Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Προωθεί τις διεκδικήσεις των μονοπωλίων της Κεντρικής Ασίας

Οι ηγέτες των ιδρυτικών μελών και των παρατηρητών της Συνόδου στην Αστάνα, στην τελετή έναρξης
Οι ηγέτες των ιδρυτικών μελών και των παρατηρητών της Συνόδου στην Αστάνα, στην τελετή έναρξης
Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Είναι η 17η τέτοια συνάντηση, με τη συμμετοχή των Προέδρων Ρωσίας, Κίνας, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν, που είναι τα ιδρυτικά μέλη από το 2001 της διακρατικής καπιταλιστικής συμμαχίας, ενώ θα επισημοποιηθεί και η ένταξη της Ινδίας και του Πακιστάν. Με το καθεστώς του παρατηρητή παραμένουν Αφγανιστάν, Λευκορωσία, Ιράν, Μογγολία και του συνομιλητή με την Οργάνωση Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Καμπότζη, Νεπάλ, Τουρκία, Σρι Λάνκα. Επίσης, φέτος πραγματοποιείται στις 10 Ιούνη - 10 Σεπτέμβρη στην Αστάνα η έκθεση EXPO 2017, για πρώτη φορά στην Κεντρική Ασία, με θέμα «Μελλοντική Ενέργεια» και με την Κίνα να έχει μεγάλο περίπτερο για την «πράσινη και καθαρή Ενέργεια».

Η συμμαχία της SCO, που αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Κίνας, συνδέεται με την προσπάθεια όλων των αστικών τάξεων της περιοχής της Ασίας να διεκδικήσουν μερίδιο στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα τους λεγόμενους «δρόμους του μεταξιού» (το σχέδιο της Κίνας «Μια ζώνη - Ενας δρόμος») που εμφανίζεται ως ευκαιρία για τους μονοπωλιακούς ομίλους στον ανταγωνισμό τους με αντίστοιχους από τις ΗΠΑ, την ΕΕ κ.λπ. Η συμμαχία, όπως δείχνουν και οι εργασίες της Συνόδου στην Αστάνα, αξιοποιεί το ζήτημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» ώστε να διευρυνθεί η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Σε συνάντηση των υπουργών Αμυνας που προηγήθηκε της συνόδου των αρχηγών κρατών, διατυπώνονται ως προτεραιότητες η «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας» και η «αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και των αποσχιστικών τάσεων, καθώς και η διατήρηση και η εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή». Αναγνωρίζεται ο ρόλος της ρωσικής αεροπορίας στις επιχειρήσεις στη Συρία και τονίζεται η ανάγκη της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των χωρών της οργάνωσης.

Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας

Στις πολλές διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους ηγέτες, υπογραμμίστηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της οικονομικής, εμπορικής, ενεργειακής συνεργασίας.

Πριν τη σύνοδο των αρχηγών κρατών, η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Καζακστάν διατύπωσε πρόταση που έγινε αποδεκτή και από τους τραπεζίτες των άλλων χωρών - μελών της συμμαχίας, για ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της Τράπεζας της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, για να αυξηθούν οι διμερείς και πολυμερείς συναλλαγές και οι επενδύσεις σε όλη την περιοχή, σε όλους τους τομείς.

Στη σύνοδο των αρχηγών κρατών αναμενόταν να συζητηθούν και ζητήματα σχετικά με την επερχόμενη Σύνοδο του G20, τον Ιούλη στο Αμβούργο της Γερμανίας (αφού αρκετές χώρες θα συμμετάσχουν), όπως και οι εξελίξεις σε μια σειρά πεδία που εκδηλώνεται ο σφοδρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, όπως ο πόλεμος στη Συρία, η διπλωματική κρίση στη Μέση Ανατολή με το Κατάρ και τις άλλες πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, στο Ιράν, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ