Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Κορυφώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

Οι δημοσκοπήσεις διατηρούν Μακρόν και Λεπέν στις δύο πρώτες θέσεις, με μικρή πάντως διαφορά

Ο Εμ. Μακρόν, ένας από τους επίδοξους κεντρικούς υπερασπιστές του γαλλικού κεφαλαίου

Copyright 2017 The Associated

Ο Εμ. Μακρόν, ένας από τους επίδοξους κεντρικούς υπερασπιστές του γαλλικού κεφαλαίου
ΠΑΡΙΣΙ.--

Μικρό προβάδισμα στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς Εμανουέλ Μακρόν δίνει νέα δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της «Λε Μοντ», ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη Γαλλία την Κυριακή 23 Απρίλη (στις 7 Μάη θα γίνει ο β' γύρος).

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, της εταιρείας «Cevipof», ο Μακρόν συγκεντρώνει το 23% των ερωτηθέντων. Η υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνει 22,5%. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν συγκεντρώνει 19,5% και ο υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» από το οπορτουνιστικό πρώην «Μέτωπο της Αριστεράς» (τον οποίο στηρίζει το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας) Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει 19%.

Για το β' γύρο, εφόσον σε αυτόν προκριθούν Μακρόν και Λεπέν, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση τους δίνει αντίστοιχα 61% και 39%. Για το δίδυμο Μελανσόν - Λεπέν, δίνει 57% και 43%, ενώ για το Φιγιόν - Λεπέν 55% και 45%.

Ρόλο - κλειδί αναμένεται να διαδραματίσει και η αποχή, που σύμφωνα με την έρευνα θα φτάσει το 28%, ενώ ακόμα ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δεν ήταν σίγουρος για την επιλογή του.

Την ίδια στιγμή, το επιτελείο του Μακρόν εντείνει τις προσπάθειες να εμφανιστεί ως η μόνη «εναλλακτική» επιλογή, στο φόντο συζητήσεων που δυναμώνουν στο εσωτερικό της γαλλικής πλουτοκρατίας για τη συνταγή καλύτερης διαχείρισης της κατάστασης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων μονοπωλίων.

Στα προγράμματα όλων των υποψηφίων εξετάζονται προσεκτικά οι όροι συμμετοχής της καπιταλιστικής Γαλλίας στην ΕΕ και φαίνεται ότι αρκετές μερίδες του κεφαλαίου φλερτάρουν με την ιδέα ενός «σκληρού» παζαρέματος της σχέσης της χώρας με τη λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης γενικά των συμμαχιών και προτεραιοτήτων του γαλλικού κεφαλαίου. Σε αυτή τη λογική κινείται και ο δήθεν αντισυστημικός Μελανσόν.

Κατά τ' άλλα, στα προεκλογικά προγράμματα όλων των υποψηφίων φιγουράρουν προτάσεις που στρώνουν το έδαφος για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Χαρακτηριστικό είναι και πάλι το πρόγραμμα του Μακρόν, που μην ξεχνάμε ότι είναι και πρώην μεγαλοστέλεχος τραπεζών.

Μεταξύ άλλων, προτείνει συγχωνεύσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και των συστημάτων χορήγησης επιδομάτων ανεργίας και άλλων, στο όνομα της «εξισορρόπησης» δαπανών, δηλαδή της εξίσωσης προς τα κάτω παροχών και μιας ευνοϊκής «εξοικονόμησης», για να μοιράζονται απλόχερες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μακρόν επιδιώκει «τιθάσευση» του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, περικοπές δημοσίων δαπανών κατά 60 δισ. ευρώ. Σε αυτά συνυπολογίζει περικοπές 15 δισ. ευρώ που προγραμματίζει για τις δημόσιες δαπάνες στην Υγεία, λόγω «μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας» του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης όπως θα οργανωθεί. Αλλα 25 δισ. ευρώ προβλέπονται να εξοικονομηθούν από τον «εκσυγχρονισμό» των δημοσίων υπηρεσιών, στον οποίο περιλαμβάνει και μείωση κατά 120.000 των εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα.

Τέλος, ενδεικτική είναι και η πρόταση για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 25%, μόνιμες φορολογικές εκπτώσεις για επιχειρήσεις που θα απασχολούν χαμηλόμισθους εργαζόμενους, διατήρηση τυπικά του 35ωρου αλλά περαιτέρω «προώθηση» των διαπραγματεύσεων για το ωράριο εργασίας σε επίπεδο επιχείρησης κ.τ.λ.

  • Προχτές συνελήφθησαν στη Μασσαλία δύο άνδρες, ως ύποπτοι για προετοιμασία επίθεσης στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, όπως δήλωσαν αργότερα δικαστικές και αστυνομικές πηγές. Χτες, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου δήλωσε ότι ο ένας από τους δύο άνδρες καταζητούνταν και στο Βέλγιο, από τα τέλη του 2015.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ