Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δυσμενείς αλλαγές για τους εργαζόμενους

Η νέα οικονομία είναι για μας οικονομία δούλων, δηλώνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Συνδικάτων Τηλεπικοινωνιών

Οι πολυδιαφημισμένες νέες τεχνολογίες και η παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αφορούν ελάχιστους. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει χρήμα για να αγοράσει ακόμα και τις βασικές παροχές. Παράλληλα, πρώτοι οι εργαζόμενοι των σχετικών με το αντικείμενο εταιριών αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, μειωμένες αποδοχές και τον κίνδυνο της απόλυσης. Η εργοδοσία και τα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων βάζουν στο στόχαστρο τις εργασιακές τους σχέσεις και τη μισθοδοσία τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τα στοιχεία της UNI Telecoms - της Διεθνούς Ενωσης Συνδικάτων Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες. Αναφερόμενος στην επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις νέες τεχνολογίες (παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές κλπ.), ο πρόεδρος της UNI Λουίς Νέβες δήλωσε: «Βλέπουμε μια νέα οικονομία. Για μας πρόκειται για μια οικονομία δούλων... Οι εργαζόμενοι στη "Silicon Valley" κερδίζουν έξι δολάρια την ώρα και μένουν σε παράγκες, ενώ η ψηφιακή γενιά (σ.σ.: τα υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών υψηλής τεχνολογίας) κερδίζει έξι δολάρια το δευτερόλεπτο».

Σημειωτέον ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη φέρονται εξίσου σκληρά με την εργοδοσία απέναντι στους χαμηλόβαθμους εργαζομένους. Π.χ. στον ΟΤΕ, η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε εφαρμογή προγράμματος προκειμένου τα μεγαλοστελέχη να αποκτούν μετοχές προνομιακά και από τη θέση πλέον του μεγαλομετόχου να επιδιώκουν «μείωση εργατικού κόστους» (άρα νέες απολύσεις, κατάργηση δικαιωμάτων) και «μεγαλύτερη αποδοτικότητα» (άρα μεγαλύτερη εντατικοποίηση), προσδοκώντας μεγαλύτερα μερίσματα. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς, έχοντας και την ιδιότητα του «συνδικαλιστή», αβαντάρουν χρόνια τώρα το ξεπούλημα του ΟΤΕ σε ιδιώτες. Αλλωστε, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣ (πρόσκειται στο ΣΥΝ) πρόσφατα συνυπέγραψαν με τη διοίκηση του Οργανισμού εξευτελιστική ΣΣΕ για τα έτη 2001-2, που όπως αποκάλυψε η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων κατά 1-2% στη διετία.

Πολλοί εξ αυτών των «συνδικαλιστών», μετέχοντας στα διάφορα ΔΣ των θυγατρικών του ΟΤΕ, παίρνουν - όπως καταγγέλλεται - εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές σαν πριμ, μπόνους, «έξοδα παράστασης» σε δεκάδες επιτροπές αξιολόγησης, διαχείρισης κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο στην UNI τονίζουν: «Τα τρία τελευταία χρόνια είδαμε να διαδραματίζονται μεγάλες αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες, λόγω και της "απελευθέρωσης" των αγορών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είδαμε την κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα κινούμαστε προς τη μορφή της ανασφαλούς εργασίας και της εξατομίκευσης των εργασιακών σχέσεων».

Εκτός αυτού, οι πολυδιαφημισμένες νέες τεχνολογίες αφορούν λίγους. Μπορεί σταδιακά η τιμή κάποιων υπηρεσιών να παρουσιάζει μια μείωση, πολύ μεγαλύτερη όμως εμφανίζει το εισόδημα και άρα η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων. Ο Νέβες παρατηρεί σχετικά: «Ναι, υπάρχουν πάνω από 300 εκατ. χρήστες του διαδικτύου, αλλά ο μισός πληθυσμός του κόσμου δεν έχει κάνει ποτέ ένα τηλεφώνημα. Ενα νέο απαρτχάιντ εμφανίζεται στην παγκόσμια οικονομία - στο οποίο εκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση, στην επιμόρφωση, στις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ