Σάββατο 10 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΕ - ΚΙΝΑ
«Κοινά συμφέροντα» καπιταλιστών που διευρύνουν τον ανταγωνισμό

«Ενότητα» και «ευκαιρίες» στην «κλιματική αλλαγή», παραμένουν οι ανταγωνισμοί για τους όρους των εμπορικών σχέσεων, όπως φάνηκε στη 19η Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Copyright 2017 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής
«Η ΕΕ και η Κίνα είναι δύο από τις μεγαλύτερες εμπορικές δυνάμεις στον κόσμο. Η Κίνα είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ πίσω από τις ΗΠΑ και η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της ΕΕ και η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά. Η Κίνα και η Ευρώπη εμπορεύονται προϊόντα και υπηρεσίες που η αξία τους κατά μέσο όρο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ την ημέρα».

Αυτή η επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνει την ουσία της 19ης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας (1 - 2 Ιούνη στις Βρυξέλλες), αλλά και συνολικότερα την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών, όπως και της Γερμανίας με την Κίνα, ιδιαίτερα ενώ κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα με τις ΗΠΑ (για το «ελεύθερο εμπόριο», το κλίμα κ.λπ.), όπως αυτή εκφράστηκε και πριν από λίγες μέρες στη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ιταλία, αλλά και ενόψει Brexit.

Μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, είχε συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και καθόλου τυχαία η Μέρκελ υπογράμμιζε: «Η Κίνα έχει γίνει πιο σημαντικός και στρατηγικός εταίρος». «Ζούμε σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότηταςκαι έχουμε την ευθύνη να διευρύνουμε την εταιρική σχέση μας σε όλους τους τομείς καινα προωθήσουμε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στο νόμο».

Επίσης, όχι τυχαία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε την 19η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Κίνας σαν την «πιο καρποφόρα και ελπιδοφόρα» μεταξύ των δύο πλευρών, παρά τις διαφωνίες. «Για μένα το πιο σημαντικό αποτέλεσμα είναι αυτό που δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι ότι πρέπει να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι τις διαφορές μας», πρόσθεσε μετά τις πολύωρες συζητήσεις για το διεθνές εμπόριο και τις διαφορές ΕΕ - Κίνας.

Τεράστια συμφέροντα πίσω από το «κλίμα»

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, Κίνα και ΕΕ αποφάσισαν «να εντείνουν τη συνεργασία τους στο θέμα της κλιματικής αλλαγής με ή χωρίς τις ΗΠΑ». Το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ Κίνας και των 28 κρατών - μελών της ΕΕ τις δεσμεύει να μειώσουν τα ορυκτά καύσιμα, αναπτύσσοντας περισσότερη «πράσινη τεχνολογία». Πίσω από τις δεσμεύσεις για «καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη» - εκτός από την ανάγκη για βιωσιμότητα και αειφορία - κρύβονται μεγάλα συμφέροντα, νέες επενδύσεις για τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία (ηλεκτροκίνηση), οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το φυσικό αέριο, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά.

Ενδεικτικά, οι συμφωνίες που υπέγραψαν η Μέρκελ και ο Λι Κετσιάνγκ στο Βερολίνο περιλαμβάνουν συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ηλεκτροκίνηση, τεχνικές ανακύκλωσης, η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά. με τη συμμετοχή μεγάλων ομίλων όπως η «Airbus», η «Daimler», η «Volkswagen» και η «Bosch». Ιδιαίτερα ενδιαφέρει ο τομέας της ηλεκτροκίνησης και η καγκελάριος ζήτησε «ευνοϊκές συνθήκες για τους Γερμανούς κατασκευαστές στην Κίνα».

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει την ηγεσία του κινήματος... Υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες στον κόσμο, στην Αφρική, στην Ασία, στην Κίνα, να αναλάβει η Ευρώπη τα ηνία... δεν θα είναι και το τέλος της ανθρωπότητας εάν αποσυρθούν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενέργεια, Μάρος Σέφκοβιτς, για να προσθέσει με νόημα ότι «η χρησιμοποίηση καθαρότερων τεχνολογιών, η αύξηση της παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει νόημα από οικονομικής απόψεως».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ, ότι «δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση στην ενεργειακή μετάβαση και στη Συμφωνία του Παρισιού». «Η κοινή ηγεσία μας βεβαιώνει τους επιχειρηματικούς κύκλους, τους επενδυτές και τους ερευνητές - τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο - ότι οφείλουν να οικοδομήσουν μια παγκόσμια οικονομία χαμηλής παραγωγής άνθρακα», υπογράμμισε.

Ο τομέας «της εξοικονόμησης Ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος» θα γίνει «το νέο σημείο αναφοράς στη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας - ΕΕ», είπε ο Λι Κετσιάνγκ.

Επενδύσεις και διαφωνίες

Στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Ατζέντας Συνεργασίας Κίνας - ΕΕ 2020», οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις από το 2013 για την επίτευξη μιας «Επενδυτικής Συμφωνίας» που θα βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον για τους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο πλευρών. Αποφασίστηκε να επιταχυνθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις παρά τα αγκάθια που υπάρχουν. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τις συνέργειες μεταξύ της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» και του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν σχετική συνεργασία στο πλαίσιο των πολυμερών αναπτυξιακών θεσμών, όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών, η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, στο περιθώριο της Συνόδου έγινε η 12η Επιχειρηματική Διάσκεψη Κίνας - ΕΕ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός μιλώντας στην Επιχειρηματική Διάσκεψη τόνισε τη «μεγάλη προοπτική» που «υπόσχεται στο μέλλον η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ευρώπης»: «Με μεσαίο προς υψηλό ρυθμό ανάπτυξης περίπου 6,5%, η κινεζική οικονομία έχει εισέλθει σε ένα κρίσιμο στάδιο κατανάλωσης και βιομηχανικής αναβάθμισης που οδηγεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις για υψηλής ποιότητας καταναλωτικά αγαθά, προηγμένη τεχνολογία και εξοπλισμό, ποιοτικές υπηρεσίες από την Ευρώπη». Και συνέχισε: «Οι επενδύσεις της ΕΕ στην Κίνα αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% των συνολικών επενδύσεων της ΕΕ στο εξωτερικό και οι κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ καλύπτουν μόνο το 2% όλων των άμεσων ξένων επενδύσεων που εισρέουν στην ΕΕ».

Στο μεταξύ, διαφάνηκαν οι διαφορές των δύο πλευρών στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου, όπως το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα που ήταν στα 174,5 δισ. ευρώ το 2016 (εμπόριο προϊόντων). Ο Κινέζος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «στο σύστημα του ελεύθερου εμπορίου μια απόλυτη ισορροπία είναι αδύνατη. Ενώ η Κίνα έχει εμπορικό πλεόνασμα με την ΕΕ, παρουσιάζει έλλειμμα με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία. Ενώ έχει πλεόνασμα με το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιταλία, έχει έλλειμμα με τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Ιρλανδία. Παρά το πλεόνασμα στο εμπόριο προϊόντων, η Κίνα έχει έλλειμμα 240 δισ. δολάρια στο εμπόριο υπηρεσιών, τα 40 δισ. με την ΕΕ».

Επιπλέον, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στην «ανησυχητική πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα» σε συγκεκριμένους τομείς, ιδιαίτερα στον κινεζικό χάλυβα, και παρότρυνε το Πεκίνο να επιτρέψει σε ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε συμβάσεις για επενδύσεις στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος».

Σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα στον τομέα του χάλυβα, που θίγει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, ο Λι Κετσιάνγκ τόνισε πως αυτό είναι «ένα κυκλικό φαινόμενο στην οικονομία της αγοράς» και πως «εδώ και δέκα χρόνια έχουμε εισάγει μέτρα ελέγχου στις εξαγωγές χάλυβα», όπως επιβολή τελών εξαγωγής. «Το 86% του παραγόμενου χάλυβα είναι για εσωτερική κατανάλωση, οι εξαγωγές χάλυβα στην ΕΕ πέρυσι ανήλθαν σε μόλις 6,5 εκατ. τόνους και επίσης η Κίνα εισήγαγε 1,2 τόνους από την ΕΕ», επιχειρηματολόγησε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ αναφέρθηκε ακόμη στην εμπορική διαμάχη Κίνας - ΕΕ για τους δασμούς στο πλαίσιο του άρθρου 15 του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αλλά και στη διαφορετική αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κίνα. Για το τελευταίο, ο Λι Κετσιάνγκ σημείωσε ότι οι ξένες και οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ισότιμη μεταχείριση, ενώ δεν έκρυψε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών χαρακτηρίζονται τόσο από συνεργασία, όσο και από ανταγωνισμό. Ανταγωνισμό, που «πληρώνουν» οι λαοί με περικοπές δικαιωμάτων και παροχών ή και με άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ σε φάση μεγάλης όξυνσης οδηγεί ακόμη και σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με θύμα πάλι τους λαούς...


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ