Κυριακή 14 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι κόντρες και οι «αναταράξεις»

Εντείνονται οι παρεμβάσεις ξένων παραγόντων στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς οξύνονται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα, οι γεωπολιτικοί και οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία.

Στην ΠΓΔΜ, η πολιτική κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τον νεοεκλεγέντα Αλβανόφωνο πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, να δίνει προθεσμία στον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, μέχρι το επόμενο Σάββατο 20 Μάη, προκειμένου, έως τότε, να αποφασίσει εάν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που συνιστά η συνεργασία της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ με τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της αλβανικής μειονότητας (ανάμεσα στα οποία και το DUI, του οποίου ο Τζαφέρι είναι στέλεχος).

Πιέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ζάεφ άσκησαν τις τελευταίες μέρες αξιωματούχοι της ΕΕ, με πρώτο τον πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια, Σάμιουελ Σμπόγκαρ. Ακόμη, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Χόιτ Γι (που παραμένει στα Σκόπια πάνω από δύο βδομάδες, συναντώντας την Τρίτη τους αρχηγούς των τριών αλβανικών κοινοβουλευτικών κομμάτων με σκοπό, όπως είπε, «να διευκολύνει» το σχηματισμό νέας κυβέρνησης), κλιμάκιο επτά Αμερικανών βουλευτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μπομπ Γκούντολατ, που έφτασε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ το βράδυ της Παρασκευής, πρέσβεις χωρών εντός και εκτός ΕΕ, όπως αυτοί της Ολλανδίας, της Ελβετίας κ.ά.

Το ίδιο διάστημα, ο Ταλάτ Τζαφέρι (η αμφιλεγόμενη εκλογή του οποίου προκάλεσε σοβαρά επεισόδια στις 27 Απρίλη, αλλά επιβεβαιώθηκε στις αρχές της βδομάδας από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης) έστειλε «τελεσίγραφο» στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, προτρέποντάς τον να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έως τις 20 Μάη. Εάν δεν το πράξει, είπε, «τότε θα παραβιάσει το 1ο Αρθρο του Συντάγματος, παράγραφο 90». Και ο Τζαφέρι κατέληξε: «Τότε εγώ θα έχω υποχρέωση να συγκαλέσω συνεδρίαση της Βουλής σε 15 μέρες... Μετά τις 20 Μάη, όλα εξαρτώνται από τη βούληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Με άλλα λόγια, ο Τζαφέρι προειδοποιεί τον Ιβάνοφ ότι εάν δεν δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ, θα την δώσει ο ίδιος ως αμέσως επόμενος αρμόδιος θεσμικός παράγοντας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι βέβαιο πως θα κλιμακωθούν οι αντιδράσεις των υποστηρικτών του κεντροδεξιού VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που εξακολουθούν να διαδηλώνουν στα Σκόπια, ζητώντας, άοκνα, «νέες εκλογές».

Στο Κοσσυφοπέδιο, πάλι, στα μέσα της βδομάδας, κλιμακώθηκαν οι κόντρες που συνεχίζονταν εδώ και καιρό ανάμεσα στην κυβέρνησή του (έως πρότινος) πρωθυπουργού, Ισα Μουστάφα, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η «Αυτοδιάθεση» και η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου» του πρώην πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι (που καταζητείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου και πιθανολογείται πως θα είναι ξανά πρωθυπουργός). Η κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου (πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 11 Ιούνη.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η ΕΕ καμώνεται την «αθώα περιστέρα», τάζοντας στους ηγέτες Δυτικών Βαλκανίων ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας (Brexit) την άνοιξη του 2019. Αυτό τουλάχιστον υποσχέθηκε η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, με συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».

Στο Βελιγράδι, πάντως (όπου αποδοκιμάστηκε την Πέμπτη τρώγοντας πάστα στο κεφάλι από νέους της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας ο Γάλλος «διανοούμενος» Μπερνάρ Ανρί Λεβί, γνωστός υπερασπιστής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε πρώην Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.λπ.), ο Γερμανός πρέσβης Αλεξ Ντίτμαν προσποιήθηκε τον «ειρηνοποιό», λέγοντας πως το Βερολίνο ...«δεν αποδέχεται αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια».


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ