Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κινητοποίηση σήμερα για τις φοιτητικές εστίες της Αθήνας

«

Στον αέρα» βρίσκονται οι τεχνικές υπηρεσίες και η συντήρηση των φοιτητικών εστιών της Αθήνας (ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ), καθώς η εργολαβία που τις είχε αναλάβει, δήλωσε ότι παραιτείται καθώς δεν έχει λάβει τις οφειλές των τελευταίων πέντε μηνών από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (τον κρατικό φορέα διαχείρισης των εστιών).

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικοτρόφων των Νέων Φοιτητικών Εστιών του Πολυτεχνείου (ΝΦΕΕΜΠ), που καλεί σε συντονισμό με τους φοιτητές των άλλων δύο εστιών και σε κινητοποίηση για το θέμα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Ο Σύλλογος της ΦΕΕΜΠ σημειώνει: «Τα βάρη φυσικά αυτής της εξέλιξης θα τα φορτωθούμε, για ακόμα μία φορά, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στην εργολαβία. Η κατάσταση στις εστίες μας ήδη έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεδομένου ότι προβλήματα συντήρησης προκύπτουν σε καθημερινή βάση (π.χ. καθαρισμός του νερού, θέρμανση και κλιματισμός, αποχετεύσεις κ.λπ.), λόγω του ότι δεν δίνεται τακτικός προϋπολογισμός για αντικατάσταση των φθαρμένων και χαλασμένων μηχανημάτων, αλλά μόνο για επισκευές. (...)

Αποδεικνύεται, για ακόμα μία φορά, ότι το καθεστώς των εργολαβιών στα ΑΕΙ λειτουργεί μόνο υπέρ των ίδιων των εργολάβων και κατά των αναγκών των φοιτητών και των συμφερόντων των εργαζομένων. Εχουμε πείρα για το τι σημαίνει εργολαβία στο ΕΜΠ, τόσο στη σίτιση που μέρα τη μέρα χειροτερεύει όσο και στην καθαριότητα. Η εργολαβία μπορεί να μην έχει πληρωθεί το τελευταίο πεντάμηνο, αλλά όλα αυτά τα χρόνια απομυζεί εκατομμύρια από τις τεχνικές υπηρεσίες των εστιών», επισημαίνει ο Σύλλογος της ΦΕΕΜΠ, μεταφέροντας πείρα για τους πραγματικούς λόγους που αποσύρονται οι εργολαβίες, δηλαδή ότι δεν βγάζουν τα προσδοκώμενα κέρδη.

Ο Σύλλογος επισημαίνει και τις ευθύνες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, σημειώνοντας: «Οι διαβεβαιώσεις που έδινε η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ το προηγούμενο διάστημα, για το ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, αποδείχθηκαν αέρας κοπανιστός. Σε κινητοποίηση του συλλόγου μας μαζί με τον ΣΟ της ΦΕΑ και την Επιτροπή Αγώνα ΦΕΠΑ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει δημοπρασία για να έρθει νέα εργολαβία. Αυτό που σχεδιάζουν δηλαδή, είναι μία από τα ίδια, με απόλυση μάλιστα των τωρινών εργαζομένων. Το πρόβλημα ξεκίνησε από την ύπαρξη εργολαβίας στις τεχνικές υπηρεσίες και δεν πρόκειται να λυθεί με την τοποθέτηση μίας άλλης, που προφανώς θα λειτουργεί με τα ίδια κίνητρα, δηλαδή τη μεγιστοποίηση των κερδών της σε βάρος των εργαζομένων και των φοιτητικών παροχών».

Απέναντι σε όλα αυτά, ο Σύλλογος ΝΦΕΕΜΠ απαιτεί:

  • «Εξω οι εργολάβοι από τα σπίτια μας. Πρόσληψη από κρατικό φορέα και μονιμοποίηση όλων των απαραίτητων εργαζομένων για τη συντήρηση των εστιών με Συλλογικές Συμβάσεις, μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των αναγκών.
  • Καμία εστία χωρίς τεχνική υπηρεσία. Δεν θα γίνουν τα δωμάτιά μας θερμοκήπια, δεν θα ρημάξουν οι εστίες μας για χάρη των εργολαβιών.
  • Επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση βλαβών και την ανακαίνιση των εστιών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ