργείο σίτισης ασθενών για 300 ευρώ. «Αφού η διοίκηση του νοσοκομείου τούς καθησύχαζε ότι "θα συνεχίσουν να δουλεύουν και μετά τους εργολάβους", απολύθηκαν το περασμένο Σάββατο με το πρόσχημα ότι έχει καθυστερήσει η προώθηση των ατομικών συμβάσεων στα νοσοκομεία», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας.

Παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα να επαναπροσληφθούν οι δύο εργαζόμενες, να μπει τέρμα στο άθλιο καθεστώς των εργολάβων και των ατομικών συμβάσεων με ημερομηνία λήξης και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά έκανε, προχτές, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας. Σήμερα, καλεί στην κινητοποίηση που έχει αποφασίσει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, στις 9.30 π.μ., στο χώρο του νοσοκομείου.

Χτες, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο χώρο του νοσοκομείου με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Ο διοικητής του νοσοκομείου απέφυγε να συναντήσει τους εργαζόμενους και να απαντήσει στο δίκαιο αίτημά τους. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος στη συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία στο χώρο του νοσοκομείου και συνομίλησε με εργαζόμενους και ασθενείς.

«Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τις ατομικές συμβάσεις ως μέτρο που υποτίθεται θα "έσωζε" τους εργαζόμενους από τα νύχια των εργολάβων, αποδείχτηκε πολύ γρήγορα ότι είναι όχημα για την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς», τονίζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Μας αφορά όλους, γιατί η απόλυση των εργαζομένων στη σίτιση είναι κομμάτι ενός καθεστώτος στα νοσοκομεία που ολοένα και γενικεύεται. Αυτό της ανασφάλειας και της τρομοκρατίας. Αφορά όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αυτούς στην καθαριότητα που βιώνουν την ίδια κατάσταση, τους νοσηλευτές που ανάμεσα στα άλλα επωμίζονται καινούρια βάρη κ.λπ.».

Στην Κέρκυρα

Με στάσεις εργασίας διεκδικούν τα δεδουλευμένα και το δικαίωμά τους στη δουλειά οι εργολαβικές εργαζόμενες στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (ΓΝΚ). Χτες, έγιναν στάσεις εργασίας τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή βάρδια. Στις εργαζόμενες οφείλονται δεδουλευμένα από νυχτερινά, υπερωρίες, δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες, τα οποία συστηματικά δεν καταβάλλει η εταιρεία.

Η Σωματειακή Επιτροπή του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων με τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Πρόσληψη από το ΓΝΚ και απορρόφηση όλων των εργαζομένων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα - σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους. Να καταβάλει η εταιρεία - εργολάβος το σύνολο των δεδουλευμένων. Να φύγουν οι εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία. Παράλληλα, στηλιτεύει τις διαγραφές εργαζομένων στις οποίες έχει προχωρήσει η πλειοψηφία στο Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών στο ΓΝΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα στάση εργασίας των εργολαβικών στο 251 ΓΝΑ (2019-07-24 00:00:00.0)
Απλήρωτοι εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και την καθαριότητα (2018-04-06 00:00:00.0)
Αγωνιστική παρέμβαση για τις εργολαβικές καθαρίστριες (2017-03-11 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά (2017-02-17 00:00:00.0)
Ούτε με τους εργολάβους, ούτε με τις ατομικές συμβάσεις έργου (2016-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ