Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Χρήστος Κολοβός στις «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές»

Ο βιολονίστας, ερευνητής και διευθυντής ορχήστρας Χρήστος Ηλ. Κολοβός γυρίζει όλο τον κόσμο με συνταξιδιώτη... τη μουσική και τις νότες του... Ερευνά, διευθύνει, παίζει και διδάσκει ακούραστος σε πόλεις όλου του κόσμου, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνά την Ελλάδα... Την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Απρίλη 2017, ώρα 20.00, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αθηνών, διευθύνει τη συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών (Θεοδώρου Αντωνίου, Ιωσήφ Παπαδάτου, Γιώργου Τσοντάκη και Χρήστου Χατζή). Παίζει το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων». Σολίστ η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου. Η συναυλία εντάσσεται στις 13ες «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» που επιμελείται και διοργανώνει ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Είσοδος ελεύθερη.

Ο Χρήστος Ηλ. Κολοβός είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στη διεύθυνση ορχήστρας. Εξωτερικός καθηγητής διευθύνσεως ορχήστρας στο Fontys Conservatoriumvan Hogescholen (στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας). Νικητής του διεθνούς διαγωνισμού νέων μαέστρων της «Φιλαρμονικής Ορχήστρας Μάλερ» της Βιέννης (2014), κατόπιν ψηφοφορίας της Ορχήστρας (έλαβε 50 από τις 55 ψήφους). Είναι διπλωματούχος βιολιού (τάξη Ι. Τζουμάνη, Ωδείο Αθηνών - 2002). Στο ίδιο Ωδείο παρακολούθησε μαθήματα Ανωτέρων Θεωρητικών με τον Π. Κούκο. Την περίοδο 2003 - 2007 συνέχισε τις σπουδές του στο βιολί στην τάξη του Γερμανού βιολονίστα Φλόριαν Ντόντερερ (B. Mus., Prince Claus Conservatoire τουHanzehogeschool, Γκρόνιγκεν - Ολλανδία).

Ως μαέστρος έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (Καναδάς), τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Χάγκεν (Γερμανία), τη Συμφωνιέτα της Φλωρεντίας (Ιταλία), τις ολλανδικές ορχήστρες «Atheneum Kamerorkest» του Βασιλικού Κονσερβατορίου της Χάγης, «Rijnlands Symfonie Orkest» (Ζέτερμερ), «Utrechts Kamerorkest Trajectum» (Ουτρέχτη) και την ορχήστρα του Fontys Conservatorium του Τίλμπουργκ, καθώς και διάφορα ελληνικά σύνολα.

Την περίοδο 1998 - 2008 ασχολήθηκε με την αρχειοθέτηση του έργου του Κ. Κυδωνιάτη, ενώ παράλληλα έχει συντάξει και επιμεληθεί τον «Πλήρη και Λεπτομερειακό Κατάλογο των Εργων» του. Επιμελήθηκε την έκδοση και συνέγραψε τα κείμενα διπλού CD με ιστορικές ηχογραφήσεις του Κ. Κυδωνιάτη ως συνοδού λαμπρών Ελλήνων και ξένων σολιστών (Αθήνα, 2009). Στα 1999 - 2009 συνεργάστηκε με τον Τ. Καλογερόπουλο μεταξύ άλλων στο 7τομο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής «Απ' τον Ορφέα έως Σήμερα» (Εκδ. Γιαλλελής), στο Λεύκωμα για τα 60χρονα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Προϊστορία και Ιστορία της ΚΟΑ» και με τον Γ. Κατραλή στη Βιοεργογραφία του Κ. Κυδωνιάτη (Εκδ. «Παρουσία»). Στα 2006 - 2011 συνεργάστηκε με τον μουσικό εκδοτικό οίκο Μ. Νικολαΐδης - Εκδόσεις «Orpheus», ως επιμελητής έκδοσης έργων του Κ. Κυδωνιάτη. Συνέταξε επίσης την πληρέστερη έως τώρα βιογραφία του διαπρεπούς Ελληνα αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη (1923 - 1998), η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Πολυφωνία» (Τ. 14, Ανοιξη 2009).

Το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων αποτελούν οι μουσικοί: Ναυσικά Τσάρα - φλάουτο, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης - κλαρινέτο, Θοδωρής Μιλκώβ - κρουστά, Στέφανος Νάσος - πιάνο, Δήμητρα Τριανταφύλλου - βιολί, Ηλίας Σδούκος - βιόλα, Μαρία Ανισέγκου - τσέλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ