Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στην ατζέντα όλα τα μέτωπα ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Απολογισμό της εφαρμογής της «Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ» στον ένα χρόνο μετά την παρουσίασή της θα κάνει το Συμβούλιο
Απολογισμό της εφαρμογής της «Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ» στον ένα χρόνο μετά την παρουσίασή της θα κάνει το Συμβούλιο
Με κυριότερα θέματα στην ατζέντα του την «Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ», την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τη «συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ» και τη Μετανάστευση, συνέρχεται τη Δευτέρα 19/6, στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα προπαρασκευαστικά κείμενα που έχουν διακινηθεί, το Συμβούλιο «θα πραγματοποιήσει απολογισμό της εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ σχεδόν ένα χρόνο μετά την παρουσίασή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Η στρατηγική αφορά την προσπάθεια της ΕΕ για προώθηση θέσεών της και με στρατιωτικά μέσα για προάσπιση συμφερόντων μονοπωλιακών της ομίλων, στη γενικότερη προσπάθεια να ανταγωνιστεί άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Τη Δευτέρα, «στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, το Συμβούλιο θα εγκρίνει συμπεράσματα για την ασφάλεια στη θάλασσα».

Αλλωστε, όπως ανακοινώνεται, «οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τις εξωτερικές πτυχές της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι οποίες αποτελούν επίκαιρο θέμα λόγω των πρόσφατων επιθέσεων στην ΕΕ και πέραν αυτής». Οπου ως «εξωτερικές πτυχές» εννοούν και τη λήψη πρόσθετων μέτρων στη «νότια και ανατολική γειτονία» της ΕΕ, για εξουδετέρωση δικτύων «ριζοσπαστών». Σε αυτό το φόντο, το Συμβούλιο θα εγκρίνει συμπεράσματα για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Καθώς όλα τα παραπάνω αφορούν και το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο θα συζητήσει τη «συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ» με βάση κοινή έκθεση της Υπατης Εκπροσώπου και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης συμπεράσματα σχετικά με την τέτοια «συνεργασία».

Παραπέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση στο Ιράκ, εστιάζοντας στις πλέον πρόσφατες εξελίξεις και το μέλλον της χώρας, καθώς δουλεύονται μια σειρά σενάρια (π.χ. ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν) που επηρεάζουν κι άλλες χώρες (π.χ. Τουρκία), συνδυαζόμενα με ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οπως ανακοινώνεται, το Συμβούλιο θα εγκρίνει και γι' αυτό το θέμα Συμπεράσματα.

Ετερο θέμα στην ατζέντα είναι η Μετανάστευση: «Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 - 23 Ιούνη. Θα πραγματοποιήσουν απολογισμό της προόδου που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης, ένα έτος μετά την έναρξη εφαρμογής του». Βασικά αναμένεται να δουν πώς και αν προχωρά η σχετική συμφωνία με την Τουρκία, ενώ στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι θαλασσοπνίγονται στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον πόλεμο και την πείνα, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, σε άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου θα λάβει χώρα η Υπουργική Σύνοδος της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και των έξι χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία) θα προετοιμάσουν τη σύνοδο της Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοέμβρη στις Βρυξέλλες, στην προσπάθεια ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων για παραπέρα διείσδυση σε «ζώνες» και αγορές, στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ