Κυριακή 18 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Ορίζοντες για το κεφάλαιο - κίνδυνοι για το λαό

Οι συμφωνίες έχουν την «υπογραφή» του κεφαλαίου καθώς και των επικίνδυνων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή

MotionTeam

Οι συμφωνίες έχουν την «υπογραφή» του κεφαλαίου καθώς και των επικίνδυνων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με συμμετοχή των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου και του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη.

Το φορτωμένο πρόγραμμα περιλάμβανε διμερείς και τριμερή συνάντηση των 3 ηγετών καθώς και παράλληλες διμερείς και τριμερείς συναντήσεις των ομολόγων υπουργών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ενώ έγινε Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, που λειτουργεί σαν μια κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών.

Η συνάντηση - η 3η κατά σειρά - επιβεβαίωσε και το λόγο συγκρότησης αυτών των «σχημάτων» που προωθεί όλο και πιο ενεργά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην περιοχή της Μ. Ανατολής, της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναδείξει τη χώρα σε «κόμβο εμπορίου, μεταφορών, Ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή», προσπάθεια δεμένη με την επιχείρηση ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και «πυλώνα σταθερότητας» για την προώθηση των σχεδίων ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αλλωστε, τέτοια «σχήματα» δεν συγκεντρώνουν τυχαία τη στήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ που τα θεωρούν σημαντικά για την «ασφάλεια» των επιχειρηματικών και άλλων σχεδίων τους, στη σύγκρουση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ρωσία και η Κίνα, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας.

Στο επίκεντρο η Ενέργεια...

Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε η προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων και συμφωνιών ανάμεσα στους ομίλους των δύο χωρών όπως και η διερεύνηση για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας.

Στον τομέα της Ενέργειας - και με στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης όπως τον ανέπτυξε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, η χώρα να γίνει «ενεργειακός κόμβος», στόχος ενταγμένος όπως σημείωσε σε αυτόν της ΕΕ για «διαφοροποίηση» των πηγών ανεφοδιασμού της («απεξάρτησής» της από τα ρωσικά αποθέματα) - βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα επόμενα βήματα για τον υποθαλάσσιο αγωγό «East Med» για μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές της Ευρώπης. Στις διακηρύξεις που υπογράφτηκαν «αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος των προκαταρκτικών τεχνοοικονομικών μελετών στον σχεδιασμό του αγωγού East Med». Αποφασίστηκε, επίσης, με τη συνδρομή και της Ιταλίας, η υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας «για την προώθηση του σχεδιασμού του αγωγού East Med, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο προς το τέλος του 2017 και θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του έργου».

Ας σημειωθεί πως κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η προώθησή του «εξαρτάται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο», συμπληρώνοντας σε σχέση με τους ενδοιασμούς για το αν είναι οικονομικά βιώσιμος ότι η ισραηλινή πλευρά είναι «πολύ αισιόδοξη» για την επάρκεια των κοιτασμάτων του να καλύψουν τη βιωσιμότητα του αγωγού.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας καλωσόρισε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων στις περιοχές Karich και Tanin, τις οποίες κάλεσε να ενισχύσουν το ρόλο τους στην αξιοποίηση ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υπογράμμισε την περαιτέρω ώθηση που μπορεί ο ενισχυμένος ρόλος τους να προσφέρει στο σχεδιασμό του αγωγού «East Med».

Οι συζητήσεις εστίασαν επίσης και στο υποθαλάσσιο καλώδιο Euro - Αsian - Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Πρόταση της ελληνικής πλευράς ήταν η «αναβάθμιση» του έργου (και) σε τηλεπικοινωνιακό, με την προσθήκη οπτικής ίνας για σύνδεση των τριών χωρών, με τη διαβεβαίωση ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ, ότι έχουν γίνει οι μελέτες βιωσιμότητας και ότι το έργο «είναι ώριμο πια να προχωρήσει» με τη συγκρότηση ενός «κονσόρτσιουμ από επενδυτές».

...και η διεύρυνση των πεδίων κερδοφορίας

Ο Αλ. Τσίπρας μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του εξέφρασαν επίσης τη βούληση να προχωρήσουν «κοινά σχέδια», με στόχο να αυξηθούν σε όγκο οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές από 300 εκατ. ευρώ σήμερα σε επίπεδο εισαγωγών κι εξαγωγών, στο 1 δισ., με έμφαση στους τομείς των φαρμάκων, των αγροτικών προϊόντων και των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Αλλος ένας στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η «προσέλκυση επενδύσεων» - λιμναζόντων κεφαλαίων από το Ισραήλ προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας - σε τομείς όπως η φαρμακοβιομηχανία, τα λιπάσματα, ο τουρισμός και το λεγόμενο «real estate» με αγορά εδώ ακινήτων από Ισραηλινούς.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφτηκε και συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, και του Ισραηλινού ομολόγου του, Ελι Κοέν, για την ανάπτυξη «διμερούς συνεργασίας» στους τομείς «υψηλής τεχνολογίας (επιστήμες Υγείας, βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία), χημική βιομηχανία και βιομηχανία φαρμάκων, βιομηχανία τροφίμων, γεωργικών εφοδίων και χημικών προϊόντων, τεχνολογία της πληροφόρησης και των επικοινωνιών, πολιτιστική βιομηχανία, μεταφορές και logistics», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Πηγές της κυβέρνησης έκαναν, επίσης, λόγο για ενδιαφέρον σχετικά με τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες και κοινά σχήματα σε τομείς όπως η διαχείριση υδάτων (όπου οι Ισραηλινοί προβάλλονται ως πρωτοπόροι σε έργα αφαλάτωσης, άρδευσης κ.ά.), και η διαχείριση απορριμμάτων αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των φορέων «διασποράς» της κάθε χώρας, πάντα με άξονα την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ενα κουβάρι ανταγωνισμών

Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν σχεδιάζονται - ούτε προωθούνται επί κενού πεδίου, αλλά στο έδαφος οξυμένων και σύνθετων ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών, γεωστρατηγικών ανακατατάξεων - ακόμα και στο εσωτερικό ιμπεριαλιστικών ενώσεων και συμμαχιών - με επίδικο, ανάμεσα σε άλλα, και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στην Αν. Μεσόγειο.

Ενδεικτικά, άλλωστε, ήταν όσα διαχέονταν στο περιθώριο της συνάντησης για το ότι, παρά τις συμφωνίες, κεφάλαια του Ισραήλ προκρίνουν όδευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές της Ευρώπης με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ έχει σημειώσει πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις προς μια τέτοια κατεύθυνση, ενώ και οι ΗΠΑ «βλέπουν ένα τέτοιο σχέδιο». Στο τραπέζι, εξάλλου, είναι και τα σχέδια για μεταφορά του αερίου σε σταθμούς υγροποίησης στην Αίγυπτο, κάτι που ενδιαφέρει και το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, δρομολογούνται μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις όπως π.χ. η διχοτομική λύση για την Κύπρο, με τη μία ή την άλλη μορφή, προκειμένου να τρέξουν τα ενεργειακά σχέδια.

Ανάπτυξη δυνάμεων για την «ασφάλεια» των επενδύσεων

Η διαμόρφωση συνθηκών «σταθερότητας» για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων περιλαμβάνει και τη στρατιωτική πλευρά, με την κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων, μια τεράστια συγκέντρωση πολεμικών μέσων στην περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της.

Από αυτήν την άποψη, δεν είναι διόλου τυχαίες δηλώσεις που γίνονται στο υπουργείο Αμυνας στην Ελλάδα, ότι «ζώνη εθνικού συμφέροντος» για τη χώρα είναι η Ανατολική Μεσόγειος, εξ ου και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (κύρια του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας) για να τις αναπτύξει εκεί.

Στο ίδιο μοτίβο, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι ναι μεν η «αμυντική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ και μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων της Πέμπτης, προσέθεταν ωστόσο με νόημα ότι αυτή η συνεργασία «υπάρχει και εκφράζεται τόσο με τη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, όσο και με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις» που ολοένα και πληθαίνουν στην πρεμούρα της κυβέρνησης να προωθήσει θέσεις ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και με στρατιωτικά μέσα.

Σε ανάλογη γραμμή, στελέχη της ισραηλινής αποστολής στη Θεσσαλονίκη ανέφεραν ότι το Τελ Αβίβ είναι ευχαριστημένο από τη σύσφιξη των διμερών και τριμερών σχέσεων, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα και ότι αποβλέπει σε στενότερη συνεργασία σε τομείς όπως η «αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών». Ας σημειωθεί ότι στην προηγούμενη συνάντηση είχε συζητηθεί και το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός «κοινού» μηχανισμού «πολιτικής προστασίας» των τριών χωρών, με τα όσα είχαν ανακοινωθεί να παραπέμπουν σε «δομές» ασφάλειας των επιχειρηματικών σχεδίων.

Εξάλλου, κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών εξετάζουν και εκπαιδεύονται ήδη σε σενάρια προστασίας και υπεράσπισης πλατφορμών άντλησης καυσίμου και άλλων «κρίσιμων υποδομών» («critical infrastructutre»), για να τις υπερασπιστούν έναντι ...οιασδήποτε απειλής.

Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, οι ίδιες ισραηλινές πηγές ερμήνευαν τις κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις - όπως η τελευταία με εκατοντάδες Ισραηλινούς κομάντος να εκπαιδεύονται στο όρος Τρόοδος της Κύπρου - ως «απόδειξη της βούλησης να προχωρήσει η συνεργασία».

Ολες πολύ επικίνδυνες για το λαό μεθοδεύσεις και εξελίξεις, που σημαίνουν καμπανάκι συναγερμού και επαγρύπνησης, οργανωμένης λαϊκής πάλης ενάντια στην υλοποίησή τους.


Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ