Σάββατο 3 Ιούνη 2017 - Κυριακή 4 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

Ενα μνημείο αντάξιο της προσφοράς των μαχητών της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο επαναστατικό κίνημα της χώρας μας στέκει από την προηγούμενη Κυριακή ψηλά στον Ταΰγετο, πάνω στη δημοσιά Καλαμάτας - Σπάρτης, στο 33ο χιλιόμετρο.

Σ' ένα τριήμερο εκδηλώσεων, η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου τίμησε τους νεκρούς μαχητές, τόσο με την αποκάλυψη του μνημείου, όσο και με την κυκλοφορία ενός λευκώματος 300 σελίδων στο οποίο αποτυπώνονται σημαντικές στιγμές από τη δράση της 3ης Μεραρχίας.

Το μνημείο συγκροτείται από μια μεγάλη πέτρινη επιφάνεια στην οποία αναγράφονται τα ονόματα όλων των στελεχών της 3ης Μεραρχίας και τέσσερις στήλες μία για κάθε έναν από τα μέλη της ηγεσίας της 3ης Μεραρχίας: του Στέφανου Γκιουζέλη, αντιστράτηγου, μέλους του Πολεμικού Συμβουλίου του ΔΣΕ, Διοικητή της 3ης Μεραρχίας, του Βαγγέλη Ρογκάκου, αντισυνταγματάρχη, πολιτικού επίτροπου, του Κώστα Κανελλόπουλου, αντισυνταγματάρχη, και του Κώστα Μπασακίδη, συνταγματάρχη.

Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «Οι φετινές εκδηλώσεις μας είναι το μνημόσυνο που δεν μπόρεσαν να τους κάνουν οι συγγενείς τους γιατί ήταν κι αυτοί κυνηγημένοι. Το λεύκωμά μας, είναι η βιογραφία του καθενός που μόνο μέσα από τον συλλογικό αγώνα πιάνει τόπο. Και το μνημείο μας, είναι ο τάφος που για πολλούς δεν στήθηκε ποτέ. Τους βάζουμε όλους, 5.000 ονόματα και ζωές και ιστορίες, τους βάζουμε όλους μέσα στην καρδιά μας και παίρνουμε κουράγιο και δύναμη και πείσμα».

Αυτό το μεγαλείο ενόχλησε κάποιους «γυμνοσάλιαγκες», που το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης βεβήλωσαν με μπογιά το μνημείο. Η υπεράσπιση του μνημείου, όμως, είναι ήδη υπόθεση του λαού της περιοχής.

Εχοντας ήδη δημοσιεύσει (στα φύλλα της προηγούμενης Τρίτης και το χτεσινό) το ρεπορτάζ από το τριήμερο των εκδηλώσεων, παραθέτουμε σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Τηλέμαχου Δημουλά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που έγινε κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ