Κυριακή 18 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικά... «Πέρα από τα σύνορα»

Συνέντευξη με την Μαρία Φαραντούρη, με αφορμή τη συναυλία που θα δώσει στο Ηρώδειο

Την Πέμπτη, 22 Ιούνη, η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη παρουσιάζει το πρωτότυπο έργο που έγραψε για τη φωνή της ο Τούρκος συνθέτης Τζιχάν Τούρκογλου, σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα. Στο μουσικό αυτό ταξίδι, συναντώνται μουσικές παραδόσεις της Ανατολής με μουσικά ρεύματα της Δύσης, όπως μεσαιωνική, μινιμαλιστική, κλασική και τζαζ μουσική. Σ' αυτόν τον συγκερασμό ηχοχρωμάτων, συμπράττουν εκλεκτοί σολίστ διεθνούς φήμης, όπως η Ανια Λέχνερ (βιολοντσέλο), Μέρι Βαρντάνιαν (κανονάκι), Χρήστος Μπάρμπας (νέι), Ιζέτ Κιζίλ (κρουστά), και ο σύνθετης του έργου Τζ. Τούρκογλου (φωνή, σάζι και κοπούζ).

Στο δεύτερο μέρος, η Μαρία Φαραντούρη συναντά στη σκηνή την διάσημη Kαταλανή τραγουδίστρια Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ σε τραγούδια ισπανικά, καταλανικά, καθώς και σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι.

Το κοντσέρτο θα ηχογραφηθεί ζωντανά στο Ηρώδειο από την γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM, με την προσωπική επιμέλεια του ιδρυτή της, Manfred Eicher.

Με αφορμή την παραπάνω συναυλία, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με την Μαρία Φαραντούρη.

***

-- Πάνω από 50 χρόνια μετράτε στο μουσικό στερέωμα της χώρας μας, αλλά και διεθνώς και δεν έχετε σταματήσει τις καινούριες «αναζητήσεις» στο χώρο της μουσικής. Δεν έχετε σταματήσει να μας εκπλήσσετε...


-- Υπηρετώντας τον κορμό του ελληνικού τραγουδιού, που είχε σαν βάση το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και των νεοτέρων, αναζητούσα ταυτόχρονα «παρακλάδια», άλλες μορφές μουσικής έκφρασης. Τα βρήκα με τα «Τραγούδια Διαμαρτυρίας» απ' όλο το κόσμο. «Τα 17 τραγούδια» που είχα ηχογραφήσει με τον Κουβανό Leo Brower και τη συμμετοχή της Mercedes Sosa, μέχρι τη συνεργασία μου με τον μεγάλο Αμερικανό σαξοφωνίστα Charles Lloyd. Ημουν πάντα ανήσυχη, μου άρεσε να ψάχνω και να δοκιμάζομαι σε διαφορετικές μουσικές φόρμες, που να συνάδουν βέβαια με το δικό μου μουσικό ύφος και περιεχόμενο. Ναι, μου αρέσει αυτή η αναζήτηση νέων δρόμων, αλλά και νέων δημιουργών που έχουν κάτι διαφορετικό να πουν, αυτούς πρέπει να τους «φωτίσουμε», να τους μάθει ο κόσμος.

-- Στη συναυλία που θα δώσετε στο Ηρώδειο θα παρουσιάσετε για πρώτη φορά το έργο που έγραψε για τη φωνή σας ο Τούρκος συνθέτης Τζιχάν Τούρκογλου με τη συμμετοχή εξαίρετων μουσικών. Πείτε μας λίγο πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία...

-- Ο Τζιχάν Τούρκογλου μένει στην Ελλάδα πολλά χρόνια τώρα, είναι παντρεμένος με μουσικό, Ελληνίδα. Μια μέρα μου μίλησε και μου έπαιξε δική του μουσική και μου άρεσε, από τότε βρεθήκαμε πολλές φορές και δημιουργήθηκε ένα έργο με δική του μουσική και τραγούδια, αλλά και παραδοσιακά της Ανατολής. Η Αγαθή Δημητρούκα συνεργάστηκε μαζί μας γράφοντας τους στίχους. Συμμετέχουν μουσικοί από την Τουρκία, την Αρμενία και η περίφημη, διεθνώς γνωστή Ανια Λέχνερ (Βιολοντσέλο) από τη Γερμανία. Η συναυλία θα ηχογραφηθεί από τη μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία ECM.


-- Ο τίτλος της συναυλίας είναι «Πέρα από τα σύνορα». Πώς συνδέεται το περιεχόμενο αυτής της μουσικής συνάντησης με τη συγκυρία και τις εξελίξεις, την προσφυγιά, τις πολεμικές συρράξεις;

-- Ο τίτλος «Πέρα από τα σύνορα» σηματοδοτεί τη συνεργασία πολλών μουσικών δημιουργών διαφορετικής εθνικής προέλευσης και κάνει πράξη αυτό που τονίζουμε πάντα, ότι η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά μιλά τη γλώσσα όλων των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, σε μια εποχή που τον πρόσφυγα, αφού πρώτα τον δημιουργούν με τους πολέμους, μετά τον κυνηγούν και υψώνουν τείχη να μην μπορεί να βρει τόπο να δουλέψει και να ζήσει, εμείς υψώνουμε τη φωνή μας για αλληλεγγύη και ανθρωπιά, το μήνυμά μας ταυτίζεται με την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Εμείς οι Ελληνες, μάλιστα, έχουμε παράδοση στη φιλοξενία, πρέπει να την τιμούμε και να την δείχνουμε και σε εκείνους τους Βαλκάνιους και τους Ευρωπαίους που δηλητηριάζουν τον κόσμο με ρατσιστικές συμπεριφορές.

-- Και τελικά η Τέχνη πώς μπορεί να συμβάλει;

-- Η Τέχνη μιλάει στην ψυχή μας και μας κάνει καλύτερους. Μας παρηγορεί, μας ευαισθητοποιεί, μας ξεσηκώνει, είναι ψυχής αγωγός και βέβαια το τραγούδι, δηλαδή ο συνδυασμός μελωδίας, στίχου και ερμηνείας, είναι η πιο άμεση τέχνη που φτάνει σε όλους τους ανθρώπους, κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικού στρώματος. Ολα αυτά ασφαλώς, διατηρώντας ψηλά την ποιότητα του έργου και της παράστασης, δηλαδή σεβόμενοι τον ακροατή - θεατή.

-- Και το δεύτερο μέρος της συναυλίας;

-- Στο δεύτερο μέρος θα υποδεχτώ στη σκηνή την διάσημη Καταλανή τραγουδίστρια Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ και την ορχήστρα της σε τραγούδια Ισπανικά, Καταλανικά, αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, και βέβαια το πρόγραμμα θα κλείσει με ορισμένα από τα πιο γνωστά μας τραγούδια.

-- Και μια τελευταία ερώτηση, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας...

-- Το καλοκαίρι έχω κάποιες συναυλίες εδώ, στον δήμο Ζωγράφου με τους αδελφούς Καλλογεράκη, αλλά και στην ελληνική περιφέρεια, στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Σεπτέμβρη και αλλού. Το φθινόπωρο οι υποχρεώσεις μου είναι στο εξωτερικό, Φινλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και του χρόνου την άνοιξη, τον Μάιο, μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη.


Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ