Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Στον «αέρα» η επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών

Οι χτεσινές απαντήσεις της κυβέρνησης στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα επιτείνουν την ανησυχία των κατοίκων του νησιού

Μόνο ανησυχία θα πρέπει να προκαλούν στους κατοίκους της Ζακύνθου οι αοριστολογίες με τις οποίες απάντησε, χτες, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ζητώντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους τόνους των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί εδώ και έξι μήνες στο νησί, σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε, όπως ανέφερε, να γίνεται πλέον λόγος για «υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα»!

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει συγκεκριμένες λύσεις και καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, εν ανάγκη και νομοθετική πρωτοβουλία για την απαλλαγή «των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών της πόλης από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας, τα ανταποδοτικά τέλη, με αναδρομική ισχύ και για όσο διάστημα η κατάσταση αυτή παραμένει ως έχει».

Ο υπουργός απάντησε ότι «το πρόβλημα πια έχει πάρει τον δρόμο της επίλυσής του», που είναι ο ΧΥΤΥ στο Λίβα, και ότι «ελπίζουμε πως στα τέλη στης άλλης εβδομάδας θα αρχίσει να λειτουργεί και μέσα σε 2 - 2,5 μήνες θα έχει λειτουργήσει και η ενδιάμεση λύση» με τον δεματοποιητή. Ενώ επέρριψε την «πρώτη ευθύνη» στην Τοπική Διοίκηση.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι ακόμα και να υλοποιηθεί η προσωρινή λύση με τον δεματοποιητή, κάτι που δεν φαίνεται, «οι τόνοι σκουπιδιών δεν μπορούν να απορροφηθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η δεματοποίηση των σκουπιδιών εγκυμονεί νέους κινδύνους». Επισήμανε ότι «το θέμα με τα σκουπίδια δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ζακύνθου, αλλά συνολικότερο», προσθέτοντας ότι «ξέρουμε πως υπάρχει ένας τεράστιος πόλεμος οικονομικών συμφερόντων, για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων» και στη Ζάκυνθο, όπως και ότι «θα μπει το δίλημμα στον κόσμο» από δήμαρχο, περιφερειάρχη και κυβέρνηση «ή να πληρώσουν για τα σκουπίδια, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ή αλλιώς θα ζουν με αυτήν την υγειονομική βόμβα».

Εξάλλου, σημείωσε, «από τη στιγμή που εμπλέκονται επιχειρηματικοί όμιλοι, από τη στιγμή που η διαχείριση των απορριμμάτων θα ιδιωτικοποιείται, θα εμπορευματοποιείται, τότε καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά σε τι επώδυνες καταστάσεις θα οδηγηθούν τα λαϊκά στρώματα στο ζήτημα των σκουπιδιών, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους χώρους αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, με τους συμβασιούχους εργαζόμενους, με μη ύπαρξη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ