Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Μυστικές έρευνες παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ 12, ΠΕΔΙΟ ΔΟΚΙΜΩΝ ΝΕΒΑΔΑ.-

Ενα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, για τις αμερικανικές προθέσεις στον τομέα των εξοπλισμών, άρθρο δημοσίευσε η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» στις αρχές της βδομάδας (4/7): Το άρθρο σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν αρχίσει ένα πρόγραμμα μυστικής έρευνας στα βιολογικά όπλα, το οποίο, όπως λένε ορισμένοι αξιωματούχοι, δοκιμάζει τα όρια της παγκόσμιας συνθήκης που απαγορεύει αυτά τα όπλα».

Το άρθρο των Τζούντιθ Μίλερ, Στέφεν Ενγκελμπεργκ και Ουίλιαμ Μπρόουντ σημειώνει πως το πρόγραμμα «ξεκίνησε υπό τον Πρόεδρο Κλίντον» και η κυβέρνηση Μπους «το υιοθέτησε και σχεδιάζει να το επεκτείνει».

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και επιστήμονες έχουν φέτος σχεδιάσει μια νέα παραλλαγή των βακτηριδίων που προκαλούν την ασθένεια του άνθρακα και εμβόλια για την αντιμετώπισή του θα παρουσιαστούν αυτό το μήνα. Αλλα δύο μυστικά πειράματα, που είχαν ολοκληρωθεί επί των ημερών Κλίντον, είχαν επικεντρωθεί στους τρόπους παρασκευής βιολογικών όπλων. Σε ένα πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Καθαρή Οραση», η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) αντέγραψε και τέσταρε έναν τύπο «βιολογικής βόμβας» που οι αξιωματούχοι της «φοβούνταν» ότι είχε πουληθεί «στη διεθνή αγορά».

Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο δημιούργησε εργοστάσιο παρασκευής θανάσιμων μικροβίων στην έρημο της Νεβάδα, με το πρόσχημα της... επίδειξης της ευκολίας για «κράτη ταραξίες» να δημιουργήσουν τέτοια όπλα! (Αστεία πράγματα...)

Αν και αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους δηλώνει ότι τα αμερικανικά προγράμματα αυτά «συμμορφώνονται απολύτως» με τη συνθήκη απαγόρευσης των βιολογικών όπλων και ότι έχουν «αμυντικό σκοπό». Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν μιλώντας προς τους «Τάιμς» την ανησυχία τους ότι στην πραγματικότητα η συνθήκη παραβιάζεται. Ενώ άλλοι ανησυχούν ότι η αποκάλυψη των μυστικών προγραμμάτων θα προκαλέσει την «παρερμηνεία» (sic), ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί εν κρυπτώ να ανανεώσει το βιολογικό της οπλοστάσιο, που το 1969 είχε δεσμευτεί να καταστρέψει ο τότε Πρόεδρος Νίξον...

Η απόφαση να παραμείνουν μυστικά τα προγράμματα του Πενταγώνου, λέει ακόμα μια πληροφορία της εφημερίδας, «δεν αναφέρθηκε στο Λευκό Οίκο» (;!). Πράγμα που μοιάζει ωστόσο αντιφατικό, όπως και η συνολική στάση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα βιολογικά όπλα: Από τη μια υποτίθεται πως πρωταγωνιστεί στην «προσπάθεια απαγόρευσής τους» κι από την άλλη δεν κυρώνει τη συμφωνία απαγόρευσής τους, που τα περισσότερα κράτη κύρωσαν το 1975.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ