Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Το Μονόγραμμα»... με λυρική τρυφερότητα

«Πενθώ τον ήλιο και πενθώ τα χρόνια που έρχονται /Χωρίς εμάς και τραγουδώ τ' άλλα που πέρασαν /Εάν είναι αλήθεια».

«Μιλημένα τα σώματα και οι βάρκες που έκρουσαν γλυκά /Οι κιθάρες που αναβόσβησαν κάτω από τα νερά /Τα «πίστεψέ με» και τα «μη» /Μια στον αέρα, μια στη μουσική»... («Το Μονόγραμμα»).

Ο Οδυσσέας Ελύτης, ένας από τους ηλιάτορες της ελληνικής ποίησης, υπήρξε και φωτοδότης του ελληνικού τραγουδιού, όπως και άλλοι μεγάλοι ποιητές μας που το έργο τους ενέπνευσε μουσικούς δημιουργούς. Η πολύμορφη ποίησή του, η μεγάλη ποιητική δημιουργία του, από την οποία αναβλύζει μουσική, μελωδικότητα, αρμονία, γνώρισε πάμπολλες μελοποιήσεις στη διάρκεια πολλών δεκαετιών. Αλλες λυρικές και άλλες εμβληματικές, πολλές από τις οποίες δεν έπαψαν να βρίσκονται στα χείλη και στην καρδιά του λαού μας.

«Το Μονόγραμμα», το εμβληματικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη σε μελοποίηση Γιώργου Κουρουπού, κυκλοφορεί σε cd από την ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ-UNIVERSAL. Η έκδοση περιλαμβάνει το cd και σε πολυσέλιδο δίγλωσσο έντυπο - ελληνικά και αγγλικά - το ποίημα και συνοδευτικά κείμενα.

Με ελευθερία και τόλμη, αλλά και με αφοσίωση στο ποίημα, η μουσική του Γιώργου Κουρουπού εντείνει το πάθος του λόγου του Οδυσσέα Ελύτη, αποκαλύπτει τις κρυφές πτυχές της ποιητικής του σκέψης και οδηγεί τον ακροατή από τη λυρική τρυφερότητα στον αισθησιασμό, από τη νοσταλγία στην ακραία δραματική ένταση.

Ερμηνεύουν: Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Βασιλική Καραγιάννη. Παίζει η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη Διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Τη χορωδία διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ