Σάββατο 3 Ιούνη 2017 - Κυριακή 4 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΓΥΝΑΙΚΑ
Σελίδες που «καθρεφτίζουν» τη δράση της ΟΓΕ

Το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους
Το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους
«Στόχος κι αυτού του τεύχους είναι να φωτίσουμε την αγωνιστική στάση ζωής απέναντι στον ατομισμό, τον ανταγωνισμό, να προβάλουμε το δικό μας πρότυπο γυναικείας συμμετοχής στην κοινωνική δράση». Με τα λόγια αυτά προλογίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το νέο τεύχος του Δελτίου της που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της σε όλη τη χώρα. Η ύλη του περιλαμβάνει πλευρές της δράσης Συλλόγων και Ομάδων, αρθρογραφία για ζητήματα της επικαιρότητας που αφορούν τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, σελίδες αφιερωμένες στον πολιτισμό και το βιβλίο.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή του, την Κυριακή 28 Μάη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συζήτησε με θέμα το Δελτίο, που εκδίδεται περιοδικά με τέσσερα τεύχη κάθε χρόνο. Εθεσε στόχο για μια σειρά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της έκδοσης αλλά και της αξιοποίησής του, ενώ αποφάσισε να οργανώσει το 2018 καμπάνια αφιερωμένη στο Δελτίο. Μέσα από τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και σκέψεων για το περιεχόμενο και τη μορφή του Δελτίου, εκφράστηκε η προσπάθεια το Δελτίο της ΟΓΕ να αποτελεί ένα «εργαλείο» που θα ανοίγει νέους δρόμους στην επικοινωνία, στη συσπείρωση, στην ανάπτυξη της ΟΓΕ, των Συλλόγων και των Ομάδων της.

«Εργαλείο» στη δράση και τη γνωριμία με περισσότερες γυναίκες

Το περιεχόμενο που θέλει η ΟΓΕ να έχει το Δελτίο της, προσδιόρισε μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα: «Ο χαρακτήρας του Δελτίου της ΟΓΕ προσδιορίζει τον προσανατολισμό και την κατεύθυνση της αρθρογραφίας, που πρέπει να υπηρετείται και από την αντίστοιχη μορφή. Τα καθημερινά, σύγχρονα προβλήματα της γυναίκας έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Συνεπώς χρειάζεται να αναδεικνύονται οι πλευρές της σύγχρονης ανισοτιμίας των γυναικών του καθημερινού μόχθου, οι πολυποίκιλες εκφράσεις της και οι αιτίες τους. Οι πολιτικές δηλαδή των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, των κυβερνήσεων, των μονοπωλιακών ομίλων και των μηχανισμών τους (εκκλησία, ΜΜΕ, ΜΚΟ, Τέχνη, Πολιτισμός κ.λπ.) απέναντι στην εργαζόμενη, ιδιαίτερα στη νέα γυναίκα κ.λπ.


Ταυτόχρονα, να προβάλλονται οι θέσεις, οι δράσεις, τα ζωντανά παραδείγματα από την ενεργό συμμετοχή της γυναίκας στο πεδίο της διεκδίκησης, του οργανωμένου αγώνα. Οι σελίδες του Δελτίου της ΟΓΕ να φωτίζουν το δρόμο της οργανωμένης, συλλογικής, αγωνιστικής διεκδίκησης μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Να αντιπαραβάλουμε την αγωνιστική στάση ζωής απέναντι στον ατομισμό, στον ανταγωνισμό, στον ατομικό τρόπο σκέψης και δράσης, στα πρότυπα της γυναικείας συμμετοχής στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, που προβάλλονται από ΕΕ, ΔΝΤ, κυβερνητικά επιτελεία, Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, ΜΚΟ κ.λπ., με στόχο την ενσωμάτωση των γυναικών στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους».

Η πρόεδρος της ΟΓΕ επισήμανε ότι το Δελτίο αποτελεί ένα από τα «όπλα» της ΟΓΕ για να γνωρίζει περισσότερες γυναίκες σε εργασιακούς χώρους, χώρους σπουδών και γειτονιές, για να δυναμώνουν οι αγωνιστικοί δεσμοί και η συσπείρωση. «Στοχεύουμε να συμβάλλει στο να ενισχυθούν οι γνώσεις, τα επιχειρήματα, να διαμορφώνονται κριτήρια από τις γυναίκες που συσπειρώνονται στους Συλλόγους και τις Ομάδες, ώστε να μην είναι ευάλωτες στην παραπληροφόρηση, στις ψεύτικες υποσχέσεις, να μην υποκύπτουν στους καλοστημένους εκβιασμούς και τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα επιτελεία ΕΕ, κυβερνήσεων, επιχειρηματικών ομίλων», είπε μεταξύ άλλων.

Προκειμένου να ανταποκρίνεται στο στόχο αυτό, όπως εξήγησε, «κάθε άρθρο χρειάζεται να έχει αφετηρία το περιεχόμενο των σύγχρονων αναγκών και τους αντίστοιχους στόχους πάλης. Να περιορίσουμε τις περιγραφές της άσχημης κατάστασης που βιώνουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων ή έναν καταγγελτικό λόγο. Ταυτόχρονα, όμως, να αξιοποιούμε στοιχεία, γεγονότα, εξελίξεις, που βοηθούν στην αποκάλυψη των αιτιών που τσακίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας, συνολικά της εργατικής τάξης, του λαού».

Σελίδες γραμμένες από τη δράση των Συλλόγων και των Ομάδων

Στη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο υπογραμμίστηκε η ανάγκη να γίνει υπόθεση κάθε Συλλόγου και Ομάδας η τροφοδότηση του Δελτίου με υλικό, ρεπορτάζ για τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους, άρθρα και σχόλια για την επικαιρότητα, αλλά και προτάσεις για την εικονογράφηση των σελίδων του. «Θέλουμε κάθε αναγνώστρια του Δελτίου να μπορεί να γίνει δυνάμει συνεργάτρια - ανταποκρίτριά του. Ετσι το Δελτίο μας θα είναι αποτέλεσμα μιας ακόμα περισσότερο συλλογικής δουλειάς. Αλλωστε, αρκετές γυναίκες μπορούν να σκιτσάρουν, να φωτογραφήσουν, μπορούν να λειτουργήσουν με πρωτόβουλο πνεύμα, "ντύνοντας" ένα άρθρο του περιοδικού», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην εισήγηση. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες έχουν ήδη αναλάβει ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Στις σελίδες του τρέχοντος τεύχους έχουν αναλάβει να αποτυπώσουν πλευρές της δράσης τους.

Δυο παραδείγματα είναι τα εξής: Ο Σύλλογος στα Τρίκαλα αποτύπωσε τα βήματα μέσα από τα οποία οργάνωσε την παρέμβασή του στις σπουδάστριες του δημόσιου ΙΕΚ της πόλης. Με αφετηρία το μοίρασμα ανακοίνωσης, γνώρισε τις σπουδάστριες, συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ η προσπάθεια κατέληξε στη δημιουργία ενός πλαισίου πάλης, με αιτήματα η διεκδίκηση των οποίων θα δώσει συνέχεια στη δράση.

Την πείρα που αποκόμισε από την επαφή με τις γυναίκες που δουλεύουν στα συσκευαστήρια τροφίμων της περιοχής κατέγραψε η Ομάδα στο Αργος. Γνωρίζοντας τις συνθήκες δουλειάς, την εντατικοποίηση, την ορθοστασία, τα βάρη και τα φορτία που σηκώνουν, τις μεγάλες εναλλαγές στη θερμοκρασία, η Ομάδα δεν δυσκολεύτηκε να σκεφτεί σε ποιο ζήτημα θα μπορούσε να αφιερώσει την εκδήλωση που οργάνωσε με αφορμή την 8η Μάρτη: Οι επαγγελματικές ασθένειες και οι εργασιακές σχέσεις τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σκέψεις και προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση

Τις θετικές εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει οι γυναίκες που προμηθεύονται και διαβάζουν το Δελτίο, μετέφεραν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κάνοντας παράλληλα προτάσεις για τη βελτίωση και την ολόπλευρη αξιοποίησή του. «Το διάβασα σε ένα απόγευμα», ήταν το σχόλιο που αποκόμισε από γυναίκες Σύλλογος που επιδίωξε με συστηματικό τρόπο να διακινήσει πιο πλατιά το Δελτίο.

Ενα ζήτημα που ανέδειξε η συζήτηση είναι η ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση του Δελτίου. Και στο πεδίο αυτό δεν έλειψαν τα θετικά παραδείγματα: Οπως αυτό μιας γυναίκας που βασίστηκε στα κείμενα του Δελτίου ώστε να οργανώσει σύσκεψη με γονείς για την Προσχολική Αγωγή και τους παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο, τα περιθώρια είναι μεγάλα. Αυτό έδειξαν οι προτάσεις που έγιναν για τη θεματολογία και την ανάλογη αξιοποίηση του Δελτίου. Σύλλογοι και Ομάδες που οργανώνουν συστηματικά εξορμήσεις έξω από χώρους δουλειάς, όπως μεγάλα εργοστάσια, πρότειναν να φιλοξενηθούν στις σελίδες του Δελτίου συνεντεύξεις με γυναίκες εργαζόμενες στους χώρους αυτούς.

Ανάμεσα στις ιδέες που κατατέθηκαν, ξεχώρισε η πρόταση να ετοιμαστεί μια «ειδική έκδοση» ή ένα ένθετο στο Δελτίο, το οποίο θα απευθύνεται στις γυναίκες πρόσφυγες και θα είναι γραμμένο στη γλώσσα τους. Ενα τέτοιο έντυπο θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο στις εξορμήσεις και τη συζήτηση με τις γυναίκες πρόσφυγες που ζουν σε δομές και καταυλισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η ύλη του τεύχους

Οι σελίδες του νέου τεύχους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: Σειρά άρθρων που αφορούν τα παιδιά, όπως τα πρόσφατα στοιχεία της UNICEF για την παιδική φτώχεια στη χώρα μας, το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή, τις μαθησιακές δυσκολίες και την ανάγκη για δημόσιες και δωρεάν δομές Ειδικής Αγωγής. Αρθρο αφιερωμένο στους μύθους και τις αλήθειες γύρω από το ζήτημα της μετανάστευσης των νέων. Στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών, χρήσιμα για τους Συλλόγους και τις Ομάδες που προγραμματίζουν δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη). Αρθρο για την πολιτική της «εναρμόνισης» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και τους στόχους της. Σελίδες σχετικές με τον πολιτισμό, με αφιέρωμα στα 100 χρόνια του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Τα σταφύλια της οργής».


Ευ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ